Οταν η ΝΔ ομολογούσε ότι το έλλειμμα ήταν πάνω από 15%

Η ΝΔ δεν ήταν πάντα κατά του Ανδρέα Γεωργίου και της απογραφής του ελλείμματος που έκανε το 2009 η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

Η ΝΔ δεν ήταν πάντα κατά του Ανδρέα Γεωργίου και της απογραφής του ελλείμματος που έκανε το 2009 η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.
Το 2011 και το 2012 οι γαλάζιοι βουλευτές, συμπεριλαμβανομένου του Κώστα Καραμανλή, αποδέχθηκαν την αναθεώρηση του ελλείμματος και την επικύρωσαν με την ψήφο τους!
Στις 22 Φεβρουαρίου 2012 η Βουλή συζήτησε την πρόταση του ΠαΣοΚ, με αρχηγό ακόμη τον Γιώργο Παπανδρέου, για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής σχετικά με τη διόγκωση του ελλείμματος.
Η ΝΔ σύσσωμη είχε ψηφίσει τον Νοέμβριο του 2011 τον προϋπολογισμό του 2012, ο οποίος κατέγραφε έλλειμμα 15,8%. Η συζήτηση στη Βουλή διεξήχθη μία ημέρα μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, το οποίο ενέκρινε το δεύτερο πρόγραμμα και το κούρεμα του χρέους και ο εισηγητής της ΝΔ παραδέχθηκε ότι «το έλλειμμα στη χώρα μας διαμορφώθηκε στο 15,8% του ΑΕΠ το 2009». Την επόμενη ημέρα η ΝΔ ψήφισε τον νόμο για το PSI, ενώ δέκα μέρες νωρίτερα είχε ψηφίσει και το πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος.
Τότε δεν υπήρχε η υπόγεια, όπως καταγγέλλεται, συμμαχία του καραμανλικού στοιχείου με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά μόνο η προοπτική ανάληψης της εξουσίας. Γι’ αυτό κανένας –ούτε καν ο Νικήτας Κακλαμάνης! –δεν είχε την απαίτηση από τον Αντώνη Σαμαρά να καλύψει την προηγούμενη ηγεσία του κόμματος, όπως συμβαίνει τώρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη με αφορμή τη δίωξη Γεωργίου. Ο διχασμός της ΝΔ αναδεικνύει τη βαθιά υποκρισία που διαπερνά το πολιτικό σύστημα το οποίο αρνείται ακόμη και σήμερα να αποδεχθεί ότι η αιτία της κρίσης ήταν η χρεοκοπία της χώρας και ψάχνει άλλοθι για να αποφύγει τις ευθύνες του.
Θα το συμμάζευαν


Το επιχείρημα του 2012, το οποίο επαναφέρει σήμερα το καραμανλικό σύστημα, είναι ότι το 2009 το έλλειμμα είχε μεν ξεφύγει από τον στόχο του 2% και είχε φτάσει στο 9,3%, αλλά η κυβέρνηση Καραμανλή θα το συμμάζευε αν δεν προκαλούσε εκλογές ο Γιώργος Παπανδρέου και το ΠαΣοΚ με την καταστροφική του διαχείριση δεν το εκτόξευε το τελευταίο δίμηνο του 2009 στο 15,8%! Η ΝΔ κινήθηκε μυωπικά πριν από τέσσερα χρόνια υπηρετώντας τη στρατηγική κονιορτοποίησης του ΠαΣοΚ, από την οποία τελικά ωφελήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ και όχι η ίδια.
Τέσσερα χρόνια μετά μπορεί να καταλογίσει κανείς στους καραμανλικούς μόνο παραταξιακή τυφλότητα;
Τον Φεβρουάριο του 2012 το όνειδος των Greek statistics δεν είχε ξεχαστεί ακόμα, αλλά η αιτία που συζητήθηκε το θέμα του ελλείμματος στη Βουλή ήταν η δικογραφία που διαβίβασε στη Βουλή ο οικονομικός εισαγγελέας επειδή στελέχη της Στατιστικής Υπηρεσίας κατέθεσαν ότι στην απογραφή υπήρξε πολιτική παρέμβαση από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου.
Κανένα κόμμα δεν κίνησε τη διαδικασία περί ευθύνης υπουργών, όμως το ΠαΣοΚ για να ακυρώσει την επιχειρηματολογία της ΝΔ για «φούσκωμα» του ελλείμματος κατέθεσε την πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επτροπής. Η ΝΔ πίεζε για εκλογές θεωρώντας περατωμένη τη θητεία της κυβέρνησης του Λουκά Παπαδήμου στην οποία συμμετείχε, οπότε η συζήτηση διεξήχθη σε προεκλογικό κλίμα.
Τι έλεγαν στη Βουλή


