Νέα περίοδος στην αντιπολιτευτική τακτική της ΝΔ

Ενας κύκλος επτά μηνών έκλεισε και ένας άλλος, πολύ μεγαλύτερος, ανοίγει για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, μετά την προ ημερών εγκατάστασή της στα νέα, λιτά γραφεία του κόμματος επί της οδού Πειραιώς στο Μοσχάτο.

Ενας κύκλος επτά μηνών έκλεισε και ένας άλλος, πολύ μεγαλύτερος, ανοίγει για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, μετά την προ ημερών εγκατάστασή της στα νέα, λιτά γραφεία του κόμματος επί της οδού Πειραιώς στο Μοσχάτο. Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε από τα μέσα της εβδομάδας ουσιαστικά μια νέα περίοδο για τον ίδιο και το κόμμα του, καθώς με τη λειτουργία του κομματικού μηχανισμού από τα νέα γραφεία σηματοδοτείται από την ηγετική ομάδα το νέο ξεκίνημα και η πολιτική αντεπίθεση.
Επίκεντρο αυτής της πολιτικής αντεπίθεσης θα είναι, σύμφωνα με όσα διαμηνύουν από το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη, η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης, όπου και θα παρουσιαστούν οι βασικοί άξονες του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ που σιγά-σιγά ολοκληρώνεται υπό την επίβλεψη του αντιπροέδρου Κωστή Χατζηδάκη. Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του επιτελείου του, θα επικεντρωθεί στην περαιτέρω, κατά τη ΝΔ, πολιτική αποδυνάμωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ενώ παράλληλα θα είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα του το αίτημα για πρόωρες εκλογές.
Το αίτημα αυτό είναι ισχυρό κατά την ηγεσία της ΝΔ, διότι όπως φέρεται να λέει σε συνομιλητές του ο κ. Μητσοτάκης, η ΝΔ ζήτησε και ζητεί εκλογές ως μόνη λύση στα προβλήματα που δημιουργεί η ανεπάρκεια, η ιδεοληψία, η ανικανότητα, η αιχμαλωσία της κυβέρνησης σε λάθος επιλογές. «Το αίτημα αυτό δεν είναι ζήτημα αντιπολιτευτικής στρατηγικής. Είναι επιλογή ευθύνης» σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ, ενώ όπως τονίζουν οι συνεργάτες του «είναι τέτοιο το παρελθόν αναξιοπιστίας που ακολουθεί τον κ. Τσίπρα, ώστε κάθε του δήλωση μπορεί κάλλιστα να σημαίνει το ακριβώς αντίθετό της και άρα και στο θέμα της εκλογολογίας ο Πρωθυπουργός είναι αντιμέτωπος με τον εαυτό του».
Παρά την κριτική που ασκείται από την κυβέρνηση και προσωπικά από τον Πρωθυπουργό προς την ηγεσία της ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη σχετικά με το αίτημα για εκλογές, η ηγετική ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προτάσσει το επιχείρημα ότι «αποτελεί υποχρέωση κάθε υπεύθυνης πολιτικής δύναμης που διαπιστώνει ότι η χώρα πάει από το κακό στο χειρότερο χωρίς προοπτική ανάκαμψης να ζητεί, μέσω της λαϊκής εντολής, την πολιτική αλλαγή».
Ειδικά σε όσους επιχειρηματολογούν με αιχμή το κόστος των εκλογών, η ηγεσία της ΝΔ απαντά πως αυτό γίνεται ασήμαντο μπροστά σε εκείνο που συνεπάγεται η παραμονή της σημερινής κυβέρνησης στην εξουσία. «Και αυτό διότι η αδιέξοδη πορεία της χώρας θα γίνει ακόμα πιο αισθητή τους αμέσως επόμενους μήνες. Αρα, η ΝΔ ζητεί δημόσια, υπεύθυνα και σοβαρά εκλογές. Δεν τις προβλέπει και δεν εκλογολογεί» υποστηρίζουν από το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη.
Ιδιαίτερα επιθετικά ανώτερα κομματικά στελέχη υπογραμμίζουν ότι η ΝΔ δεν κρύβεται, όπως το Μαξίμου, πίσω από «δοκιμαστικές διαρροές» για να μετρήσει αντιδράσεις μήπως και έτσι μπορέσει να λάβει, επιτέλους, αποφάσεις. «Η ΝΔ ξέρει τι θέλει. Δεν ψάχνει, όπως η πελαγωμένη συγκυβέρνηση Αλέξη – Πάνου, να βρει ποια είναι και πού πάει» τονίζουν.
Ομως όταν τους τίθεται το ερώτημα κατά πόσο είναι έτοιμη η ΝΔ για εκλογές, καθώς διατυπώνονται ερωτηματικά από πολλούς, επιμένουν με ένταση πως είναι πανέτοιμη για μια πρόωρη εκλογική αναμέτρηση, αλλά και συμπληρώνουν πως αποτελεί σήμερα τη μόνη αξιόπιστη εναλλακτική λύση. «Γι’ αυτό και θα κερδίσει τις εκλογές όποτε και εάν αυτές γίνουν» λένε, και δίνουν έμφαση στο πρόγραμμά τους, αλλά και κατά τους ίδιους στη δύναμη μιας στενής σχέσης συνεργασίας, αμοιβαίου σεβασμού και ειλικρίνειας με την κοινωνία, τους πολίτες και τις παραγωγικές τάξεις.
