Τι κοινό έχουν οι «ληστές του Διστόμου» με την επίθεση στο γραφείο του Σαμαρά

Σημαντικό στοιχείο από την ένοπλη επίθεση με Καλάσνικοφ τον Ιανουάριο του 2013 στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας που συνδέει ορισμένους από τους επονομαζόμενους «ληστές του Διστόμου»

Σημαντικό στοιχείο από την ένοπλη επίθεση με Καλάσνικοφ τον Ιανουάριο του 2013 στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας που συνδέει ορισμένους από τους επονομαζόμενους «ληστές του Διστόμου» με τη δράση της οργάνωσης Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών καθοδηγεί τους τελευταίους μήνες τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να αντιληφθούν τι συμβαίνει με τις τελευταίες ενέργειες στον χώρο του ελληνικού αντάρτικου πόλης. Η σύλληψη των αντιεξουσιαστών Μάριου Σεϊσίδη και Κώστα Σακκά προ 10 ημερών στη Σπάρτη, η επίθεση στην πρεσβεία του Μεξικού, το δέμα-βόμβα σε δικαστικό λειτουργό που χειριζόταν την υπόθεση του πλοίου «Noor-1», η δολοφονία διακινητή ναρκωτικών στα Εξάρχεια, αλλά και οι αλλεπάλληλες εμπρηστικές επιθέσεις δημιουργούν «ασφυκτικό κλοιό» στην ΕΛ.ΑΣ. Με τον φόβο να υπάρξει νέο μπαράζ ένοπλων επιθέσεων από τη Σέχτα Επαναστατών, από την ΟΛΑ αλλά και διάδοχο του Επαναστατικού Αγώνα, από οργάνωση που «εκπροσωπεί» την επονομαζόμενη «πολιτοφυλακή των Εξαρχείων» ή και από νέο ένοπλο σχήμα.
Οι αστυνομικές αρχές διαπιστώνουν ότι επιχειρείται μια νέα προσπάθεια «αναβίωσης» του αντάρτικου πόλης με τη βοήθεια ποινικών, καταζητούμενων αντιεξουσιαστών, ενώ επιχειρείται στρατολόγηση νεαρών αναρχικών από τα Εξάρχεια και άλλους χώρους. Οι αστυνομικοί βλέπουν σε αυτή την καλοκαιρινή κινητικότητα –βάσει «σχεδίου» ή λόγω σύμπτωσης –φθινοπωρινά προβλήματα και επιχειρούν να ανιχνεύσουν πρόσωπα και κινήσεις.
Τα στοιχεία και οι αναλύσεις


Οι αστυνομικοί δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην έρευνα που έχει ξεκινήσει ύστερα από τη σύλληψη των Σακκά και Σεϊσίδη στη Λακωνία. Και αυτό γιατί θεωρούν ότι «ίσως είχαν ενταχθεί σε ένα μεικτό πολυμελές σχήμα αντιεξουσιαστών και ποινικών που είχε στόχο τη χρηματοδότηση οργανώσεων όπως η ΟΛΑ και ο Επαναστατικός Αγώνας», με τις οποίες είχαν άμεση «επαφή». Η ένοπλη αυτή ομάδα, με διάφορες συνθέσεις, προχώρησε σε σειρά ληστειών στα Μέθανα, στο Βελεστίνο, στην Κλειτορία, στη Νεμέα, στο Δίστομο, στον Μαραθώνα, στην Αργολίδα και αλλού την περίοδο 2012-2015. Στο δίκτυο των ληστών τραπεζών φέρεται να συμμετείχαν ο αντάρτης πόλης Νίκος Μαζιώτης, ο πρώην συνεργός του Βασίλη Παλαιοκώστα Γιώργος Πετρακάκος, οι ποινικοί Σπύρος Χριστοδούλου και Σπύρος Δραβίλας όπως και άλλοι αναρχικοί. Σημαντικά στοιχεία για τη συγκεκριμένη ομάδα των ενόπλων προέκυψαν μετά την ανακάλυψη τον Σεπτέμβριο του 2015 οπλαποθηκών και άλλων καταλυμάτων τους σε Μαγνησία, Φθιώτιδα και στη λεωφόρο Μαραθώνος. Ανάμεσα στα άλλα προέκυψαν σαφείς ενδείξεις –κυρίως από αναλύσεις πινακίδων οχημάτων και από χειρόγραφα –ότι μέρος αυτού του ένοπλου σχήματος συμμετείχε στην απόπειρα απαγωγής του εφοπλιστή κ. Κίκου Μαρτίνου τον Δεκέμβριο του 2013 στη Βούλα. Επιπλέον, από τις έρευνες των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων στα εν λόγω κρησφύγετα έχουν προσδιοριστεί τα «προφίλ» DNA και άλλα στοιχεία δύο αγνώστων ατόμων που βρίσκονταν στο πλευρό των ήδη συλληφθέντων. Εξετάζεται αν αυτά τα ορφανά αποτυπώματα ή δείγματα γενετικού υλικού μπορεί να ανήκουν στους δύο συλληφθέντες στη Σπάρτη. Σχετικές συγκρίσεις, χωρίς βεβαίως αποδεικτική αξία, επιχειρούνται και από τις κάμερες των τραπεζών που έγιναν στόχος αυτών των ενόπλων.
Πυρήνες και Δικαιοσύνη


