ΥΠΟ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ

Το μουσείο της Αρχαίας Ελεύθερνας, στο Ρέθυμνο της Κρήτης, το οποίο εγκαινίασε μόλις πριν από δύο μήνες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος,

Το εισιτήριο…
  • Το μουσείο της Αρχαίας Ελεύθερνας, στο Ρέθυμνο της Κρήτης, το οποίο εγκαινίασε μόλις πριν από δύο μήνες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, προσελκύει ήδη πολλούς επισκέπτες και ιδιαίτερα τουρίστες που έρχονται για διακοπές στην Κρήτη.
  • Εκεί βρέθηκε πριν από λίγες ημέρες, στις 16 Αυγούστου, αναγνώστης της στήλης, ο οποίος με έκπληξη διαπίστωσε ότι η είσοδος στο μουσείο που φιλοξενεί όλη την Ιστορία της πόλης της Ελεύθερνας από το 3000 π.Χ. ως το 1300 μ.Χ. με αντικείμενα καθημερινής ζωής και έργα τέχνης είναι ελεύθερη. Την ώρα μάλιστα που, όπως υπολογίζει, βρίσκονταν εκεί περίπου 300 επισκέπτες, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν ξένοι τουρίστες.
…και η τιμή
  • Οταν ρώτησε γιατί δεν υπάρχει εισιτήριο, δεν πίστευε στα αφτιά του με αυτό που άκουσε: «Το υπουργείο δεν έχει ορίσει ακόμη τιμή» του είπαν οι υπεύθυνοι του Μουσείου. Εύλογο το ερώτημα που θέτει: «Και πότε περιμένει, όταν τελειώσει η τουριστική σεζόν;».
  • Βλέπετε, ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς είναι large τύπος και δεν ασχολείται με τέτοιου είδους θέματα. Ομως δικαιολογημένη είναι η αγανάκτηση του αναγνώστη, ο οποίος λέει ότι «η κυβέρνηση, που έχει γονατίσει τον κόσμο από τους φόρους και τη στιγμή που έρχεται ο ΕΝΦΙΑ, δεν έχει την πολυτέλεια να πετάει σίγουρα έσοδα από την εκμετάλλευση της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας». Δυστυχώς δεν είναι το μόνο παράδοξο των κυβερνώντων, προσθέτουμε εμείς.
Το πρόστιμο…
  • Στις εισηγμένες εταιρείες «νόμος είναι το δίκιο του μετόχου». Δεν είναι όμως ο υπέρτατος νόμος. Υποχωρεί όταν έρχεται σε σύγκρουση με το δίκιο των… golden boys. Αυτοί τα έχουν μονά-ζυγά δικά τους. Διότι όταν με δικές τους αποφάσεις και λάθη ζημιώνονται οι επιχειρήσεις που διοικούν, αντί να πληρώσουν αυτοί τα σπασμένα, στέλνουν τον λογαριασμό στους μετόχους.
  • Απαυδισμένος από αυτή την αδιόρθωτη πρακτική ο Ερικ Μπεν-Αρτζί, πρώην υπάλληλος της Deutsche Bank, αποποιήθηκε την αμοιβή του για το «κάρφωμα» των αλχημειών που έκαναν συνάδελφοί του στη γερμανική τράπεζα τα χρόνια της μεγάλης κρίσης. Τι έκαναν; Παραποιούσαν τις αποτιμήσεις τεράστιων στοιχημάτων στις αγορές παραγώγων προϊόντων. Οταν αποκαλύφθηκαν οι παρατυπίες τους, η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) έβαλε πρόστιμο στη γερμανική τράπεζα 55 εκατ. δολαρίων.
…και η αμοιβή
  • Και όταν η SEC έστειλε στον Ερικ Μπεν-Αρτζί αμοιβή 8,25 εκατ. δολάρια επειδή τη βοήθησε στην αποκάλυψη του σκανδάλου, αυτός αρνήθηκε να την εισπράξει καταγγέλλοντας ότι τα πρόστιμα έπρεπε να τα πληρώσουν οι μεγαλομάνατζερ της Deutsche Bank και όχι οι μέτοχοι.
  • Επιπλέον, κατήγγειλε ότι, παρά το πρόστιμο, το πνεύμα αλλά και οι καθημερινές πρακτικές των golden boys παραμένουν ίδια και απαράλλαχτα και πως ακόμη δικηγόροι της SEC είναι ταυτόχρονα και δικηγόροι της… Deutsche Bank.
Απολογισμός
  • «Μέσα» μπήκε η Εκκλησία της Ελλάδος το 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος. Συγκεκριμένα, στον απολογισμό για το διαχειριστικό έτος 2015 αναφέρεται ότι τα έσοδα ήταν ύψους 9 εκατ. ευρώ και τα έξοδα ανήλθαν σε περίπου 10,5 εκατ. ευρώ, πράγμα που σημαίνει έλλειμμα 1,5 εκατ. ευρώ.
  • Για φόρους η Εκκλησία πλήρωσε 3,5 εκατ. ευρώ και ειδικότερα 2,75 εκατ. ευρώ για ΕΝΦΙΑ.
Στασιμότητα
  • Δεν ευοδώθηκαν οι προσδοκίες των εμπόρων για ενίσχυση του τζίρου την περίοδο των εκπτώσεων που λήγουν στις 31 Αυγούστου, καθώς η ΕΣΕΕ υπολογίζει ότι η αγορά θα κινηθεί στα περυσινά επίπεδα και ενδεχομένως με μια μεσοσταθμική πτώση μεταξύ 5% και 8%.
  • Αυτό εκτιμά ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης,ο οποίος με δηλώσεις του σημείωσε ότι «ο τουρισμός δεν έφερε έσοδα στο εμπόριο». Μάλιστα, επισήμανε ότι στην εφετινή έρευνα της ΕΣΕΕ φαίνεται να υπάρχει χαμηλός τζίρος στις περιοχές υψηλής επισκεψιμότητας (τουριστικούς προορισμούς), κάτι που μεταφράζεται από τη συνομοσπονδία ως επίπτωση του προσφυγικού προβλήματος.ÜΟσον αγορά την Αθήνα, μέλη του συλλόγου της περιοχής αναφέρουν πτώση του τζίρου περίπου 10%.
Πρωτοβουλία
  • Σημαντική πρωτοβουλία της Εθνικής Τράπεζας για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας αποτελεί το πρόγραμμα επιχειρηματικής επιτάχυνσης be finnovative, που έχει ως στόχο την ωρίμανση επιχειρηματικών ιδεών στον ευρύτερο τομέα των χρηματο-οικονομικών συναλλαγών και τον μετασχηματισμό τους σε κερδοφόρες νέες επιχειρήσεις.
  • Το πρόγραμμα απευθύνεται σε φοιτητές, επαγγελματίες, στελέχη επιχειρήσεων και γενικότερα οποιονδήποτε θέλει να αναπτύξει την ιδέα του ή τη μεθοδολογία του σε ένα βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο. Οι ομάδες που θα συμμετέχουν θα πρέπει να αναπτύσσουν την ιδέα τους στο ευρύτερο θεματικό πεδίο των χρηματο-οικονομικών συναλλαγών (fintech) με εφαρμογές εκτός από τον τραπεζικό τομέα και σε άλλους δυναμικούς τομείς της οικονομίας, όπως ενδεικτικά είναι ο τουρισμός, η αγροτική οικονομία, οι ασφάλειες, οι μεταφορές, η ενέργεια, η ναυτιλία.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.