Μετωπική σύγκρουση ΝΔ-κυβέρνησης για τις τηλεοπτικές άδειες

Σε μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών βρίσκεται η Νέα Δημοκρατία, αν και στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πέρα από την οξεία κριτική που ασκείται, υπάρχει ένα αντικειμενικό πρόβλημα: αυτό της έλλειψης κεντρικής και ξεκάθαρης γραμμής με την οποία θα είναι ευθυγραμμισμένα όλα τα στελέχη.

Σε μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών βρίσκεται η Νέα Δημοκρατία, αν και στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης πέρα από την οξεία κριτική που ασκείται, υπάρχει ένα αντικειμενικό πρόβλημα: αυτό της έλλειψης κεντρικής και ξεκάθαρης γραμμής με την οποία θα είναι ευθυγραμμισμένα όλα τα στελέχη.

Τις τελευταίες έξι ημέρες στους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικρατεί σύγχυση ως προς το κεντρικό μήνυμα που εκπέμπεται και ακούγονται πολλές και αντικρουόμενες απόψεις. Την ίδια στιγμή οι περισσότεροι που εκπροσωπούν τη Ν.Δ. στα ΜΜΕ τα τελευταία εικοσιτετράωρα, απλά δεν ξεκαθαρίζουν τη στάση του κόμματος ως προς το θέμα των αδειών, αλλά περισσότερο μπερδεύουν την κατάσταση.

Είναι ενδεικτικό ότι τις τελευταίες έξι ημέρες έχουν ακουστεί ουκ ολίγες αντιφατικές επισημάνσεις από την πλευρά της Ν.Δ.: από την άποψη ότι θα πάρουμε πίσω τις άδειες που θα δοθούν έως την αναφορά πως θα ανοίξει η αγορά και θα δοθούν επιπλέον άδειες, αν και δεν θα αναγνωριστεί ο νόμος Παππά!

Και κατά τη χθεσινή ημέρα έναρξης της δημοπρασίας η Ν.Δ. εμφάνιζε προβληματική στρατηγική που επιβεβαίωνε όσοι αναφέρουν πως υπάρχει ζήτημα με τη γραμμή στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών, η οποία αλλάζει συνεχώς!

Ενδεικτικά χθες ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ επανέλαβε αυτό που είχε πει την προηγούμενη ημέρα στο Βήμα fm, ότι «η ΝΔ δεν θα πάρει τις άδειες πίσω, αλλά θα ανοίξουμε τον ανταγωνισμό για να υπάρχουν οι ίδιοι κανόνες της ελεύθερης αγοράς».

Πολλοί στη Ν.Δ., μεταξύ αυτών και έμπειροι πολιτικοί με υπουργική θητεία ετών, επεσήμαναν ότι η Ν.Δ. με αυτή την τοποθέτηση ουσιαστικά αναγνώριζε τον εν εξελίξει διαγωνισμό, για τον οποίο ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης έχει πει ότι θα τον καταργήσει.

Λίγες ώρες αργότερα, με ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του κόμματος, ανέφερε ότι «σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση της Ν.Δ. θα καταργήσει το «νόμο Παππά» αποκαθιστώντας το ρόλο του Ε.Σ.Ρ., όπως, άλλωστε, επιβάλλει το Σύνταγμα. Και θα ανοίξει τη δανειοδότηση καναλιών στην ελεύθερη αγορά, γιατί ο περιορισμός των αδειών σε 4 είναι βαθιά αντιδημοκρατική αυθαιρεσία». Μάλιστα, σημείωσε ότι θα προκηρυχθεί νέα διαδικασία αδειοδότησης για πρόσθετες άδειες, χωρίς περιορισμούς, με τρεις βασικές προϋποθέσεις: Απόλυτη διαφάνεια στην προέλευση των χρημάτων, Αυστηρά ποιοτικά κριτήρια, Ενιαίο τίμημα άδειας».

Η αξιωματική αντιπολίτευση εγκαλεί το ΣΥΡΙΖΑ για παραβίαση της νομιμότητας και των κανόνων της ελεύθερης αγοράς, ενώ άνοιξε το θέμα της παροχής νέων αδειών. Το πρόβλημα στην ρητορική της Ν.Δ. είναι, όπως παραδέχονται και «βαριά ονόματα» της κεντροδεξιάς στις ιδιωτικές τους συνομιλίες είναι ότι δεν μπορεί το κόμμα από τη μια πλευρά να λέει ότι δεν αναγνωρίζει το «νόμο Παππά» και θα τον καταργήσει, αλλά από την άλλη να διευκρινίζει πως δεν θα πάρει πίσω τις άδειες και δεν απαντά (σ.σ. ουδείς έχει δώσει ξεκάθαρη απάντηση) εάν και πως θα πάρει πίσω τα χρήματα που έχουν δοθεί…

Με εμφανές το αδιέξοδο στο ζήτημα των αδειών, η Ν.Δ. προσπαθεί να μεταφέρει και την αντιπαράθεση σε πιο προσφιλή για την ίδια θέματα, όπως στο ζήτημα της ασφάλειας, όπου χθες το απόγευμα ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης επιτέθηκε στην κυβέρνηση με αφορμή το βίαιο επεισόδιο εις βάρος του Διοικητή της Τροχαίας Αθηνών.

«Η κυβέρνηση είναι αδύναμη να εγγυηθεί το νόμο και την τάξη γιατί διαχρονικά ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετώπιζε την αστυνομία με καχυποψία αν όχι με απροκάλυπτη εχθρικότητα» δήλωσε χθες ο κ. Μητσοτάκης και σημείωσε ότι ο ίδιος είναι αποφασισμένος ως πρωθυπουργός να αποκαταστήσει αμέσως το νόμο και την τάξη στη χώρα.

Σε αυτό το κλίμα, προχωράει και η προετοιμασία για τη ΔΕΘ, όπου ο κ. Μητσοτάκης θα εμφανιστεί πρώτη φορά ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αύριο θα συνεδριάσει το συντονιστικό της Κ.Ο. της Ν.Δ. υπό την προεδρία του κ. Μητσοτάκη, όπου θα δοθούν και οι πρώτες κατευθύνσεις για τη νέα περίοδο, όπου μεγάλο βάρος δίνεται στους βασικούς άξονες του σχεδίου της που θα παρουσιαστεί στη ΔΕΘ.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.