Εβαν Μακ Μάλιν: Ο άγνωστος που θέλει να φρενάρει τον Τραμπ

Την περασμένη Κυριακή, ο Εβαν Μακ Μάλιν ήταν παντελώς άγνωστος. Τη Δευτέρα ανακοίνωσε ότι κατεβαίνει ως ανεξάρτητος υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ και η αναγνωρισιμότητά του εκτοξεύτηκε.

Την περασμένη Κυριακή, ο Εβαν Μακ Μάλιν ήταν παντελώς άγνωστος. Τη Δευτέρα ανακοίνωσε ότι κατεβαίνει ως ανεξάρτητος υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ και η αναγνωρισιμότητά του εκτοξεύτηκε. Οι πιθανότητες να εκλεγεί στον Λευκό Οίκο είναι ανύπαρκτες αλλά, ως Ρεπουμπλικανός, αναμένεται να κόψει ψήφους από τον Ντόναλντ Τραμπ και ενδεχομένως να «χαρίσει» την εκλογή στη Χίλαρι Κλίντον. Οι Ρεπουμπλικανοί που αντιτίθενται στον Τραμπ αναζητούσαν επί μήνες έναν υποψήφιο ικανό να του πάει κόντρα. Τελικά τον βρήκαν στο πρόσωπο αυτού του πρώην πράκτορα της CIA, ο οποίος αποκαλεί τον Τραμπ «μεγαλύτερη απειλή για την εθνική ασφάλεια της Αμερικής από το ISIS».
Ο Μακ Μάλιν, που ως τη Δευτέρα εργαζόταν για τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, έχει ως κύριο στόχο τη Γιούτα, την Πολιτεία καταγωγής του, η οποία, αν και παραδοσιακά ρεπουμπλικανική, έχει στρέψει την πλάτη στον Τραμπ. Ο Μακ Μάλιν είναι μέλος της Εκκλησίας του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών, δηλαδή μορμόνος, όπως και μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων της Γιούτας.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Τραμπ φέρνει πολύ χαμηλό ποσοστό στη Γιούτα, λόγω της κόντρας του με τον επίσης μορμόνο Μιτ Ρόμνεϊ που είχε λάβει το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών στις προεδρικές εκλογές του 2012. Ακόμη και αν ο Μακ Μάλιν δεν τα πάει καλά σε καμία άλλη Πολιτεία παρά στη Γιούτα, μπορεί να επηρεάσει την κούρσα καθώς, σύμφωνα με τους ειδικούς, ο Τραμπ δεν μπορεί να κερδίσει τις εκλογές αν δεν κρατήσει τις Πολιτείες που είχε κερδίσει ο Ρόμνεϊ το 2012.
Το παρελθόν του Μακ Μάλιν σε μια ελίτ υπηρεσία της CIA τον καθιστά δυνητικά ελκυστικό στους Ρεπουμπλικανούς που απεχθάνονται τον Τραμπ.
Ο ανεξάρτητος αυτός υποψήφιος έχει την υποστήριξη της οργάνωσης Better for America, στην οποία ανήκουν διάφοροι χρηματοδότες και σύμβουλοι των Ρεπουμπλικανών. Η οργάνωση αυτή ιδρύθηκε από τους οπαδούς του κινήματος Never Trump, στο οποίο ανήκουν Ρεπουμπλικανοί που αντιτίθενται στον Τραμπ. Το περιβάλλον του Μακ Μάλιν αφήνει να εννοηθεί ότι κορυφαίοι Ρεπουμπλικανοί θα τον υποστηρίξουν σύντομα δημοσίως. Το πρόβλημα με τον ανεξάρτητο υποψήφιο όμως είναι ότι είναι ελάχιστα γνωστός στους ψηφοφόρους. Για παράδειγμα, στο Twitter είχε μόλις 135 followers προτού ανακοινώσει την υποψηφιότητά του, οι οποίοι όμως εκτοξεύτηκαν στις 7.000 τη Δευτέρα το πρωί και αυξάνονται.