Οι τοποθετήσεις των «γαλάζιων» βουλευτών είναι αποκαλυπτικές για τις θέσεις του κόμματος.
Ο εισηγητής Χρήστος Σταϊκούρας ομολόγησε για πρώτη φορά ότι «το έλλειμμα στη χώρα μας διαμορφώθηκε στο 15,8% του ΑΕΠ το 2009 από 6,5% το 2007. (…) Παράλληλα τα δημοσιονομικά μεγέθη αναθεωρήθηκαν πράγματι πολλές φορές κατά τη διάρκεια του 2009. Ετσι το έλλειμμα της χώρας από 2% του ΑΕΠ που προβλεπόταν στον προϋπολογισμό του 2009 διαμορφώθηκε τελικά μετά από επτά αναθεωρήσεις, έξι εκ των οποίων από τη διακυβέρνηση ΠαΣοΚ, στο 15,8%».
Τον λόγο έλαβε και ο Προκόπης Παυλόπουλος για να εξηγήσει ότι η ΝΔ άφησε το έλλειμμα στο 9,3%, «βεβαίως διπλάσιο από το 4,4% που είχε προϋπολογιστεί», αλλά επειδή ολόκληρη η ευρωζώνη είχε διπλάσιο μέσο όρο ελλείμματος ήταν «απόλυτα φυσιολογικό» να διπλασιαστεί και στην Ελλάδα.
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ τον λόγο έλαβαν οι Δημήτρης Παπαδημούλης και Παναγιώτης Λαφαζάνης, οι οποίοι όχι μόνο δεν συμμερίστηκαν τις σημερινές απόψεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση Καραμανλή εφάρμοσε μια «σαφώς ηπιότερη διακυβέρνηση» με «μεγαλύτερη κοινωνική ευαισθησία» από αυτήν του Αντώνη Σαμαρά, αλλά κατακεραύνωσαν αδιακρίτως τη ΝΔ και το ΠαΣοΚ.

«Για το έλλειμμα του 2009, όπως και για το «μαγείρεμα» των στατιστικών στοιχείων του 2009, έχουν ευθύνες και η Νέα Δημοκρατία και το ΠαΣοΚ»
έλεγε ο κ. Παπαδημούλης. Ο κ. Λαφαζάνης, ακόμη πιο οξύς, κατήγγειλε «λογιστική αλχημεία» από το ΠαΣοΚ και από τη ΝΔ, που δείχνει «ότι τα δύο κόμματα τα οποία κυβέρνησαν τη χώρα από τη μεταπολίτευση ως σήμερα δεν μπορούν να βγάλουν κανένα απολύτως συμπέρασμα για τις πελώριες πολιτικές ευθύνες τους».
Τελικώς, υπέρ της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής ψήφισε το ΠαΣοΚ, η ΝΔ καταψήφισε και ο κ. Καραμανλής απουσίαζε από την ψηφοφορία, ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε «παρών» και ο Αλέξης Τσίπρας δεν έλαβε τον λόγο σε εκείνη τη συζήτηση.