«Ολοι μαζί μπορούμε να βγάλουμε οριστικά την οικονομία από τη σημερινή έρημο και την Ελλάδα από την κρίση. Μπορούμε να δημιουργήσουμε δουλειές και όρους μιας καλύτερης ζωής για όλους» είναι η κεντρική γραμμή και ουσιαστικά θα είναι και ένα από τα συνθήματα στη ΔΕΘ.
Ο κ. Μητσοτάκης από τα επόμενα εικοσιτετράωρα θα ξεκινήσει έναν ευρύ κύκλο επαφών με όλους τους κοινωνικούς φορείς εν όψει της ΔΕΘ ώστε να υπάρχουν και απαντήσεις της ΝΔ σε όλα τα βασικά αιτήματα των παραγωγικών και κοινωνικών φορέων. Εξάλλου θα είναι η πρώτη εμφάνιση του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και γι’ αυτό θέλουν τόσο οι ίδιος όσο και το επιτελείο του οι εντυπώσεις στην κοινή γνώμη να είναι θετικές και να υπάρχει και ουσία και όχι επικοινωνιακά παιχνίδια.
«Στη ΔΕΘ θα ξεδιπλωθεί το πρόγραμμά μας και θα ακουστούν αλήθειες και όχι ψέματα» είναι το κεντρικό μήνυμα της ηγεσίας της ΝΔ που θα επιμείνει ιδιαίτερα στον όρο «αλήθειες».
Βεβαίως και το αίτημα για εκλογές θα είναι στον πυρήνα της ομιλίας του κ. Μητσοτάκη, αλλά στη ΝΔ στα όσα είπε ο Πρωθυπουργός από το Κομμένο Αρτας περί «ανοησιών» σχετικά με τα εκλογικά σενάρια λένε ότι αυτά τα «άνοιξε και τα συντηρεί η κυβέρνηση». Μάλιστα, μεταξύ άλλων αναφέρουν ότι αυτό έγινε στην αρχή με τις αναφορές της κυβερνητικής εκπροσώπου Ολγας Γεροβασίλη σε δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση, στη συνέχεια με τη βιαστική και ταυτόχρονα αποσπασματική, όπως τονίζουν από τη ΝΔ, αλλαγή του εκλογικού νόμου, που στόχο είχε την εφαρμογή της απλής αναλογικής από τις αμέσως επόμενες εκλογές για να διασωθεί πολιτικά ο ΣΥΡΙΖΑ. «Απέτυχαν όμως, και το σχέδιο εκείνο κατέρρευσε» υπογραμμίζουν ανώτερες κομματικές πηγές και συμπληρώνουν ότι από τα μέσα Αυγούστου η εκλογολογία ανακυκλώνεται και παίρνει υπόσταση εξαιτίας της σκόπιμα υπερβολικής αντίδρασης του Πρωθυπουργού και της κυβερνητικής εκπροσώπου σε ένα δημοσίευμα ξένου περιοδικού («Der Spiegel») που αναφερόταν στα αδιέξοδα της κυβέρνησης και στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.
«Τις «διαβεβαιώσεις» του κ. Τσίπρα ότι εκλογές θα γίνουν το 2019 δεν τις πιστεύει και δεν μπορεί να τις πιστέψει κανείς. Γιατί είναι ο ίδιος που, πριν έναν χρόνο, διακήρυσσε ότι δεν θα γίνουν ούτε εκλογές ούτε δημοψήφισμα, για να κάνει τελικά και τα δύο: και δημοψήφισμα και εκλογές» σημειώνουν από τη ΝΔ, της οποίας ο κομματικός μηχανισμός από αύριο θα είναι σε ετοιμότητα διά παν ενδεχόμενο. Και αυτό διότι η ηγεσία της ΝΔ εμμένει πως όλα είναι πιθανά το φθινόπωρο.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
Οι κ.κ. Μητσοτάκης και Τζιτζικώστας συναντήθηκαν το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής στα νέα γραφεία της ΝΔ και συζήτησαν όλες τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες το κλίμα ήταν ιδιαίτερα καλό και επιβεβαιώθηκε, σύμφωνα με κομματικές πηγές, ότι υπάρχει ταύτιση απόψεων σε πολλά θέματα, αν και ενίοτε όπως προκύπτει ο κ. Τζιτζικώστας διαφοροποιείται σε μια σειρά ζητημάτων. Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», παρά τα διάφορα σενάρια, δεν υπάρχει για τον κ. Μητσοτάκη θέμα με τον εκπρόσωπο του κόμματος Γιώργο Κουμουτσάκο που θα συνεχίσει κανονικά στη θέση του και απλώς θα υπάρξει ενίσχυση του επικοινωνιακού επιτελείου.

