Ανετοι, χαριτωμένοι, ετοιμόλογοι, όσο πρέπει τρελοί, όσο πρέπει σοβαροί, άνθρωποι της διπλανής πόρτας αλλά και ηγετικές προσωπικότητες που σπεύδουν να δώσουν το καλό παράδειγμα στον λαό τους: ο πρόεδρος των ΗΠΑ και η σύζυγός του έχουν χρησιμοποιήσει εντέχνως την τηλεόραση για να χτίσουν μια αξιοζήλευτη δημόσια εικόνα.
Το 2009, λίγους μόλις μήνες μετά την εκλογή του ως ο πρώτος αφροαμερικανός πρόεδρος των ΗΠΑ, έγινε και ο πρώτος εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ που εμφανίστηκε σε μεταμεσονύκτιο talk show. Ο Μπαράκ Ομπάμα βγαίνοντας στο «Tonight Show» του Τζέι Λένο έδωσε στον λαό του, αλλά και στο παγκόσμιο τηλεοπτικό κοινό που πάντα παρακολουθεί με ενδιαφέρον όσα συμβαίνουν στον Λευκό Οίκο, μια πρώτη γεύση εκείνου που επρόκειτο να ακολουθήσει. Δηλαδή του ευφυούς τρόπου με τον οποίο θα έκτιζε την επικοινωνιακή πολιτική του χρησιμοποιώντας (και) την τηλεόραση.
Από τότε μέχρι σήμερα με δεκάδες εμφανίσεις (όπως και η επίσης επικοινωνιακή σύζυγός του Μισέλ Ομπάμα) σε δημοφιλείς εκπομπές, αμιγώς δημοσιογραφικές αλλά και ψυχαγωγικές, ο Ομπάμα έκτισε δίπλα στην προεδρική καριέρα του και μια παράλληλη τηλεοπτική καριέρα στην οποία οφείλει σε μεγάλο βαθμό τη δημοφιλία του όχι μόνο εντός αλλά και εκτός συνόρων.
Μια καριέρα που πιθανολογείται πως θα συνεχίσει και μετά την αποχώρησή του από τον πολιτικό στίβο. Γιατί αν η αμερικανική νομοθεσία δεν του επιτρέπει και τρίτη τετραετία στον Λευκό Οίκο, τα τηλεοπτικά στούντιο σίγουρα θα ενδιαφερθούν για έναν χαρισματικό άνθρωπο που με την ίδια ευκολία μπορεί να μιλήσει για πολιτική και να χορέψει τάνγκο, να καταγγείλει στο Κογκρέσο την ανεξέλεγκτη οπλοκατοχή και να τραγουδήσει Ρέι Τσαρλς, να συγκινήσει στέλνοντας αντιρατσιστικά μηνύματα και να αναλύσει το τελευταίο επεισόδιο των «Walking dead» ή να εμφανιστεί στην κουβανέζικη τηλεόραση σε σκετς μαζί με τον διάσημο κουβανό κωμικό Λουίς Σίλβα –γιατί και αυτό το έκανε στο πλαίσιο της προσέγγισης των δύο χωρών.