Ο μεν Μάριος Σεϊσίδης ήταν καταζητούμενος από το 2006, μαζί με άλλα άτομα, για τη δράση των επονομαζόμενων «ληστών με τα μαύρα» που είχαν προχωρήσει την περίοδο 2002-2006 σε επτά ληστείες τραπεζών, με λεία εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Ωστόσο, όπως αναφέρει στο «Βήμα της Κυριακής» ο δικηγόρος του κ. Κώστας Παπαδάκης, «άλλοι ήδη συλληφθέντες για την ίδια υπόθεση, όπως ο αδελφός του Μάριου Σίμος Σεϊσίδης και ο Γρηγόρης Τσιρώνης, έχουν απαλλαγεί παμψηφεί για αυτές τις ληστείες. Κι αυτό γιατί είχε επιχειρηθεί από την ΕΛ.ΑΣ. να τεκμηριωθεί η τάχα εμπλοκή τους μόνο με στοιχεία που έδειχναν ότι ήταν φίλοι του τραυματισμένου σε μία από τις ληστείες Παναγιώτη Δημητράκη. Και όχι με αποδεικτικά στοιχεία που θα μπορούσαν να τους συνδέουν με κάποιες από τις ληστρικές επιδρομές. Κι αυτό αναδείχθηκε πανηγυρικά στο δικαστήριο. Οπως φαίνεται, κάτι τέτοιο θα ισχύσει και για τον Μάριο Σεϊσίδη». Ο Κώστας Σακκάς είχε παραβιάσει τον Φεβρουάριο του 2014 περιοριστικούς όρους για την αποφυλάκισή του ύστερα από την «πτώση» τμήματος του κατηγορητηρίου, ως μέλος του «πυρήνα του Αγρινίου» της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς που εξαρθρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2010. Ως συνεργός του στον ίδιο «πυρήνα» εμφανίστηκε από την ΕΛ.ΑΣ. άλλος αντιεξουσιαστής που συνελήφθη και καταδικάστηκε για την αιματηρή ληστεία στην Πάρο το 2012. Μια στενή συγγενής του συγκεκριμένου αντιεξουσιαστή είναι σύντροφος του Γιώργου Πετρακάκου. Ο Κώστας Σακκάς αρνήθηκε τη συμμετοχή τους στους Πυρήνες.
Τα «μυστικά» του Καλάσνικοφ


Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι προορισμός των Σακκά και Σεϊσίδη ήταν κάμπινγκ στην Ελαφόνησο όπου θα διέμεναν για… ξέγνοιαστες καλοκαιρινές διακοπές ως και μετά τον Δεκαπενταύγουστο. Ωστόσο εξετάζουν το ενδεχόμενο να είχαν επαφές με άλλους αναρχικούς στην περιοχή, ενώ ερευνούν –μέσω κυρίως ανάλυσης κλήσεων κινητών τηλεφώνων –ποιο είναι το κατάλυμά τους στην Αττική ή σε άλλη περιοχή της Νότιας Ελλάδας. Η έρευνα αυτή παρουσιάζει για τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. περαιτέρω ενδιαφέρον γιατί έχουν ενδείξεις ότι το «ίδιο» μπλοκ αντιεξουσιαστών που σχετιζόταν με τους επονομαζόμενους «ληστές του Διστόμου» έχει σχέση και με την Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών που έχει προχωρήσει από τις αρχές του 2013 σε επιθέσεις με πυροβολισμούς ή σε προσπάθειες εκτόξευσης ρουκετών στα πρώην γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στη λεωφόρο Συγγρού, στην πρώην κατοικία του γερμανού πρέσβη στο Χαλάνδρι, σε αντιπροσωπεία αυτοκινήτων γερμανικής εταιρείας στο Τατόι και στην πρεσβεία του Ισραήλ. Η τελευταία εμφάνισή τους ήταν η τοποθέτηση βόμβας (για πρώτη φορά) τον Νοέμβριο του 2015 στα κτίρια του ΣΕΒ στο κέντρο της Αθήνας από δύο δράστες που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα.
Ωστόσο εδώ και περίπου δύο χρόνια, όπως αποκαλύπτουν στο «Βήμα της Κυριακής» πρώην πολιτικά στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη, «είχε διαπιστωθεί «σχέση» της ΟΛΑ με μέλη του δικτύου ποινικών και αντιεξουσιαστών που έκαναν τις ληστείες τραπεζών σε Πελοπόννησο, Θεσσαλία κ.λπ. Είχε εντοπιστεί εύρημα σε σπίτι –σε προάστιο της Αθήνας, στον Υμηττό – άλλου ποινικού που είχε συνεχή επαφή με ορισμένους από τους «ληστές του Διστόμου» που σχετιζόταν με την πρώτη επίθεση της ΟΛΑ και τους πυροβολισμούς –στις 14 Δεκεμβρίου 2013 – στα γραφεία του πρώην πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, στη λεωφόρο Συγγρού. Δεν μπορούμε να αναφερθούμε σε περαιτέρω λεπτομέρειες αλλά απλώς θυμίζουμε ότι το Καλάσνικοφ που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση εκείνη του Ιανουαρίου του 2013 στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας δεν εμφανίστηκε ξανά. Καθώς, όπως φαίνεται, τα μέλη της ΟΛΑ πληροφορήθηκαν δεδομένα της έρευνάς μας και σε άλλα πρόσωπα. Τότε υπήρξαν πολλές παρασκηνιακές έρευνες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας όπου είχαν αναδειχθεί έμμεσα ή άμεσα στοιχεία για άτομα που μπορεί να συμμετείχαν στην ΟΛΑ αλλά και σε άλλες ένοπλες οργανώσεις. Ωστόσο δεν θεωρούνταν επαρκή για δικαστική χρήση, αποφασίσαμε να μην ενταχθούν σε δικογραφία αλλά να αποτελούν «οδηγό» στις μελλοντικές έρευνες. Και αυτό φαίνεται να συμβαίνει τώρα».
Οι άλλες επιθέσεις και οι «στρατολογήσεις»


