Τα τρυπάνια…
Συνεχείς συσκέψεις στα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στην Πειραιώς αυτή την εβδομάδα με αντικείμενο την οικονομική πολιτική και το πρόγραμμα που θα παρουσιάσει ο πρόεδρος Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ. ÜΣτα φρεσκοβαμμένα γραφεία της Πειραιώς πληροφοριοδότης της στήλης είδε την Πέμπτη το απόγευμα τους υπευθύνους για την οικονομική πολιτική να συσκέπτονται υπό τον κ. Μητσοτάκη για το «μείγμα» της πρότασης.ÜΟι πρωταγωνιστές δεν μιλάνε για τις λεπτομέρειες αλλά, επειδή κόσμος μπαίνει, κόσμος βγαίνει στη Συγγρού, με τα τρυπάνια να ηχούν νυχθημερόν στους χώρους που ακόμη ετοιμάζονται, ο πληροφοριοδότης κάτι κατάφερε να μάθει.
…και οι πληροφορίες
Τα βασικά στοιχεία λοιπόν της δημοσιονομικής πολιτικής θα είναι η μείωση του ΕΝΦΙΑ και μεγάλη μείωση του ΦΠΑ με στόχο να προκληθεί ένα θετικό σοκ στην οικονομία που θα αλλάξει το κλίμα. ÜΟι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από τον πρόεδρο σε στενή συνεργασία με τον συντονιστή Οικονομικών Υποθέσεων Χρήστο Σταϊκούρα.
Ο αντι-Τόμσεν…
Με την έγκριση του Πόουλ Τόμσεν (σκίτσο) έρχεται στις 2 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα ο Ολλανδός Ντένις Μπότμαν για να αντικαταστήσει τον Αμερικανό Γουές Μακ Γκρου στη θέση του μόνιμου εκπροσώπου του ΔΝΤ στην Ελλάδα. ÜΤο ΔΝΤ φαίνεται ότι πέτυχε χάρη στη θητεία Μακ Γκρου τον στόχο να βελτιώσει την εικόνα του σε θεσμικό επίπεδο την οποία είχε θέσει σε κίνδυνο ο Ολλανδός Μπομπ Τράα, που έγινε διάσημος για τις ωμές παρεμβάσεις του από το 2010 ως το καλοκαίρι του 2013.
…και ο Σαλονικιός
Ο Μακ Γκρου έλαβε από πολλούς έλληνες συνομιλητές του τα προσωνύμια «ο φιλέλληνας» και «ο Σαλονικιός». Σαλονικιός διότι ως παιδί έζησε για πολλά χρόνια στη Θεσσαλονίκη –ο πατέρας του δρ Γουίλιαμ Μακ Γκρου διετέλεσε πρόεδρος του αμερικανικού κολεγίου «Ανατόλια» επί 25 έτη (1974-1999). Ü«Φιλέλληνας», για τη μετριοπάθεια και τους χαμηλούς τόνους τους οποίους, όπως λένε, διατήρησε επί τρία χρόνια, σε αντίθεση με τους Μπομπ Τράα και Πόουλ Τόμσεν. Το νέο πρόσωπο, ο Ντένις Μπότμαν, είναι Ολλανδός, εργάζεται στο ΔΝΤ από το 2002 και οι προηγούμενοι σταθμοί του ήταν η Ιαπωνία και οι Φιλιππίνες, όπου έκανε την ίδια δουλειά που θα κάνει και στην Ελλάδα, αυτή του μόνιμου εκπροσώπου.
Σίριαλ
Θα κρατήσει πολύ απ’ ό,τι φαίνεται το σίριαλ της δεύτερης αξιολόγησης. Μόνο μία από τις 15 δράσεις που συνδέονται με την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ είναι έτοιμη και αφορά την έγκριση από τη γενική συνέλευση της ΔΕΗ της πώλησης τουλάχιστον του 20% του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή.ÜΓια τα υπόλοιπα 14 προαπαιτούμενα, όπως πληροφορείται η στήλη, λίγα πράγματα έχουν γίνει. Και αυτά θα πρέπει να ολοκληρωθούν προτού ανοίξει το δεύτερο πακέτο προαπαιτουμένων, πολύ μεγαλύτερης δυσκολίας, που συνδέονται με τη δεύτερη αξιολόγηση, όπως τα εργασιακά, τα κόκκινα δάνεια, το Μεσοπρόθεσμο κ.τ.λ.

Παράταση
Πίσω φαίνεται πως πηγαίνει και το θέμα με τις διοικήσεις των τραπεζών που έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί στο τέλος του περασμένου Ιουνίου. Αρχικά πήρε έναν μήνα παράταση, μετά μετακινήθηκε για τα τέλη Σεπτεμβρίου και τώρα τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι «θα φάμε και τον Οκτώβριο». Οπως εξηγούν, «δεν βγαίνουν οι ημερομηνίες» καθώς δεν έχει σημειωθεί πρόοδος.
Αναλύσεις
Αλλά και στο χρέος, αν και έχει σημειωθεί πρόοδος όσον αφορά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που επεξεργάζεται ο ESM, υπάρχει καθυστέρηση. Το θέμα δεν θα είναι στην ατζέντα του επόμενου Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου. «Μπορεί στο επόμενο» λένε κοινοτικές πηγές. ÜΕκεί όμως που επικρατεί μυστήριο είναι στο τι θα γίνει με την ανάλυση βιωσιμότητας του ΔΝΤ. «Δεν υπάρχει κινητικότητα» λένε πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν. Το Ταμείο υποτίθεται ότι θα την είχε έτοιμη τον Οκτώβριο, όταν σχεδιαζόταν αρχικά ότι θα είχε ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση, αλλά τώρα πάει πιο πίσω. ÜΗ ανάλυση βιωσιμότητας του ΔΝΤ μεταξύ άλλων θα χρησιμοποιηθεί και από την ΕΚΤ για τη δική της ανάλυση που θα επιτρέψει την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Η ανάλυση της ΕΚΤ πάντως αναμένεται στις αρχές του 2017.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