ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)

1 κιλό μοσχαρίσια μάγουλα

1 φλ. έ.π. ελαιόλαδο και λίγο επιπλέον για το τηγάνισμα

1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

αλάτι, πιπέρι

2 κόκκους μπαχαριού

2 φύλλα δάφνης

1 κλαδάκι δενδρολίβανο

1 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί

1½ λίτρο νερό ή ζωμό κοτόπουλου

4 ώριμες ντομάτες, σε μικρούς κύβους {{{ moto }}}

1 κ.γ. ντοματοπολτό

1 πρέζα ζάχαρη

2 μελιτζάνες φλάσκες, σε κομμάτια

λίγο αλεύρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια κατσαρόλα, σε νερό που κοχλάζει, ζεματίζουμε τα μάγουλα για 10 λεπτά. Τα στραγγίζουμε και τα κόβουμε σε μερίδες.

Σε άλλη κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε ελαφρώς το κρέας, το κρεμμύδι και το σκόρδο. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το μπαχάρι, τα δαφνόφυλλα και το δενδρολίβανο. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε το αλκοόλ να εξατμιστεί.

Ρίχνουμε τις ντομάτες, τον ντοματοπολτό και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε ελαφρώς. Προσθέτουμε νερό ή ζωμό κοτόπουλου ίσα να σκεπάσει το κρέας, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να μαγειρευτεί για 1 ώρα.

Παράλληλα, σε ένα μπολ με αλατισμένο νερό βυθίζουμε τις μελιτζάνες για 30 λεπτά. Τις στραγγίζουμε και τις αλευρώνουμε ελαφρά. Κατόπιν τις τηγανίζουμε στο ελαιόλαδο, μέχρι να σχηματιστεί κρούστα, και τις τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Τις ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το κρέας, χωρίς να ανακατέψουμε, και αφήνουμε το φαγητό να μαγειρευτεί σε χαμηλή φωτιά για άλλα 20 λεπτά.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014.