Αλλο σημείο τριβής για την ΕΛ.ΑΣ. είναι τι συμβαίνει με τις διαδοχικές απόπειρες αποστολής δεμάτων-βομβών σε δικαστικούς λειτουργούς, που έχουν εκληφθεί σαν προσπάθεια να επανεμφανιστεί με αιματηρό χτύπημα η οργάνωση Σέχτα Επαναστατών ή άλλη ένοπλη ομάδα που έχει σχέση με τμήμα της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς. Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. συνεχίζουν την έρευνα για να ανακαλύψουν τους νέους συνεργούς των ενόπλων αλλά και τον τρόπο πληροφόρησης για χώρους διαμονής, ενασχολήσεις και χόμπι δικαστικών λειτουργών και αξιωματικών της Αστυνομίας ώστε να στέλνουν «πειστικά» δέματα-βόμβες.
Παράλληλα οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. φέρεται να έχουν σχηματίσει μια σαφέστερη εικόνα για τη δομή και τον τρόπο δράσης της οργάνωσης Ενοπλες Ομάδες Πολιτοφυλάκων που φέρεται να έχει χώρο δράσης στο κέντρο της Αθήνας και ανέλαβε την ευθύνη για τη δολοφονία αιγύπτιου διακινητή ναρκωτικών που είχε βρεθεί στο στόχαστρο της επονομαζόμενης «πολιτοφυλακής» των Εξαρχείων.
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. έχουν ακόμη διαπιστώσει ότι επιχειρείται να «στρατολογηθούν» νέοι αναρχικοί –Ελληνες και αλλοδαποί –μη σεσημασμένοι. Για αυτόν τον λόγο «αντάρτες πόλης» φέρεται να ζητούν σε σχετικά κείμενα από «συντρόφους» τους οι υπό στρατολόγηση να μη συμμετέχουν σε «απλές επιθέσεις σε δρόμους», ώστε να μη γίνονται αντιληπτοί από την ΕΛ.ΑΣ.
ΡΟΥΠΑ
Οι αστυνομικοί εξέτασαν τους τελευταίους μήνες το ενδεχόμενο ο Κώστας Σακκάς που συνελήφθη στη Σπάρτη μέσω «προσωπικών» επαφών στον χώρο των αντιεξουσιαστών να είχε βοηθήσει στην υπόθαλψη της καταζητούμενης συντρόφου του Νίκου Μαζιώτη Πόλας Ρούπα η οποία στις αρχές του 2016 οργάνωσε απόδραση με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού. Ωστόσο το εγχείρημά της απέτυχε και τα ίχνη της εντοπίζονται τελευταία φορά στην περιοχή της Θήβας όπου την αποβίβασε ο πιλότος του ελικοπτέρου.

Η ληστεία στην τράπεζα πειραιώς
Το «μυστήριο» της λεωφόρου Κηφισιάς
Σε «μεγάλο μυστήριο» εξελίσσεται για τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. η ιδιότυπη για τα ελληνικά δεδομένα ληστεία –το μεσημέρι της Τρίτης –υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στους Αμπελοκήπους, που συνοδεύτηκε από δίωρη «ομηρεία» 13 υπαλλήλων και πελατών του καταστήματος. Η ληστεία αυτή θεωρείται ότι αντιγράφει ισπανική ταινία με παρόμοια επιδρομή σε τράπεζα της Βαλένθια, η οποία προβάλλεται αυτές τις ημέρες στους ελληνικούς κινηματογράφους. Οι αστυνομικές αρχές ερεύνησαν το ενδεχόμενο να πρόκειται για έργο αντιεξουσιαστών αφού η οργάνωση της ληστείας, η ψυχραιμία των δραστών, η στόχευση των θυρίδων, η χρήση ασύρματης επικοινωνίας αλλά και η προσπάθεια εξαΰλωσης των ιχνών των δραστών δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση. Ομως καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων που μιλούσαν για άτομα πιθανόν «ρωσικής καταγωγής», το ρίσκο που ανέλαβαν με τη δίωρη παραμονή σε τράπεζα, ενδείξεις ότι ένας από τους δράστες φαινόταν ηλικίας 45-50 ετών, τους οδηγούν στο συμπέρασμα να πρόκειται για ποινικούς, πιθανόν αλλοδαπούς. Ακόμη οι αστυνομικοί στέκονται στο γεγονός ότι οι δράστες δεν ανεζήτησαν από τους υπό ομηρεία υπαλλήλους της τράπεζας τη λίστα των κατόχων των θυρίδων και η προσπάθεια ανοίγματος των «συρταριών» ήταν τυχαία και πολλά από αυτά ήταν άδεια. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η ΕΛ.ΑΣ. διαθέτει σαφή χαρακτηριστικά ενός από τους δράστες και επιχειρείται η ταυτοποίησή του. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. υπενθύμιζαν ότι και στο παρελθόν είχαν παρουσιασθεί 3-4 συμμορίες αλλοδαπών με παρόμοια οργάνωση στις ληστρικές επιδρομές τους ενώ ερευνούν και το ενδεχόμενο οι ληστές να είχαν εσωτερική πληροφόρηση από την τράπεζα αλλά και να είχαν τη δυνατότητα να ακούν τις συχνότητες της ΕΛ.ΑΣ. ώστε να διαπιστώνουν αν προσέγγιζαν το κατάστημα αστυνομικές δυνάμεις.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.