Καράβι που αργεί…

Με αφορμή τη χθεσινή καθυστέρηση για την ολοκλήρωση της δημοπρασίας...

Με αφορμή τη χθεσινή καθυστέρηση για την ολοκλήρωση της δημοπρασίας για τις τηλεοπτικές άδειες, με πήρε τηλέφωνο ένας φίλος και μου είπε την εξής παροιμία: «Καράβι που αργεί σκ@τ@ είναι φορτωμένο»! Το τελικό αποτέλεσμα της διαδικασίας θα δείξει εάν ισχύει και στην περίπτωση αυτή η ανωτέρω παροιμιώδης φράση.
Το casting για τα νέα κανάλια
Τελικά καταλάβαμε ποιο είναι το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που κάνει ένα είδος… casting σε δημοσιογράφους. Τελευταίως το γραφείο της Ντόρας Μπακογιάννη στη Βουλή (πρόκειται για το γραφείο που έχει παραχωρηθεί στον επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ Κωνσταντίνο Μητσοτάκη) πολιορκείται από συναδέλφους που ζητούν μια θέση στα νέα τηλεοπτικά δίκτυα του υπερ-καναλάρχη Νίκου Παππά (φωτογραφία).

Κορδέλες σε εργοτάξιο
Πήρε φόρα ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας και κόβει κορδέλες εγκαινίων. Φαίνεται πως δεν τον πολυενδιαφέρει εάν τα έργα που εγκαινιάζει έχουν ολοκληρωθεί (όπως συνέβη με το νοσοκομείο της Σαντορίνης), φτάνει που κόβει τις κορδέλες. Ετσι προχωρεί στα εγκαίνια του αυτοκινητοδρόμου Κορίνθου – Πατρών. Στην ουσία ο κ. Τσίπρας εγκαινιάζει ένα έργο που είναι ακόμα εργοτάξιο, σε έναν δρόμο που έχει ταλαιπωρήσει εκατομμύρια πολίτες που διέρχονται τόσα χρόνια. Θα έχει προφανώς δίπλα του τον (απαραίτητο για τα εγκαίνια έργων) Χρ. Σπίρτζη, ο οποίος όπως κατήγγειλε η αντιπολίτευση σχεδιάζει την αύξηση των τελών και τον πολλαπλασιασμό των σταθμών των διοδίων.

Ξυπόλυτος στ’ αγκάθια
Το 1988 ο Μάικλ Δουκάκης δεν έγινε πρόεδρος των ΗΠΑ επειδή κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας κυκλοφόρησε μια φωτογραφία που τον έδειχνε με κράνος σε ένα τανκ. Αυτή η φωτογραφία χρησιμοποιήθηκε από το επιτελείο του Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου για να πλήξει το κύρος του έλληνα ομογενούς πολιτικού, κάτι που τελικά επετεύχθη. Μιλώντας χθες σε εκδήλωση του Οικονομικού Φόρουμ Δελφών που φιλοξενήθηκε στη «Μεγάλη Βρεταννία», ο Μάικλ Δουκάκης αναφέρθηκε σε εκείνη την εποχή και στο συγκεκριμένο περιστατικό, κάνοντας αυτοκριτική για το γεγονός ότι είχε αποφασίσει να μην κάνει προσωπικές επιθέσεις στον Τζορτζ Μπους. «Δεν είχα σχηματίσει ένα επιτελείο που να απαντά άμεσα σε τέτοιες επιθέσεις. Συνεργάτες μου ανέλαβαν τον ρόλο αυτόν αργότερα για την προεδρική εκστρατεία του Μπιλ Κλίντον» δήλωσε. Στο ακροατήριο βρίσκονταν εκ μέρους της κυβέρνησης ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος (ο οποίος συνεχώς χαμογελούσε) και ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας (που αναζητούσε επενδυτές), ενώ από τη ΝΔ ήταν ο Κωστής Χατζηδάκης, ο Χρήστος Σταϊκούρας, ο Νίκος Δένδιας, η Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου και η Ολγα Κεφαλογιάννη. Στο άκουσμα πως ο Μάικλ Δουκάκης το 1988 πήγε ξυπόλυτος στ’ αγκάθια οι παριστάμενοι μειδίασαν.
nnn
Είχε προηγηθεί συνάντηση του κ. Δουκάκη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά την οποία ο Πρ. Παυλόπουλος, αφού τον προσφωνούσε «πρόεδρο», ετάχθη κατά της λιτότητας: «Αδιέξοδο η πολιτική της λιτότητας» είπε στον Ελληνοαμερικανό, ζητώντας παράλληλα να αλλάξει η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης έναντι της κρίσης: «Η επιβολή της λιτότητας βαθαίνει το χάσμα μεταξύ των φτωχών και πλουσίων και αναδεικνύει τα κοινωνικά αδιέξοδα». Τι να απαντήσει και ο κ. Δουκάκης; Είπε απλώς τα αυτονόητα, ότι δηλαδή «η παρατεταμένη λιτότητα δεν βοηθάει στην ανάκαμψη της οικονομίας», ενώ μιλώντας ειδικά για την ελληνική οικονομία σημείωσε την ανάγκη να δοθούν περαιτέρω κίνητρα για ανάπτυξη.