«ΚΑΡΦΩΜΑ»
Ο κ. Παπακωνσταντίνου περιέγραψε την κατάσταση που βρήκε όταν ανέλαβε το υπουργείο Οικονομικών: ελλειπής αποτύπωση και υπέρβαση δαπανών σε συνδυασμό με την έλλειψη ανοχής από την Eurostat και την Κομισιόν. Δεν έχασε όμως την ευκαιρία να «καρφώσει» τον κ. Σταϊκούρα. «Δεν τον άκουσα», είπε, «να αμφισβητεί το έλλειμμα του 15,8% του 2009, το επίσημο, δηλαδή, έλλειμμα που πιστοποίησε η Ανεξάρτητη Ελληνική Στατιστική Αρχή και επικύρωσε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία». «Εάν το έλλειμμα», πρόσθεσε, «ήταν 9,9%, με ό,τι έχει γίνει μέχρι τώρα θα ήταν κάτω από 3%. Ποιος ο λόγος να πάρουμε νέα μέτρα; Ποιος ο λόγος να έχουμε νέο πρόγραμμα; Χαίρομαι, λοιπόν, κατ’ αρχάς, που αναγνωρίζουν την πραγματικότητα που κληροδότησαν».

Παιχνίδι κομματικών αντιδικιών και αντιπαραθέσεων
Η επίθεση Δένδια στον Βενιζέλο και η απειλή διώξεων


Η συζήτηση για το έλλειμμα διεξαγόταν σε υψηλούς τόνους αλλά πραγματικά εκτραχύνθηκε όταν ο Νίκος Δένδιας εξαπέλυσε σκαιά επίθεση στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, απειλώντας το ΠαΣοΚ με διώξεις όταν η ΝΔ θα αναλάμβανε την εξουσία.
Ο κ. Βενιζέλος έδινε τότε έναν μοναχικό αγώνα προσπαθώντας να πείσει τα κόμματα να ομονοήσουν στη χάραξη μιας εθνικής στρατηγικής εξόδου από την κρίση. Εκείνη την εποχή οι δανειστές έθεσαν ως προαπαιτούμενη ενέργεια την παροχή εξουσιοδότησης από τη Βουλή προς τον Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Βουλής να τους διαβεβαιώσει ότι η χώρα δεσμεύεται στην τήρηση των στατιστικών της στοιχείων με βάση τους ενιαίους κοινοτικούς κανόνες της Eurostat και ότι διασφαλίζει απολύτως την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ.
Αλλά ο κ. Δένδιας είχε μπροστά του μόνο τις εκλογές. «Η ΝΔ, όταν με την εντολή του ελληνικού λαού έρθει στα πράγματα, θα κάνει μία μόνο εξεταστική επιτροπή για την οικονομία. Οχι μόνο για το στενό θέμα του 2009, αλλά για την ελληνική οικονομία. Εχουμε την απόλυτη και εδραία πεποίθηση ότι εγκληματικές πολιτικές παραλείψεις και πράξεις της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου οδήγησαν τη χώρα στην έσχατη ανυποληψία και ότι αυτές οι πράξεις και οι παραλείψεις πρέπει να αναζητηθούν και να καταλογιστούν» έλεγε.
Η ΝΔ λησμόνησε αμέσως αυτή την «απόλυτη υποχρέωση».
«Νομίζω ότι ξαφνικά εξαφανίστηκε η κοινή λογική και οι προϋποθέσεις να διατηρήσουμε την επαφή μας με την πραγματικότητα» απάντησε ο κ. Βενιζέλος καταλογίζοντας «εισαγγελικό ύφος» και «ρεβανσιστική επιχειρηματολογία» στον κ. Δένδια και εν όψει του Eurogroup του Μαρτίου επέμενε ότι το να ανοίξει τέτοιο ζήτημα δικαστικά ή κοινοβουλευτικά ήταν μέγα λάθος και σημασία είχε να διασφαλιστεί η αξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων.

«Εχουμε παίξει εδώ μέσα πολλές φορές ένα συμβατικό παιχνίδι κομματικών αντιδικιών και αντιπαραθέσεων. Εχουμε όλοι εμπλακεί σε μία ρητορική παλαιάς εποχής. Τελείωσαν αυτά. Δεν υπάρχει απολύτως κανένα περιθώριο! Δυσκολεύεστε να αντιληφθείτε τι σημαίνει διαχειρίζομαι την ευθύνη μιας χώρας σε κρίση. Θέλετε, όμως, να επανέρθετε στα πράγματα και να διαχειριστείτε την κρίση. Πώς; Αποσιωπώντας την αλήθεια;»
επισήμαινε.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.