O κύβος ερρίφθη για τον αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος 21 μέρες μετά την επίσκεψή του στον βασιλιά Φίλιππο Στ’, ανακοίνωσε ότι θα παρουσιαστεί ενώπιον του ισπανικού Κοινοβουλίου για να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης και να πάψει να είναι υπηρεσιακός.
Ποιες είναι οι πιθανότητες να πετύχει; Κανείς δεν είναι απόλυτα βέβαιος, ούτε καν ο ίδιος.

Υπενθυμίζεται ότι στις εκλογές του Δεκεμβρίου 2015, τότε που τα παραδοσιακά κόμματα είδαν τα ποσοστά τους σε ιστορικά χαμηλά, ο Ραχόι αν και πρώτος απέφυγε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.

Δεν έβγαιναν με τίποτα τα κουκιά και πέταξε το μπαλάκι στους δεύτερους Σοσιαλιστές (PSOE) του Πέδρο Σάντσεθ.

Ο τελευταίος προσπάθησε μαζί με τον ηγέτη των Ciudadanos, Άλμπερτ Ριβέρα, και απέτυχε. Ακολούθησε νέα προσπάθεια με τους Podemos, αλλά απέτυχε και εκείνη.

Έτσι η χώρα οδηγήθηκε στις πρόωρες εκλογές του καλοκαιριού, από τις οποίες ο μόνος που είδε ποσοστά και έδρες να αυξάνονται ήταν ο Ραχόι.

Οι Σοσιαλιστές έπεσαν ακόμα χαμηλότερα, ενώ οι Podemos απογοήτευσαν και απογοητεύτηκαν που δεν πήραν τη δεύτερη θέση. Και ακόμα ψάχνονται.

Όσο για τους Ciudadanos, παρέμειναν στην τέταρτη, αλλά με μειωμένο ποσοστό.

Αυτή τη φορά ο Ραχόι προσπάθησε να βρει τρόπο να συνεννοηθεί, προτού εμφανιστεί στη Βουλή. Υπό την πίεση των Βρυξελλών (που ανησυχούν για το έλλειμμα) και της Βαρκελώνης (που προχωρά στην ανεξαρτησία), βρήκε κοινό τόπο με τους Ciudadanos.

Συναντήθηκε όμως και με τον Πέδρο Σάντσεθ. Σε αντίθεση με την προηγούμενη φορά, έδωσε και το χέρι του στον ηγέτη των Σοσιαλιστών. Ο Σάντσεθ του είπε ένα μεγαλοπρεπέστατο «NO».

Τελικά, προέκυψε συμφωνία μόνο με τους Ciudadanos, οι οποίοι ζητούσαν πιεστικά έναν οδικό χάρτη αλλαγών, κυρίως στα θέματα διαφθοράς.

Κάπως έπρεπε και εκείνοι να δικαιολογήσουν την προσέγγιση με τον Ραχόι, τον οποίο δεν ήθελαν.

Ωστόσο, τα κουκιά δεν είναι σίγουρο ότι βγαίνουν. Λαϊκό Κόμμα και Ciudadanos αθροίζουν 169 έδρες (επί συνόλου 350). Στην πρώτη ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης χρειάζονται 176 έδρες. Δύσκολο να βρεθούν οι επιπλέον 6, αν και υπάρχουν κάποιοι υποψήφιοι.

Υπάρχει όμως και η δεύτερη ψηφοφορία, όπου εκεί το σκηνικό είναι διαφορετικό: μπορεί και με σχετική πλειοψηφία να σχηματιστεί κυβέρνηση, αρκεί να μην μαζεύονται περισσότεροι εναντίον του.

Ο Ραχόι δηλώνει έτοιμος να συναντηθεί εκ νέου με τον Σάντσεθ, ο οποίος επιμένει στο «όχι». Και ας δηλώνουν ανοικτά την αντίθεσή τους με την επιλογή του οι πρώην πρωθυπουργοί Φελίπε Γκονθάλεθ (1982-1996) και Χοσέ Θαπατέρο (2004-2011).

«Εγώ θα του ζητήσω συνεργασία για να αποκτήσει η χώρα κυβέρνηση ή να παρουσιάσει εκείνος μια εναλλακτική. Σε διαφορετική περίπτωση, η χώρα θα πάει σε τρίτες εκλογές και αυτό θα ήταν αποτυχία, που θα βαρύνει αυτούς που βάζουν εμπόδια πολύ περισσότερο από εμάς που προσπαθούμε να χτίσουμε» δήλωσε ο Ραχόι.

Η στρατηγική σαφής και το μήνυμα ξεκάθαρο: Αν πάμε σε εκλογές, το εκλογικό σώμα μάλλον θα είναι αρκετά θυμωμένο με αυτούς που το έστειλαν σε εκλογές. Έτσι κι αλλιώς, δύσκολα μπορούν οι Σοσιαλιστές να πάρουν εκείνοι εντολή σχηματισμού και να πετύχουν έστω και σχετική πλειοψηφία.

Μάλιστα, το επιτελείο του Λαϊκού Κόμματος έχει βγάλει το ημερολόγιο και έχει υπολογίσει ότι οι τρίτες εκλογές θα γίνουν στις 25 Δεκεμβρίου.

Ο επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος στην Καταλονία έγραψε στο Twitter: «Να δούμε αν ο Σάντσεθ έχει τα κότσια να στείλει 36 εκατομμύρια ισπανούς στις κάλπες τα Χριστούγεννα».

Φυσικά από το επιτελείο των Σοσιαλιστών όλο αυτό χαρακτηρίζεται εκβιασμός. Στην ουσία όμως, αν ο Ραχόι καταψηφιστεί και οι όποιες νέες ζυμώσεις αποτύχουν, η Ισπανία θα οδηγηθεί σε εκλογές περίπου εκείνη την περίοδο.

Στο επιτελείο του Λαϊκού Κόμματος υπάρχουν κάποιες ελπίδες ότι στη δεύτερη ψηφοφορία ορισμένοι βουλευτές μπορεί και να πάνε στον… οδοντίατρο, οπότε λόγω της αποχής δεν θα αθροίζονται περισσότεροι εναντίον και η χώρα θα αποκτήσει κυβέρνηση μειοψηφίας.

Σε αυτούς τους υποψήφιους βουλευτές περιλαμβάνονται δύο από τα Κανάρια Νησιά και 5 από το δεξιό PNV της Χώρας των Βάσκων.

Μάλιστα, πρόσφατα ο ισπανικός Τύπος είχε γράψει ότι ο Ραχόι έχει «παζαρέψει» τη στήριξη (έστω και διά της αποχής) των Βάσκων, με αντάλλαγμα το Λαϊκό Κόμμα να στηρίξει την κυβέρνηση στη Χώρα των Βάσκων, η οποία προκήρυξε πρόωρες εκλογές τον Σεπτέμβριο.

Ακόμα και αυτό όμως είναι μια θεωρία που μπορεί να μην επαληθευθεί. Ο κίνδυνος τρίτης εκλογικής αναμέτρησης ενδέχεται να επηρεάσει ορισμένους βουλευτές μικρότερων κομμάτων, είναι όμως άγνωστο αν στους Σοσιαλιστές κάποιοι θα αλλάξουν στάση, αμφισβητώντας πλέον την πολιτική του Πέδρο Σάντσεθ.

Μέχρι τις 30 Αυγούστου, οπότε θα συγκληθεί η Ολομέλεια της Βουλής, οι ζυμώσεις θα είναι πολλές.