Η ψήφος υπέρ του Brexit ρίχνει τις τιμές του κρασιού Μπορντό

Στην υγειά του... Brexit πίνουν οι Γάλλοι οινοπαραγωγοί. Διότι η απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσει η χώρα τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση είχε ως αποτέλεσμα να εκτιναχθούν στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας πενταετίας οι παραγγελίες γαλλικού κρασιού και συγκεκριμένα του φημισμένου για την ποιότητά του κρασιού που παράγεται στην περιοχή του Μπορντό. Ο λόγος είναι η υποχώρηση της ισοτιμίας της στερλίνας, που προκάλεσε η αναπάντεχη ψήφος των Βρετανών τον περασμένο Ιούνιο.

Στην υγειά του… Brexit πίνουν οι Γάλλοι οινοπαραγωγοί. Διότι η απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσει η χώρα τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση είχε ως αποτέλεσμα να εκτιναχθούν στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας πενταετίας οι παραγγελίες γαλλικού κρασιού και συγκεκριμένα του φημισμένου για την ποιότητά του κρασιού που παράγεται στην περιοχή του Μπορντό. Ο λόγος είναι η υποχώρηση της ισοτιμίας της στερλίνας, που προκάλεσε η αναπάντεχη ψήφος των Βρετανών τον περασμένο Ιούνιο.
Τι σχέση έχει η πτώση της ισοτιμίας της στερλίνας με την τιμή του γαλλικού κρασιού από το Μπορντό; Απόλυτα στενή, καθότι πολλά διάσημα και ακριβά κρασιά από την ευρύτερη περιοχή της Ακουιτανίας αποτιμώνται και προωθούνται στις διεθνείς αγορές με βάση την βρετανική στερλίνα. Και δεν είναι κάτι το καινούργιο αυτό. Πρόκειται για μια πρακτική σχεδόν… χιλίων χρόνων!
Συγκεκριμένα, τα κρασιά του Μπορντό αποτιμώνται σε λίρες από το 1152 που ο Ερρίκος Β’ της Αγγλίας νυμφεύθηκε την Ελεονώρα της Ακουιτανίας και ως εκ τούτου η οινοπαραγωγική περιοχή της νοτιοδυτικής Γαλλίας περιήλθε υπό τη βασιλεία του –ονομάστηκε μεταξύ άλλων και δούκας της Ακουιτανίας. Όπως εξηγούν οι «Financial Times», οι παραγωγοί και έμποροι κρασιού της περιοχής κράτησαν την παράδοση και η Μεγάλη Βρετανία έκτοτε παραμένει μια από τις κορυφαίες χώρες προώθησης του κρασιού από την περιοχή του Μπορντό στις διεθνείς αγορές.
Έτσι, η πτώση της ισοτιμίας της στερλίνας έναντι των περισσοτέρων νομισμάτων το τελευταίο δίμηνο (υποχώρησε κατά 11,5% έναντι του ευρώ) έριξε περίπου κατά 10% τις τιμές της φιάλης πολλών κρασιών Μπορντό, συμπεριλαμβανομένων και των παλαιωμένων και πολύ ακριβών. Εκείνων, δηλαδή, που αποτελούν στόχο πολλών επενδυτών που θεωρούν ότι αποτελούν ένα «ασφαλές καταφύγιο» σε περιόδους αβέβαιες και ασταθείς, όπως αυτή που διανύουμε.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.