Γιατί το φθινόπωρο μελαγχολεί την κυβέρνηση

Με την πολιτική του αξιοπιστία στο ναδίρ, το Μέγαρο Μαξίμου καταφεύγει πλέον με απροκάλυπτο τρόπο στην καλλιέργεια κλίματος εν όψει φθινοπώρου - και για παν ενδεχόμενο...

Με την πολιτική του αξιοπιστία στο ναδίρ, το Μέγαρο Μαξίμου καταφεύγει πλέον με απροκάλυπτο τρόπο στην καλλιέργεια κλίματος εν όψει φθινοπώρου –και για παν ενδεχόμενο…
Στόχος της στενής ομάδας περί τον Αλ. Τσίπρα είναι πλέον να περιμαζέψει στον βαθμό του δυνατού τις απώλειες που αναμένεται να καταγραφούν στις πρώτες μετρήσεις των επόμενων εβδομάδων, όπου η επίδραση της φοροεπιδρομής και των αλλεπάλληλων κρουσμάτων απομάκρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ από το σύνολο πλέον της προεκλογικής ατζέντας υποσχέσεων εκτιμάται ότι θα είναι καταλυτική.
ΔΕΘ «success story»


Στο πλαίσιο της προσπάθειας συγκράτησης απωλειών το πρώτο βήμα στο οποίο αναμένεται να εμφανιστεί ο Αλ. Τσίπρας είναι αυτό της ΔΕΘ, στις 9-10 Σεπτεμβρίου. Εν όψει της εμφάνισης αυτής είχε διαμορφωθεί μια αβάσιμη, όπως αποδείχθηκε, αισιοδοξία με το βλέμμα στραμμένο σε ένα πακέτο κοινωνικών παροχών που θα μπορούσε να διαφυλάξει έστω ένα κομμάτι της φιλολαϊκής ταυτότητας της κυβέρνησης.
Οι υστερήσεις στα έσοδα του Ιουλίου όμως και η προδιαγραφόμενη αδυναμία μεγάλου τμήματος των πολιτών να είναι συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις άλλαξαν τους σχεδιασμούς.
Ετσι στη ΔΕΘ το μόνο που αναμένεται και που ως και την τελευταία στιγμή θα αποτελεί αντικείμενο επεξεργασίας είναι η παρουσίαση ενός ιδιότυπου «success story» εκ μέρους του κ. Τσίπρα το οποίο θα συνοδεύεται κατά τα αναμενόμενα από επιθέσεις κατά της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης, προσωπικά κατά του Κυρ. Μητσοτάκη, κατά της «διαπλοκής» κ.τ.λ.
Εν όψει αυτών δε ο κ. Τσίπρας και η ομάδα του ήδη κατανάλωσαν σχεδόν το σύνολο των θερινών μηνών στην παράλληλη καλλιέργεια εντυπώσεων σε πολλά επίπεδα, ξεκινώντας από την απλή αναλογική και τη μετέωρη συζήτηση περί συνταγματικής αναθεώρησης και συνεχίζοντας με τα εγκαίνια νοσοκομείων και αεροδρομίων, με τους χορούς του Πρωθυπουργού στα ορεινά της Αρτας, με τη συζήτηση στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τις δανειοδοτήσεις των ΜΜΕ και φυσικά με το πεδίο που αναδεικνύεται σε βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης: την (κατά βούληση) αναδιάταξη του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου και την κατ’ επίφαση «πάταξη της διαπλοκής».
Τα «φιλικά» ΜΜΕ