«Αναμφίβολα υπάρχουν πολλοί ψηφοφόροι που αναζητούν μια εναλλακτική προς τον Ντόναλντ Τραμπ»
λέει στο «Βήμα» ο Νέιθαν Γκονζάλες, διευθυντής της πολιτικής επιθεώρησης Gonzales & Rothenberg που δημοσιεύει πολιτικές αναλύσεις. Προσθέτει ότι ο Μακ Μάλιν «έχει μεγάλο αγώνα μπροστά του για να κάνει γνωστό το όνομά του στους ψηφοφόρους, πόσω μάλλον για να αποτελέσει σημαντική εναλλακτική προς τον Τραμπ». Και καταλήγει εκφράζοντας αμφιβολίες για το πόσο έντονη θα είναι η επίπτωση της υποψηφιότητας του Μακ Μάλιν στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο.
Οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι μπορούν να κατεβούν στις προεδρικές εκλογές σε κάθε Πολιτεία συγκεντρώνοντας τον αριθμό των υπογραφών που απαιτείται σε καθεμία από αυτές. Το πρόβλημα είναι ότι η κάθε πολιτεία έχει διαφορετική προθεσμία και στις περισσότερες από τις 50 έχει εκπνεύσει (ο μόνος τρόπος για να κατεβεί σε αυτές είναι να πάει δικαστικώς στην καθεμία υποστηρίζοντας ότι η λήξη της προθεσμίας τόσους μήνες πριν από τις εκλογές είναι αντισυνταγματική).
Εννέα προθεσμίες θα λήξουν την ερχόμενη εβδομάδα, άλλες 10 ως τα τέλη Αυγούστου και πέντε τον Σεπτέμβριο. Ο Μακ Μάλιν θα μπορούσε να καταλήξει στα ψηφοδέλτια 17 Πολιτειών αν οργανωθεί εγκαίρως. Το λογικό είναι να επικεντρωθεί στις Πολιτείες με μεγάλο αριθμό μορμόνων όπως η Γιούτα, το Αϊνταχο, το Γουαϊόμινγκ και η Αριζόνα όπου η προθεσμία είναι ακόμη ανοιχτή (ενώ στη Νεβάδα, που έχει 9% μορμόνους, η προθεσμία έληξε αρχές Ιουλίου).
Ο Μακ Μάλιν κατηγορεί τον Τραμπ ότι παίζει το παιχνίδι των τζιχαντιστών που επιθυμούν να παρουσιάσουν τις αντιτρομοκρατικές ενέργειες των ΗΠΑ ως σύγκρουση ανάμεσα στη Δύση και το Ισλάμ. «Οι άνθρωποι που μιλούν σκληρά για το ISIS αλλά μετά περνούν όλο τον χρόνο τους επιτιθέμενοι στους πρόσφυγες δεν έχουν ιδέα για την ασφάλεια της Αμερικής» δήλωσε σε εκδήλωση των Ρεπουμπλικανών.

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Ο Μακ Μάλιν καταγγέλλει την πρόταση του Τραμπ για απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ μουσουλμάνων μεταναστών ως απειλή προς τις «ουσιώδεις αξίες του έθνους μας». Εκφράζεται τακτικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπέρ τού να δεχθεί η Αμερική μουσουλμάνους πρόσφυγες, υποστηρίζοντας ότι είναι όχι μόνο ηθικά σωστό αλλά και απαραίτητο γιατί για να κερδίσουν τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, οι ΗΠΑ πρέπει να συνεργαστούν με πολλούς μουσουλμάνους.

Ποιος είναι ο ανεξάρτητος υποψήφιος
Πράκτορας της CIA και ιεραπόστολος


Ο Εβαν Μακ Μάλιν είναι 40 χρόνων, ανύπαντρος, και δεν έχει ξαναβάλει ποτέ υποψηφιότητα για να εκλεγεί σε κάποιο αξίωμα. Γεννήθηκε στο Πρόβο της Γιούτα στις 2 Απριλίου 1976 και ο πατέρας του ήταν επιστήμονας πληροφορικής. Σπούδασε Διεθνές Δίκαιο και Διπλωματία στο Πανεπιστήμιο Brigham Young στη Γιούτα και στη συνέχεια έλαβε ΜΒΑ από το Wharton School του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια.
Διετέλεσε ιεραπόστολος των μορμόνων στη Βραζιλία και εθελοντής για την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στο Αμμάν της Ιορδανίας, όπου διεκπεραίωνε αιτήσεις για την επανεγκατάσταση προσφύγων σε δυτικές χώρες. Η 11η Σεπτεμβρίου 2001 τον βρήκε μαθητευόμενο στα κεντρικά της CIA στο Λάνγκλεϊ της Βιρτζίνια. Οταν ολοκλήρωσε τη μαθητεία του υπηρέτησε στη Μέση Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική και στη Νότια Ασία, αναλαμβάνοντας μυστικές αντιτρομοκρατικές και άλλες αποστολές σε μερικά από τα πιο επικίνδυνα μέρη στον πλανήτη, όπως στη Συρία, στην Ιορδανία και στο Ιράκ.
Οταν αποχώρησε από τη CIA το 2011, εργάστηκε για την Goldman Sachs στο Σαν Φρανσίσκο και το 2013 ανέλαβε σύμβουλος για την εθνική ασφάλεια στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων. Το 2015 άρχισε να εργάζεται για τον τότε πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, τον Ρεπουμπλικανό Τζον Μπένερ, και στη συνέχεια για τον διάδοχό του, τον Ρεπουμπλικανό Πολ Ράιαν. Υπέβαλε την παραίτησή του τη Δευτέρα, λίγο προτού ανακοινώσει την υποψηφιότητά του.

«Κάποιος με πλησίασε και μου έριξε την ιδέα. Συζήτησα πολύ με διάφορους που αντιτίθενται σφόδρα στον Τραμπ επί αρκετό καιρό. Ετσι λοιπόν άρχισα να διερευνώ την ιδέα αυτή, να συμβουλεύομαι τους φίλους μου και να προσεύχομαι, ώσπου βρήκα την ειρήνη και αποφάσισα να προσχωρήσω»
λέει για την απόφασή του να μπει στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο.
Ο Μακ Μάλιν μιλάει αγγλικά, πορτογαλικά και «λίγα αραβικά». Είναι μέλος του think tank Council on Foreign Relations.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.