Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αντβέρπ στο Βέλγιο χρησιμοποιώντας ένα υπερσύγχρονο μηχάνημα που αναλύει την σύνθεση των υλικών (Macro X-Ray) κατάφεραν να λύσουν το μυστήριο της περίφημης «μουτζούρας» που υπάρχει στον διάσημο πίνακα «Η Κραυγή» του Νορβηγού Έντβαρτ Μουνκ.
Ο πίνακας
Η Κραυγή είναι μία σειρά από εξπρεσιονιστικούς ζωγραφικούς πίνακες που απεικονίζει μια αγωνιούσα μορφή με φόντο ουρανό σε χρώμα κόκκινο του αίματος. Θεωρείται από μερικούς πως συμβολίζει το ανθρώπινο είδος κάτω από τη συντριβή του υπαρξιακού τρόμου . Το τοπίο στο υπόβαθρο είναι το Οσλοφγιόρντ, όπως αυτό φαίνεται από το λόφο του Έκεμπεργκ στο Όσλο.
Ο Μουνκ δημιούργησε διάφορες εκδοχές της Κραυγής με διάφορα μέσα. Το Μουσείο Μουνκ έχει μια από τις δύο ζωγραφικές εκδοχές (1910) και ένα παστέλ. Το Εθνικό Μουσείο της Νορβηγίας έχει την άλλη ζωγραφική εκδοχή (1893). Μια τέταρτη εκδοχή, σε παστέλ, είναι στην ιδιοκτησία του Νορβηγού δισεκατομμυριούχου Πέττερ Όλσεν. Ο Μουνκ δημιούργησε επίσης μια λιθογραφία (1895) της εικόνας.
Η «μουτζούρα»
Η διασημότερη εκδοχή της Κραυγής είναι αυτή που βρίσκεται στο Εθνικό Μουσείο της Νορβηγίας και σε αυτή υπάρχει στο δεξί χέρι της αγωνιούσας μορφής ένα λευκό σημάδι. Οι ειδικοί μέχρι σήμερα θεωρούσαν ότι αυτό το σημάδι αυτή είναι μια κουτσουλιά γεγονός που τους οδήγησε στο συμπέρασμα ότι ο Μουνκ ζωγράφισε αυτόν τον πίνακα σε εξωτερικό περιβάλλον. Η νέα έρευνα έρχεται να ανατρέψει αυτή την εκτίμηση αφού η ανάλυση έδειξε ότι η μουτζούρα αυτή έγινε από σταγόνες κεριού και άρα ο Μουνκ ζωγράφιζε σε κλειστό χώρο πολύ κοντά σε κάποιο αναμμένο κερί.