Ο Πρωθυπουργός ανοίγει νέο γραφείο
Πόσα γραφεία πρωθυπουργού χωρούν σ’ αυτή τη χώρα; Το Ινστιτούτο Φλωρεντίας τι λέει; Πήγαν να τον δουν οι παραγωγικοί φορείς της Θεσσαλονίκης εν όψει της ΔΕΘ και ο Αλ. Τσίπρας τους ανακοίνωσε ότι ανοίγει γραφείο πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη. Δεν ξέρω κατά πόσο ικανοποίησε αυτό τους φορείς, αλλά δεν θα είναι κανονικό γραφείο με τον Πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του να βρίσκονται συνεχώς σε αυτό. Θα είναι ένα… παράρτημα πρωθυπουργικού γραφείου, όπου θα πραγματοποιεί συναντήσεις με τους φορείς της Θεσσαλονίκης. Το ζήτημα είναι πώς θα στελεχώσει αυτό το γραφείο. Γιατί υπάρχουν κάποιες φήμες ότι είναι πολύ πιθανόν να μετατεθεί εκεί ο Ν. Καρανίκας. Αλλωστε από τη Θεσσαλονίκη κατάγεται και υπήρχαν κάποιες σκέψεις παλαιότερα να πάει στη Θεσσαλονίκη, τότε που έκανε ορισμένες δηλώσεις που ενόχλησαν το Μαξίμου.

Σφύριξε και έληξε
Ενενήντα λεπτά, όσο δηλαδή ένας ποδοσφαιρικός αγώνας, κράτησε η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με την επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) Ντανιέλ Νουί στην έδρα της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη. Ο κ. Τσακαλώτος μαθαίνω πως εξεπλάγη ευχάριστα από την καλοκαιρία και την ηλιοφάνεια που επικρατούσε στη γερμανική πόλη. Το κλίμα «ψύχρανε» στη συνάντηση με τη γαλλίδα επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού όταν ετέθη προς εξέταση το θέμα των αλλαγών στα Διοικητικά Συμβούλια των τραπεζών. Του ειπώθηκε ότι οι αυστηρές προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος του ΤΧΣ οδηγούν στο «ξήλωμα» 15 μελών από τα ΔΣ των Alpha, Eurobank, Πειραιώς και Εθνικής και την αντικατάστασή τους με τραπεζικά στελέχη με διεθνή εμπειρία που δεν έχουν καταλάβει πολιτικές θέσεις στο παρελθόν. Ο υπουργός Οικονομικών όμως θεωρεί πως ο νόμος είναι αυστηρός και πρέπει να αλλάξει, καθώς δεν επιτρέπει σε άξια στελέχη να τοποθετηθούν στις ελληνικές τράπεζες. Εξέφρασε δε τον προβληματισμό του αυτόν και στην Ντανιέλ Νουί. Εκείνη, όπως μαθαίνω, του απάντησε πως «ο νόμος είναι νόμος» και του έκοψε κάθε συζήτηση. Κάπως έτσι «σφύριξε και έληξε» η συνάντηση.

Εχεις μόνον ένα λεπτό…

Σπανίως ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης κάθεται στο καφενείο της Βουλής για έναν καφέ. Συνήθως φεύγει σαν βολίδα από τη Βουλή, πιθανόν για να μην συναντήσει ούτε τους δημοσιογράφους, ούτε τους βουλευτές της αντιπολίτευσης. Την Πέμπτη το πρωί όμως το καφενείο της Βουλής ήταν σχεδόν άδειο και ο κ. Χουλιαράκης βρήκε την ευκαιρία να πιει έναν καφέ με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Μαντά. Μόλις είχε δηλώσει στη Βουλή ότι η κυβέρνηση αποδέχεται τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat και ρωτήθηκε εάν αυτά τα είπε κυρίως για να τα ακούν οι μέσα ή για να τα ακούν οι έξω: «Για τους έξω φυσικά» απάντησε κάτω από το άγρυπνο βλέμμα του κ. Μαντά. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ φερόταν ωσάν να είναι… καθοδηγητής του κ. Χουλιαράκη: «Εχετε ένα λεπτό στη διάθεσή σας να τον ρωτήσετε», είπε για λογαριασμό του. Και όταν ρωτήθηκε ο υπουργός εάν έχει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ πληρώσει τον κορεάτη σύμβουλο κ. Κιμ, αντί να απαντήσει ο κ. Χουλιαράκης απάντησε ο κ. Μαντάς ( οποίος να σημειώσω ότι το ήθος και τη μαχητικότητά του εκτιμά πολύ το Μαξίμου, γι΄αυτό και τον αποκαλούν οι σύντροφοί του «εν αναμονή υπουργό»).: «Δεν θα σας πει ο υπουργός εάν πληρώθηκε ή όχι ο Κιμ, αλλά κάποιος άλλος υπουργός στη Βουλή, σε απάντηση της ερώτησης που έκανε βουλευτής του ΠαΣοΚ», είπε, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι το ένα λεπτό τελείωσε

HeliosPlus

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.