Στο Τζάκσον Χόουλ του Γουαϊόμινγκ των Ηνωμένων Πολιτειών θα είναι στραμμένη η προσοχή των αγορών την εβδομάδα αυτή καθώς την ερχόμενη Παρασκευή 26 Αυγούστου θα λάβει χώρα η ετήσια διάσκεψη των κεντρικών τραπεζιτών που μετέχουν στην ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed). Ειδικότερα το ενδιαφέρον όλων θα εστιαστεί στην ομιλία της προέδρου της Fed Τζάνετ Γέλεν, η οποία θα δώσει (ίσως…) κάποιες ενδείξεις για την επιτοκιακή πολιτική των ΗΠΑ.
Οι αντικρουόμενες φημολογίες αναφορικά με την επόμενη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων, σε συνδυασμό μάλιστα με την επισήμως ανακοινωθείσα διαφωνία των μελών της Fed στο θέμα αυτό, προκάλεσαν την περασμένη εβδομάδα έντονες διακυμάνσεις του δολαρίου στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος. Οι φημολογίες αυτές επηρέασαν εξάλλου αρνητικά και τις αγορές κεφαλαίων και δη τις ευρωπαϊκές, οι οποίες πάντως έχουν και τους δικούς τους λόγους για να εμφανίζουν πτωτικές τάσεις.
Χαρακτηριστικότερο είναι το παράδειγμα των ιταλικών μετοχών που κατέγραψαν τις μεγαλύτερες απώλειες, όπως άλλωστε και τα κυβερνητικά ομόλογα της Ιταλίας, εξαιτίας της αβεβαιότητας για την πραγματική υγεία του τραπεζικού συστήματος της χώρας και επιπλέον εξαιτίας της πολιτικής αβεβαιότητας λόγω του επικείμενου δημοψηφίσματος για τις συνταγματικές αλλαγές που προωθεί ο Ματέο Ρέντσι.
Οι τίτλοι των ασφαλιστικών εταιρειών ήταν οι μεγαλύτεροι χαμένοι την Παρασκευή. Και στις αναδυόμενες αγορές ωστόσο οι μετοχές τερμάτισαν ένα ράλι έξι εβδομάδων. Στις αγορές εμπορευμάτων ο χρυσός έχασε έδαφος την περασμένη εβδομάδα καθώς πολλά funds και επενδυτές απέσυραν κεφάλαια απ’ αυτόν για να τα τοποθετήσουν στο δολάριο. Οι τιμές των περισσοτέρων μετάλλων έπεσαν για τον ίδιο λόγο. Σημειωτέον ότι πολλοί επενδυτές προσδοκούν αύξηση των επιτοκίων από τη Fed ακόμη και τον Σεπτέμβριο, πριν δηλαδή από τη διεξαγωγή των αμερικανικών εκλογών.
Τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από τον περασμένο Μάρτιο κατέγραψαν στις αγορές εμπορευμάτων οι τιμές του πετρελαίου «λόγω της φημολογίας ότι οι μεγαλοπαραγωγοί θα κινητοποιηθούν για να παγώσουν την παραγωγή την ώρα που τα αμερικανικά διαθέσιμα σε αργό πετρέλαιο και βενζίνη υποχωρούν», όπως γράφει το Bloomberg. Πρόκειται βέβαια για ένα υπεραισιόδοξο σενάριο διότι είναι γνωστό ότι εδώ και πολλά έτη στη διεθνή πετρελαϊκή κοινότητα επικρατεί πλήρης ασυνεννοησία και ο OPEC, το πάλαι ποτέ πανίσχυρο πετρελαϊκό καρτέλ, έχει χάσει κάθε δυνατότητα επηρεασμού των τιμών και της αγοράς εν γένει.


Πορτογαλία
Ανησυχία για ομόλογα και τράπεζες

Ενισχύονται οι ανησυχίες των επενδυτών για την Πορτογαλία, καθώς η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μία σοβαρή τραπεζική κρίση. Πιθανή υποβάθμιση από την καναδική DBRS αναμένεται να αποκλείσει τα πορτογαλικά ομόλογα από το πρόγραμμα QE της ΕΚΤ. Η Fitch πάντως αργά το βράδυ της Παρασκευής διατήρησε αμετάβλητη την αξιολόγησή της.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