Χορεύοντας με την Ελεν ντε Τζενέρις


«Ο σημερινός καλεσμένος μας μπορεί να γράψει ιστορία και να γίνει ο πρώτος αφροαμερικανός πρόεδρος των ΗΠΑ, κυρίες και κύριοι είναι τιμή μου να υποδεχθώ τον γερουσιαστή Μπαράκ Ομπάμα»: με αυτά τα λόγια παρουσίαζε τον ταχύτατα ανερχόμενο πολιτικό, το 2007, στο πλατό της εκπομπής της η Ελεν ντε Τζενέρις. Με τον καλεσμένο της να μπαίνει στο στούντιο χορεύοντας το «Crazy in love» της Μπιγιονσέ και με το πλήθος καταγοητευμένο να τον επευφημεί. Ανετος, χαριτωμένος και ακομπλεξάριστος ο 46χρονος πολιτικός εγκαινίαζε μια διαδρομή που μεταξύ άλλων θα τον έφερνε επτά φορές(!) στο «Daily Show» του Τζον Στιούαρτ, θα τον κάθιζε στον καναπέ της Οπρα Γουίνφρεϊ, αλλά και θα τον ταξίδευε ως την Αλάσκα ως γκεστ σταρ του ριάλιτι «Going wild». Το επικοινωνιακό παιχνίδι ήθελε πάντα τα προφίλ του σοβαρού πολιτικού (με τις προοδευτικές απόψεις, τις περιβαλλοντικές ανησυχίες, την έγνοια για τον λαό του κ.λπ.) και του χαριτωμένου, παιχνιδιάρη αλλά και αφοσιωμένου στους δικούς του συντρόφου και πατέρα να εναλλάσσονται. Ετσι, όταν το 2009 επέλεξε το δημοφιλές «Tonight show» για να παρουσιάσει το πρόγραμμά του για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης δεν έχασε την ευκαιρία να μιλήσει και για τις δύο κόρες του, τη 10χρονη τότε Μαλία και την 7χρονη Σάσα, που «όταν ταξίδεψαν με το προεδρικό αεροσκάφος Air Force One και το προεδρικό ελικόπτερο Marine One το καταδιασκέδασαν κυρίως επειδή τους μοίρασαν δωρεάν γλυκά». Αρέσουν αυτού του είδους οι «εξομολογήσεις» στους Αμερικανούς, και όχι μόνο σε εκείνους.
Μερικά χρόνια μετά, το 2015, στην επιτυχημένη εκπομπή του ABC «Jimmy Kimmel Live» ο Μπαράκ Ομπάμα μίλησε και πάλι για τα παιδιά του και για τη σχέση που έχει μαζί τους, καθώς και για την καθημερινή ζωή στον Λευκό Οίκο. Μίλησε όμως και για την κακή του σχέση με την τεχνολογία. Δεν δίστασε μάλιστα κατά τη διάρκεια του σόου να διαβάσει και τα αρνητικά σχόλια που είχαν γράψει γι’ αυτόν οι χρήστες του Twitter. Βεβαίως, βρήκε για άλλη μια φορά την ευκαιρία να δώσει το μήνυμά του, αναφερόμενος στις ταραχές που είχαν ξεσπάσει στο Φέργκιουσον (όταν αστυνομικός σκότωσε άοπλο δεκαοκτάχρονο αφροαμερικανό πυροδοτώντας ακολούθως εκδηλώσεις βίας): «Ο,τι συνέβη στο Φέργκιουσον είναι απαράδεκτο, γι’ αυτό και θεωρώ απόλυτα δικαιολογημένες τις διαμαρτυρίες. Ομως, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για εγκληματικές πράξεις και όποιος είδε τα πλάνα με όλα όσα συνέβησαν ας μην προσπαθήσει να υποβαθμίσει το θέμα. Είναι εγκληματίες αυτοί που αντέδρασαν έτσι. Θα πρέπει να συλληφθούν» πρόσθεσε, αναφερόμενος σε εκείνους που είχαν προχωρήσει σε βανδαλισμούς και είχαν επιτεθεί σε αστυνομικούς στους δρόμους της πόλης. Ολα αυτά μέσα από μια χαλαρή και άνετη κουβέντα.