Το παρασκήνιο της υπόθεσης ΕΛΣΤΑΤ
Μίση και πάθη στην Κεντροδεξιά


Συνεχίζεται στο παρασκήνιο της ΝΔ η ένταση με ομάδα στελεχών, προερχόμενη από το καραμανλικό μπλοκ, να επιτίθεται με αφορμή την υπόθεση του Ανδρέα Γεωργίου, πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, σε όσους ασκούν κριτική στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή για την οικονομική πολιτική της περιόδου 2004-2009. Η ηγεσία της ΝΔ αντιπαρέρχεται όσα γίνονται και επιμένει ότι τις τελευταίες εβδομάδες η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, καθώς βλέπει την απήχησή της στην κοινωνία να καταρρέει, προσπαθεί να αποπροσανατολίσει τους πολίτες με κάθε τρόπο από τα αποτελέσματα της αδιέξοδης πολιτικής της. «Στο πλαίσιο αυτό επιχειρεί να δημιουργήσει εντύπωση δήθεν εσωτερικών τριβών στη Νέα Δημοκρατία γύρω από την υπόθεση ΕΛΣΤΑΤ – Γεωργίου. Αυτό ομολόγησε ο κ. Ν. Παππάς με τη δήλωσή του στις 2/8 ότι το αφήγημα του πρόσφατου παρελθόντος για τη χώρα θα αποτελέσει και το επόμενο διάστημα επίδικο του πολιτικού ανταγωνισμού» σημειώνουν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη.
Σύμφωνα με την ηγετική ομάδα της ΝΔ, οι προσπάθειές τους αυτές είναι ανόητες και καταδικασμένες να αποτύχουν με πάταγο. «Η ΝΔ είναι απολύτως συμπαγής. Σε όλες τις μετρήσεις η συσπείρωσή της είναι της τάξεως του 90%. Κανένα σύννεφο δεν υπάρχει στον ουρανό της ΝΔ. Οσοι επενδύουν στην υπόθεση Γεωργίου νομίζοντας ότι έτσι θα δημιουργήσουν οποιοδήποτε πρόβλημα στη ΝΔ είναι μακριά νυχτωμένοι» υπογραμμίζουν ανώτερες κομματικές πηγές και συνεχίζουν: «Η ΝΔ έχει ισχυρό πολιτικό προβάδισμα και όλο και μεγαλύτερη απήχηση στην κοινωνία. Διότι είναι η μοναδική αξιόπιστη λύση στο πρόβλημα της χώρας. Γι’ αυτό η δυναμική της αυξάνεται καθημερινά».
Η εξέλιξη στην υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ με την εκ νέου δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για τον κ. Γεωργίου αναμόχλευσε μίση και πάθη στην κεντροδεξιά παράταξη και κυρίως ανέδειξε ότι οι διαχωριστικές γραμμές υπάρχουν και αναδεικνύονται πτυχές που φέρνουν τα διάφορα στρατόπεδα σε σύγκρουση, ενώ οι καραμανλικοί με αιχμή του δόρατος τον Ευριπίδη Στυλιανίδη αντεπιτέθηκαν.
Ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλει, όπως φαίνεται, αναμόχλευση του μακρινού παρελθόντος, αλλά να γίνει η πολιτική αντιπαράθεση για τα μελλούμενα με εξαίρεση τη διερεύνηση της υπόθεσης «διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ» του πρώτου εξαμήνου του 2015. Ομως η άλλη πλευρά, η καραμανλική, επιζητεί την πολιτική δικαίωση του κ. Καραμανλή και αυτή η ιστορία θεωρείται ο ακρογωνιαίος λίθος αυτής της επιχείρησης που εξελίσσεται. Σειρά στελεχών του καραμανλικού στρατοπέδου δίνουν τη μάχη της υπεράσπισης του Κ. Καραμανλή, όπως ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο Βαγγέλης Αντώναρος, ο Γιάννης Μιχελάκης, ο Σάκης Ιωαννίδης (πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ), αλλά και άλλοι, όπως π.χ. ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ) Γιάννης Αδαμόπουλος.
Σε αυτό το κλίμα ιδιαίτερη εντύπωση έκανε σε παράγοντες της ΝΔ η επίθεση blogs και sites με καραμανλικές αναφορές κατά του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, στον οποίο επιτίθενται με σχόλια ότι ζητεί από τον κ. Καραμανλή και τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη να σιωπήσουν για το σκάνδαλο της ΕΛΣΤΑΤ και του ΠαΣοΚ… με το επιχείρημα ότι θα διασπαστεί η ΝΔ.
Την ίδια στιγμή, εν μέσω διαφόρων σεναρίων από συγκεκριμένα κέντρα για την ίδρυση νέου δεξιού κόμματος και για τα μελλοντικά σχέδια του Απόστολου Τζιτζικώστα, ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να αξιοποιήσει τη νέα σύγκρουση στο εσωτερικό της Κεντροδεξιάς ευελπιστώντας ότι οι εντάσεις θα είναι τέτοιες που θα δημιουργήσουν ρήγματα που δύσκολα θα κλείσουν.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.