Πίσω από όλα αυτά η ηγεσία της κυβέρνησης κρύβει την πραγματική αγωνία της για τις εξελίξεις του φθινοπώρου.
Ούτως ή άλλως, το επικοινωνιακό παιχνίδι που έχει καταστρώσει έχει στο φόντο την έναρξη της νέας «διαπραγμάτευσης» για τα Εργασιακά και τη δεύτερη αξιολόγηση, που ακόμη και αν περάσει από τη Βουλή, όπως αναμένεται, θα αποτελέσει άλλο ένα πλήγμα στην αξιοπιστία της κυβέρνησης, καθώς θα προσθέσει ακόμη ένα πεδίο στο οποίο ο Αλ. Τσίπρας θα εμφανιστεί να έχει ξεχάσει όλα όσα έλεγε τους προηγούμενους μήνες.
Κατά μία εκδοχή, η διαπραγμάτευση και ο χρόνος στον οποίο θα τρέξουν οι εξελίξεις τις επόμενες εβδομάδες εξηγούν και πολλές από τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και ιδίως αυτές που σχετίζονται με την αδειοδότηση των καναλιών.
Σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση των όσων συζητούνται στο Μέγαρο Μαξίμου, ο ορισμός της 30ής Αυγούστου για τη δημοπράτηση των αδειών προμηνύει ότι πιθανώς ήδη από τον Οκτώβριο η κυβέρνηση ευελπιστεί να έχει δρομολογήσει τη διαμόρφωση ενός φιλικού προς αυτήν ραδιοτηλεοπτικού περιβάλλοντος, το οποίο κατά την εκτίμηση κάποιων θα μπορούσε να την ενισχύσει επικοινωνιακά ή πάντως να μην ευνοήσει τη ΝΔ και τον Κυρ. Μητσοτάκη.
Παράλληλα όμως η παράμετρος που ανησυχεί ιδιαιτέρως το Μέγαρο Μαξίμου είναι οι πρώτες μετρήσεις του φθινοπώρου. Σύμφωνα με κάποια στοιχεία που διαφαίνονταν στις επεξεργασίες των στοιχείων των τελευταίων μηνών, οι απώλειες της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να είναι σημαντικές, με δύο πολύ ενδιαφέρουσες παραμέτρους να συγκεντρώνουν την προσοχή: σε ποιο σημείο θα φθάσουν τα ήδη χαμηλά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ και αν θα καταγραφεί στροφή αντιδρώντων ψηφοφόρων του κ. Τσίπρα προς το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου, καθώς η ΛΑΕ μοιάζει να μην αποτελεί εναλλακτική. Επιπλέον, άγνωστος Χ των προσεχών δημοσκοπήσεων αναμένεται να είναι οι απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ προς τη Χρυσή Αυγή.
Κατά τα όσα εκτιμούν πολιτικά πρόσωπα στις παρυφές του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, οι παράμετροι αυτές εξηγούν εν πολλοίς και κάποιες από τις κινήσεις των τελευταίων ημερών. Μεταξύ αυτών, η εκ μέρους του κ. Τσίπρα αιφνιδιαστική αναθέρμανση του ζητήματος των γερμανικών αποζημιώσεων και της απομείωσης του χρέους, ζητήματα που είχαν εξαφανιστεί από τον Ιούλιο του 2015 και έπειτα από το ρεπερτόριο της κυβέρνησης.
Η «αποσυριζοποίηση»


Στο παρασκήνιο όλων αυτών είναι πλέον σε πολλούς αισθητό ότι η ομάδα Τσίπρα – Παππά επιχειρεί να ασκήσει απόλυτο έλεγχο στο εσωτερικό της κυβέρνησης αλλά και στο κόμμα, με ορίζοντα το συνέδριο που έχει προγραμματιστεί για το δεύτερο μισό του Οκτωβρίου.
Σε κυβερνητικό επίπεδο κάποιες πηγές επισημαίνουν την «απονεύρωση» που έχει υποστεί η αντιπροεδρία υπό τον Ι. Δραγασάκη. Η απουσία του αντιπροέδρου από τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και η de facto συγκέντρωση όλων των αρμοδιοτήτων στο Μέγαρο Μαξίμου οδηγούν πολλούς στην εκτίμηση ότι η ομάδα της Ηρώδου Αττικού και οι στενοί συνομιλητές της επιδιώκουν τον σχηματισμό ενός προσωποκεντρικού συστήματος το οποίο θα ασκεί την εξουσία χωρίς έλεγχο, ούτε καν από εσωτερικούς μηχανισμούς.
Κομματικές πηγές εκτιμούν άλλωστε ότι το ίδιο επιχειρείται και στο ούτως ή άλλως απονευρωμένο κόμμα, στελέχη του οποίου εκφράζουν και την αντίστοιχη αγωνία στο πλαίσιο του χαοτικού και αποσπασματικού προσυνεδριακού διαλόγου. «Η κοινή συνισταμένη πολλών εισηγήσεων είναι το πώς θα έπρεπε να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, στοιχείο που προδίδει ότι πολλοί διαφωνούν με το πώς στην πραγματικότητα είναι» σημειώνουν χαμηλόβαθμα κομματικά στελέχη. Και όπως εκτιμούν οι ίδιες πηγές, ο πραγματικός στόχος του κ. Τσίπρα στο συνέδριο είναι η οριστική «αποσυριζοποίηση» του κόμματος, μετά το πρώτο βήμα που έγινε το 2013, όχι όμως με όρους πολιτικούς και φιλοδοξίες διευρύνσεων αλλά με κίνητρα πολιτικής ιδιοτέλειας.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
Σύμφωνα με όσα συζητούνται στο πλαίσιο και στο περιθώριο της προσυνεδριακής αναζήτησης ταυτότητας, ο πραγματικός στόχος της ομάδας που σήμερα ηγείται της κυβέρνησης είναι να αφαιρέσουν από το κόμμα κάθε στοιχείο και μηχανισμό ελέγχου της ηγεσίας και της κυβέρνησης και να εγκαθιδρύσουν ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας με μοναδικό γνώμονα τη συγκέντρωση εξουσίας στο πρόσωπο του Αλ. Τσίπρα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.