Επιβιώνοντας στην Αλάσκα


Οσο για το μήνυμά του για την κλιματική αλλαγή, αυτό επέλεξε να το στείλει με την πολυσυζητημένη συμμετοχή του σε ένα επεισόδιο της σειράς ριάλιτι του NBC «Running Wild». Για τις ανάγκες των γυρισμάτων πήγε στην Αλάσκα, περπάτησε μαζί με τον σκληροτράχηλο βρετανό παρουσιαστή της εκπομπής Μπίαρ Γκριλς (πρώην κομάντο των Βρετανικών Ειδικών Δυνάμεων) σε δυσπρόσιτες περιοχές, άναψε φωτιά με πρωτόγονα μέσα, έφαγε φρούτα που έκοψε ο ίδιος στο δάσος, αλλά και έφαγε έναν μισοφαγωμένο από αρκούδες σολομό. «Είναι μια από τις καλύτερες στιγμές της προεδρίας μου» δήλωσε στην κάμερα, «γιατί δεν είμαι στο γραφείο μου και δεν φοράω κοστούμι!». Οπως γράφτηκε, το μοναδικό που αρνήθηκε να κάνει ο Μπαράκ Ομπάμα ήταν να πιει τα ούρα του (η εκπομπή αφορά ακραίες συνθήκες στις οποίες καλείσαι να επιβιώσεις χρησιμοποιώντας και «ανορθόδοξες» μεθόδους) εξηγώντας: «Υποθέτω πως αν ήταν ζήτημα ζωής και θανάτου θα το έκανα, είναι όμως κάτι που δεν μπορώ να το κάνω απλά και μόνο για τις ανάγκες ενός τηλεοπτικού σόου».
Και πλανητάρχης και ράπερ


Την επόμενη μεγάλη παράστασή του την έδωσε στο σόου του Τζίμι Φάλον, επαναλαμβάνοντας ένα σκετς που οι δύο άνδρες είχαν κάνει παλαιότερα. «Είμαι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και θα ήθελα να πω τα νέα μου στον ρυθμό των μπλουζ» δήλωσε, και αυτό ακριβώς έκανε. Μίλησε για τη θητεία του και το έργο του με τη μουσική να τον συνοδεύει. «Εν συντομία η κλιματική αλλαγή είναι πραγματικότητα, η υγειονομική κάλυψη είναι εφικτή και ο έρωτας είναι έρωτας» είπε μεταξύ άλλων «ραπάροντας» μαζί με τον Φάλον και την ορχήστρα του και συνέχισε: «Δεν θα υπάρξει τρίτη θητεία για εμένα. Δεν μπορώ να μείνω για πάντα. Εξάλλου έχω κλείσει διακοπές στη Χαβάη σε 223 ημέρες, αλλά ποιος μετράει. Τα λέω όλα αυτά γιατί οι Αμερικανοί πρέπει να πάρουν μια σημαντική απόφαση το φθινόπωρο. Ερχονται ακόμα καλύτερες μέρες για τις ΗΠΑ…».
Μισέλ Ομπάμα: Με τον αέρα της σταρ


Θεωρείται η Πρώτη Κυρία με τις περισσότερες τηλεοπτικές εμφανίσεις. Η Μισέλ Ομπάμα δεν ακολούθησε απλώς τον σύζυγό της παραμένοντας στην (τηλεοπτική) σκιά του, αλλά βγήκε μπροστά η ίδια, δυναμικά και με άποψη, παίζοντας μικρούς ρόλους ακόμη και σε σίριαλ, και κερδίζοντας τις εντυπώσεις. Το 2013 χόρεψε στο «Late Night with Jimmy Fallon» (δίπλα της, ο διάσημος παρουσιαστής ήταν ντυμένος γυναίκα σε ένα πραγματικά απολαυστικό σκετς) στο πλαίσιο της εκστρατείας «Lets move» που είχε η ίδια εγκαινιάσει για να προωθήσει την υγιεινή διατροφή και να καταπολεμήσει την παιδική παχυσαρκία. Ακολούθησαν εμφανίσεις στα «Project Runway: Junior», «Nashville», «Jessie», «Parks and Recreation», «Sessame Street» και αλλού. Στο σόου «Carpool Karaoke» του Τζέιμς Κόρντεν τραγούδησε καραόκε τα αγαπημένα της τραγούδια μέσα σε ένα αυτοκίνητο που οδηγούσε ο βρετανός παρουσιαστής στους δρόμους γύρω από τον Λευκό Οίκο. Η λαμπερή και άνετη Μισέλ ερμήνευσε με τον δικό της τρόπο (γελώντας ανοιχτόκαρδα) το «Signed, Sealed, Delivered I’m Yours» του Στίβι Γουόντερ («είναι ο αγαπημένος μου τραγουδιστής»), το «Single Ladies» της Μπιγιονσέ και άλλες επιτυχίες. Ακολούθως δήλωσε πως το καταδιασκέδασε.
