Την Τρίτη 30 Αυγούστου, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη μιλά στους Αργύρη Παπαστάθη και Άρη Ραβανό για τις τηλεοπτικές άδειες, τον ΕΝΦΙΑ και τη διαπραγμάτευση. {{{ audio1 }}}

Για τις τηλεοπτικές άδειες

«Βλέπουμε ένα πολιτικό ζήτημα. Να καλέσω τη ΝΔ να αλλάξει τη στάση της, δηλαδή προλαβαίνει να αλλάξει τη στάση της. Να αναγνωρίσει το διαγωνισμό, να αναγνωρίσει ότι είναι απαράδεκτο το καθεστώς που επικράτησε 27 χρόνια και να προχωρήσουμε και να αλλάξουμε το τοπίο με νόμιμους όρους, αυτό που έχει ανάγκη ο Ελληνικός λαός. Ξέρετε, η θέση «δεν αναγνωρίζω το διαγωνισμό», χρειάζεται απαντήσεις. Τι εννοούμε; Ότι αν αύριο, ας πούμε, έρθει η ΝΔ, γυρίζει πίσω και ακυρώνει το διαγωνισμό, σε αυτούς που έχουν πληρώσει και έχουν πάρει τις άδειες, θα τους δώσει τα χρήματα πίσω; Τι ακριβώς θα συμβεί; Και πού θα βρει τα χρήματα; Πρέπει να το πει στον ελληνικό λαό αυτό. Πρέπει να μη συγκαλύπτει το προηγούμενο καθεστώς ανομίας, σε ένα αυθαίρετο τηλεοπτικό τοπίο, στο οποίο, για ένα δημόσιο αγαθό, ουδείς πλήρωνε ή εξέπεμπε αδειδοτημένα».

«Η Digea, οφείλει -παρόλο που όπως σας είπα, μέσα από έναν σκανδαλώδη διαγωνισμό, διότι είναι ο συνασπισμός των ίδιων των καναλαρχών, οι οποίοι θα κληθούν στους ίδιους να κατεβάσουν το σήμα, έτσι είναι η πραγματικότητα- να προσαρμοστεί στη νομιμότητα».

«Άλλα πανελλήνιας εμβέλειας (κανάλια), πέραν των τεσσάρων αδειών, όχι δεν θα υπάρξουν, είναι σαφές αυτό. Αργότερα, θα ανοίξει η συζήτηση για τα άλλα κανάλια, τα περιφερειακά, θεματικά κτλ. Αυτό, όμως, είναι συζήτηση που δεν γίνεται τώρα».

«Αντιλαμβάνεστε ότι θα παρεμβαίναμε σε ένα υγιή ανταγωνισμό, αν σήμερα πλήρωναν κάποιοι με αυτούς τους όρους, δηλαδή με ένα τοπίο διαμορφωμένο με 4 άδειες, να τους βάζεις να πληρώσουν για αυτό και ξαφνικά την άλλη μέρα εμφανίζεις και άλλες άδειες. Αυτό νομίζω ότι είναι πρόβλημα».

Για τον ΕΝΦΙΑ

«Έχουμε σήμερα το αποτέλεσμα, το οποίο δεν είναι όλο αυτό που προαναγγελλόταν όλο αυτό το διάστημα, αλλά το 92% των φορολογουμένων θα πληρώσει λιγότερο, το ίδιο, καθόλου ή αυξημένο έως 10 ευρώ φόρο. Και έτσι έχουμε μειωμένο και σημαντικά μειωμένο σε λαϊκές γειτονιές και έχουμε αύξηση σε μεσαία μεγάλα οικόπεδα, σε μεγάλα διαμερίσματα σε Κολωνάκι, Παλαιό Ψυχικό, Εκάλη και Γλυφάδα. Είναι παλιά μας θέση ότι εμείς θα διαμορφώσουμε ένα φόρο ακίνητης περιουσίας, ο οποίος θα είναι δίκαιος και αντικειμενικός, με βάση αυτά τα οποία εκτιμούμε ότι θα πρέπει να πληρώνει ο καθένας».

Για τη διαπραγμάτευση

«Έγινε χθες η συζήτηση και η συνάντηση με τον κ. Μοσκοβισί και η συζήτηση του EuroWorkingGroup και κανένα θέμα δεν μπήκε όπως προαναγγελλόταν και όπως κάθε φορά γίνεται από μάντες, ότι «έρχονται πολύ κακά πράγματα». Δεν έγινε καμία συζήτηση όσον αφορά την ΕΛΣΤΑΤ. Άρα το θέμα δεν αφορά περαιτέρω. Η ελληνική κυβέρνηση, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, έδωσε την απάντηση στη συγκεκριμένη επιστολή, με την οποία νομίζω ότι το θέμα έχει καλυφθεί».