Η ασφάλεια στις δομές φιλοξενίας προσφύγων, οι μεγάλες καθυστερήσεις στις διαδικασίες που αφορούν τους πρόσφυγες και η έλλειψη ανταπόκρισης από τις ευρωπαϊκές χώρες στα αιτήματα για μετεγκατάσταση είναι οι τρεις κυριότεροι προβληματικοί τομείς που εντόπισε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φίλιπο Γκράντι ο οποίος επισκέφθηκε την Ελλάδα από την Τρίτη. «Στη δεύτερη αυτή επίσκεψή μου στην Ελλάδα διαπίστωσα ότι υπάρχουν εντάσεις αλλά σε γενικές γραμμές, η ατμόσφαιρα χαρακτηρίζεται από αλληλεγγύη και όχι από εχθρότητα», δήλωσε ο κ. Γκράντι σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη, πριν αναχωρήσει από την Ελλάδα.

Κατά την τριήμερη επίσκεψή του, ο Ύπατος Αρμοστής επισκέφθηκε δομές φιλοξενίας προσφύγων στη βόρεια Ελλάδα, ένα διαμέρισμα όπου φιλοξενούνται σύριοι πρόσφυγες και ένα κέντρο φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων της Praxis στην Αθήνα, και συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα και άλλους υπουργούς.

«Πολλές χιλιάδες πρόσφυγες στις δομές φιλοξενίας ζουν σε άσχημες συνθήκες οι οποίες πρέπει να βελτιωθούν, ιδίως εν όψει του χειμώνα. Το είδος του καταλύματος που τους παρέχεται, το νερό, η υγιεινή, το φαγητό πρέπει να βελτιωθούν. Τρία όμως είναι τα προβλήματα που μου προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία», είπε ο κ. Γκράντι.

«Πρώτον, οι μεγάλες περίοδοι αναμονής στις οποίες υποβάλλονται οι πρόσφυγες», για παράδειγμα έως ότου καταγραφούν ή καταθέσουν αίτημα για άσυλο, έχουν μεγάλο ψυχολογικό κόστος γι’ αυτούς τους ήδη ταλαιπωρημένους ανθρώπους, «ακόμη περισσότερο και από τις συνθήκες διαβίωσης», πρόσθεσε ο κ. Γκράντι καλώντας τις ΜΚΟ να βοηθήσουν την ελληνική κυβέρνηση σ’ αυτόν τον τομέα.

«Δεύτερον, η ασφάλεια και η προστασία των προσφύγων. Μερικές δομές φιλοξενίας έχουν σοβαρότατα προβλήματα ασφάλειας. Ανησυχώ ιδιαιτέρως για την καθημερινή ασφάλεια γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων προσφύγων. Είπα στον κ. Τσίπρα ότι πρέπει να ενισχυθεί η ασφάλεια στις δομές αυτές. Η κύρια αντιμετώπιση είναι η αύξηση της αστυνόμευσης εντός και γύρω τους».

«Τρίτον, τώρα που ολοκληρώθηκε η προκαταγραφή των προσφύγων στην Ελλάδα, πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την μετεγκατάσταση. Θυμάστε τις 66.000 θέσεις μετεγκατάστασης που μας είχαν υποσχεθεί; Μόνο οι 3.000 έχουν παρασχεθεί από τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Η περίοδος αναμονής είναι πολύ μακροχρόνια».

Θυμίζουμε ότι 7.700 πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν να μετεγκατασταθούν σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Ο κ. Γκράντι ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να επισκεφθεί τις χώρες που έχουν υποσχεθεί θέσεις μετεγκατάστασης και να τους ζητήσει να επισπεύσουν. «Θα εργαστούμε για λύσεις εκτός Ελλάδας», δεσμεύτηκε.

Επέστησε επίσης την προσοχή στο γεγονός ότι μερικές χιλιάδες πρόσφυγες θα παραμείνουν στην Ελλάδα για πολλά χρόνια ή για πάντα. «Είπα στην ελληνική κυβέρνηση ότι πρέπει να αρχίσει να σχεδιάζει πώς θα ενσωματωθούν, κυρίως στην παιδεία, στην υγεία και στην αγορά εργασίας. Τόνισα επίσης την ανάγκη να αποσυμφορηθούν τα νησιά, με το να έρθουν στην ηπειρωτική Ελλάδα όσοι πρόσφυγες, κυρίως Σύριοι, κρίθηκε ότι μπορούν να καταθέσουν αίτημα για άσυλο εδώ».

Ο κ. Μουζάλας έχει δηλώσει ότι οι πρόσφυγες αυτοί θα μεταφερθούν από τα νησιά μόλις ετοιμαστούν δομές για να τους φιλοξενήσουν στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Τέλος ιδιαίτερη ανησυχία εξέφρασε ο κ. Γκράντι για τα ασυνόδευτα ανήλικα στην Ελλάδα _ 1.225 εντοπίστηκαν κατά την προκαταγραφή των προσφύγων που ολοκληρώθηκε πρόσφατα (εκτός από εκείνα που ήδη βρίσκονται υπό την προστασία των ελληνικών υπηρεσιών). «Η κυβέρνηση παρέχει κέντρα φιλοξενίας για εκατοντάδες ασυνόδευτα ανήλικα αλλά χρειάζονται πολύ περισσότερες θέσεις _ 1.600 ακόμη σύμφωνα με την κυβέρνηση. Τα ασυνόδευτα ανήλικα συχνά επιδίδονται σε “σεξ επιβίωσης” ή είναι θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης. Στο κέντρο φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων της Praxis που επισκέφθηκα χθες, πληροφορήθηκα ότι πολλοί από τους εφήβους που ζουν εκεί μεταφέρουν άσχημες εμπειρίες, όπως ότι τους προσφέρονται μικροποσά με αντάλλαγμα σεξ».