Οπως διασκέδασε και την guest εμφάνισή της σε ένα επεισόδιο του «NCIS», όπου υποδύθηκε τον εαυτό της. Τίτλος του «Homefront» και αναφερόταν μεταξύ άλλων στην ακτιβιστική δράση της Ομπάμα για τους βετεράνους των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων και τις οικογένειές τους. Σύμφωνα με το σενάριο η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ καλούσε στον Λευκό Οίκο τον ειδικό πράκτορα Λιρόι Τζέθρο Γκιμπς (Μάρκ Χάρμον) σε εκδήλωση για τους αμερικανούς βετεράνους. Με τη συναγωνίστριά της στις δράσεις υπέρ των βετεράνων («Joining Forces»), τη σύζυγο του αμερικανού αντιπροέδρου Τζιλ Μπάιντεν, η Μισέλ Ομπάμα εμφανίστηκε και στο talent show «The voice», σε μια ειδική εκπομπή όπου το κοινό αποτελούνταν από βετεράνους, εν ενεργεία στρατιωτικούς και συγγενείς τους.
Ιδιαίτερη αίσθηση είχε προκαλέσει μια σύντομη εμφάνισή της στο εφηβικό σίριαλ του Nikelodeon «iCarly» όπου, πάντα ως Μισέλ Ομπάμα, συνεχάρη τους μικρούς πρωταγωνιστές για τη στοργή που δείχνουν στους γονείς τους και για τη φροντίδα τους προς τους φίλους τους. Οταν μάλιστα (κατά το σενάριο) μια από τις ηθοποιούς της σειράς την αποκάλεσε «μεγαλειοτάτη» και ενώ οι άλλοι έσπευσαν να τη διορθώσουν («δεν χρησιμοποιούμε αυτή τη λέξη για να απευθυνθούμε στην κυρία Ομπάμα»), η ίδια έσπευσε να απαντήσει μάλλον ενθουσιασμένη με τον τίτλο «όχι, όχι, μου αρέσει να με αποκαλούν και έτσι!». Επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά πως η άνεσή της σε συνδυασμό με το χιούμορ και τον αυτοσαρκασμό αποτελούν τα δύο ισχυρά επικοινωνιακά όπλα της. Δύο όπλα που χρησιμοποίησε όσο καμία άλλη Πρώτη κυρία για να στηρίξει τον σύζυγό της στον πολιτικό αγώνα του.
Καμπάνια για τις επικείμενες εκλογές
«Ελπίζω όλοι να καταλαβαίνετε ότι έχετε τη δύναμη να διαμορφώσετε την πορεία της χώρας. Μην τη θεωρείτε όμως δεδομένη αυτή την πορεία»
λέει ο Μπαράκ Ομπάμα απευθυνόμενος στο κοινό της ιστοσελίδας Buzzfeed. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επιλέχθηκε ως το πρόσωπο μιας καμπάνιας υπέρ της συμμετοχής στις επικείμενες εκλογές. Κατά τη διάρκεια του σποτ όπου πρωταγωνιστεί ξεμπερδεύει τα ακουστικά του τηλεφώνου του, φτιάχνει βραχιολάκια φιλίας για τον ίδιο και για τον αντιπρόεδρό του, ονοματίζει τους νεκρούς του σίριαλ «Game of Thrones», παίζει ένα επιτραπέζιο παιχνίδι και φτιάχνει έναν πύργο από «Cheerios» πάνω σε ένα κουκλάκι. Στόχος του να αποδείξει πως όλα αυτά είναι πολύ πιο δύσκολα από την (τόσο, μα τόσο απλή και εύκολη) εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