προθήκες

6 προτάσεις για αυτή την εβδομάδα

Ιστορία
Francois Lefevre
Ιστορία του αρχαίου ελληνικού κόσμου

Μετάφραση Αναστασία Κεφαλά – Μίνα Καρδαμίτσα
Εκδόσεις Ινστιτούτο του Βιβλίου – Καρδαμίτσα, 2016
σελ. 624, τιμή 41,34 ευρώ

Το πανόραμα ενός πολιτισμού, από την προϊστορία ως τη μετατροπή του ελληνικού κόσμου σε ρωμαϊκές επαρχίες. Το βιβλίο καταγράφει τα σημαντικά στάδια της ελληνικής ιστορίας, από τον μινωικό και μυκηναϊκό πολιτισμό ως τον αρχαϊκό κόσμο και τους περσικούς πολέμους, από τον αιώνα του Περικλή ως τη μακεδονική ηγεμονία, από τον Αλέξανδρο στον ελληνιστικό πολιτισμό. Ο Φρανσουά Λεφέβρ έχει αφιερωθεί στην ιστορία της αρχαίας Ελλάδας και της ύστερης αρχαιότητας. Στη δεκαετία του 1990 υπηρέτησε στην École Française d’ Athènes. Από το 2006 είναι καθηγητής της Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας στη Universite Paris-IV.

Διηγήματα
Ιουλία Περσάκη
Κατοχή και πείνα – Ιστορίες της κάθε μέρας

Επιμέλεια Karen Van Dyck – Φαίη Ζήκα
Εκδόσεις Εστία, 2016,
σελ. 196 (+ 8 με φωτογραφίες), τιμή 18,50 ευρώ

Τα διηγήματα παρακολουθούν τις ζωές των ανθρώπων μιας άλλης εποχής. Αντλώντας από απλά και ασήμαντα περιστατικά της επαρχιακής καθημερινότητας και με κύριο χαρακτηριστικό την αγάπη για τον απλό και απονήρευτο άνθρωπο της βιοπάλης, η Ιουλία Περσάκη (1895-1980) ζωντανεύει, με καθαρό και ανεπιτήδευτο λόγο, τους χαρακτήρες και την ψυχοσύνθεση των ανθρώπων του νησιού της (Αίγινα) δίνοντάς μας με οξεία παρατηρητικότητα ό,τι είναι καίριο και αντιπροσωπευτικό. Η συγγραφέας βίωσε δύο Παγκόσμιους Πολέμους, γνώρισε τρεις τόπους (Αθήνα, Παρίσι, Αίγινα) και συνέβαλε στην καθιέρωση της δημοτικής γλώσσας.

Περιοδικό
Πόρφυρας
Τχ. 159-160 (Απρίλιος – Σεπτέμβριος 2016)

Κερκυραϊκή Εταιρεία Γραμμάτων, Κέρκυρα, 2016
σελ. 160, τιμή 8 ευρώ

Με σελίδες αφιερωμένες στη Ρέα Γαλανάκη κυκλοφορεί το νέο τεύχος του περιοδικού. Για τη βιογραφία της γυναίκας καλλιτέχνη, το ιστορικό μυθιστόρημα, τους διαλόγους ηρώων και άστεως, την απεύθυνση στον αναγνώστη και άλλες πτυχές του έργου της γράφουν: Σοφία Βούλγαρη, Κατερίνα Λεμούσια, Κατερίνα Δ. Σχοινά, Σταυρούλα Γ. Τσούπρου, Νικολαΐς Πέννα, Περικλής Παγκράτης, Αντιγόνη Ηλιάδη, Μαρκία Λιάπη, Κωνσταντίνος Λιντοβόης. Μικρό μνημόσυνο του Κώστα Στεργιόπουλου με δημοσίευση ανέκδοτου μελετήματός του από το αρχείο του περιοδικού και επίσης δοκίμιο, ποίηση, πεζογραφία και κριτική.

Αφηγήσεις
Ελλη Δρούλια
Ρωμανός ο ψηφωτής στη Ραβέννα και άλλες βυζαντινές αφηγήσεις

Εκδόσεις Κανάκη, 2016
σελ. 134, τιμή 6,36 ευρώ

Τέσσερις απολαυστικές ιστορίες μέσα από τις οποίες ζωντανεύουν ο ιδιωτικός και ο δημόσιος βίος των Βυζαντινών από τον 6οως τον 15οαιώνα. Ο ρόλος της Εκκλησίας και του Παλατιού, η λαμπρή τέχνη και το εμπόριο, η σχέση με τη Δύση και η βραδιά της Αλωσης, η ανθρωπογεωγραφία της μεγάλης Αυτοκρατορίας και η θέση της γυναίκας μέσα σε αυτήν αναδύονται ως κυρίαρχα θέματα μέσα από τις πρωτοπρόσωπες αφηγήσεις ενός κατασκευαστή ψηφιδωτών, μιας υφάντρας από την Αλεξάνδρεια, ενός κρητικού αγιογράφου και ενός πολεμιστή, αρχοντόπουλου από τη Θεσσαλονίκη.

Αστυνομικό
Αχμέτ Ουμίτ
Η δολοφονία του σουλτάνου

Μετάφραση Θάνος Ζαράγκαλης
Εκδόσεις Πατάκη, 2016
σελ. 640, τιμή 18,80 ευρώ

Μια γυναίκα που αφιέρωσε τη ζωή της στην οθωμανική ιστορία. Μια καθηγήτρια που δολοφονείται με έναν χαρτοκόπτη, στου οποίου τη λαβή είναι χαραγμένη η βούλα του Μωάμεθ του Πορθητή. Μια δολοφονία με ερωτικά κίνητρα ή μια μηχανορραφία που τα πλοκάμια της εκτείνονται ως τον ύποπτο θάνατο του μεγάλου ηγεμόνα; Ενα ασυνήθιστο ταξίδι στην εποχή που το οθωμανικό κράτος μετατρέπεται σε αυτοκρατορία, στις ημέρες που είναι γεμάτες θριάμβους και προδοσίες. Και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού η προαιώνια ερώτηση που διαρκώς ηχεί στα αφτιά μας: Ιστορία είναι ό,τι βιώθηκε στο παρελθόν ή αυτά που διηγούνται οι ιστορικοί;

Αφήγημα
Μέγκαν Στίβενς
Προς πώληση

Μετάφραση Κατερίνα Καπνίση
Εκδόσεις Ψυχογιός, 2016
σελ. 280, τιμή 13,30 ευρώ

Σε ηλικία 14 ετών η Μέγκαν Στίβενς επισκέφθηκε την Ελλάδα με τη μητέρα της για διακοπές και ερωτεύτηκε. Με την αφέλεια και την αθωότητα της ηλικίας της δεν φανταζόταν ποτέ ότι ο άντρας που ορκιζόταν ότι την αγαπάει θα την πρόδιδε με τον χειρότερο τρόπο. Οταν η μητέρα της επέστρεψε στην Αγγλία, εκείνη έμεινε πίσω στην Ελλάδα με τον Τζακ. Η Μέγκαν εξαναγκάστηκε, με τη χρήση απειλών και βίας, να εργαστεί ως πόρνη. Παρέμεινε εγκλωβισμένη σε έναν κόσμο ωμότητας και κακοποίησης, τρομοκρατίας και απειλών επί έξι χρόνια, αδυνατώντας να ζητήσει βοήθεια. Το βιβλίο βασίζεται σε αληθινή ιστορία.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.