Αρχαιολόγοι για Ελληνικό: «Μικροπολιτικές σκοπιμότητες» τα περί ακύρωσης της επένδυσης

Στο θέμα που ανέκυψε σχετικά με το Ελληνικό αναφέρεται με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), θεωρώντας ότι «ο θόρυβος που έχει δημιουργηθεί για ενδεχόμενη 'ακύρωση της επένδυσης' λόγω της επικείμενης κήρυξης των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων, εξυπηρετεί αποκλειστικά μικροπολιτικές σκοπιμότητες και επικοινωνιακά παιχνίδια».

Στο θέμα που ανέκυψε σχετικά με το Ελληνικό αναφέρεται με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), θεωρώντας ότι «ο θόρυβος που έχει δημιουργηθεί για ενδεχόμενη ‘ακύρωση της επένδυσης’ λόγω της επικείμενης κήρυξης των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων, εξυπηρετεί αποκλειστικά μικροπολιτικές σκοπιμότητες και επικοινωνιακά παιχνίδια».

«Οι περιφερειακές υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού, διαβίβασαν, ως όφειλαν, σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, τις προτάσεις τους για τις κηρύξεις στην περιοχή του Ελληνικού. Οι προτάσεις αυτές, μετά από επεξεργασία των αρμόδιων Διευθύνσεων του ΥΠΠΟΑ, θα εξεταστούν από τα ανώτατα γνωμοδοτικά όργανα του κράτους, προκειμένου να εκδοθούν και οι σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις, πριν από την οριστική υπογραφή της σύμβασης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του επενδυτή» σημειώνουν οι αρχαιολόγοι.

Τονίζουν, επίσης, ότι «η κήρυξη-οριοθέτηση ενός αρχαιολογικού χώρου δεν καθιστά εκ των προτέρων κάθε σχετική έκταση αδόμητη, αλλά διασφαλίζει την προστασία των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων μέσω της παρακολούθησης των εκτελούμενων έργων από την Αρχαιολογική Υπηρεσία».

Ο ΣΕΑ αναφέρει, ακόμα, ότι «οι αρχαιότητες και τα νεότερα μνημεία θα πρέπει να ενταχθούν με σεβασμό στο χωροταξικό σχέδιο της περιοχής και να αξιοποιηθούν».

«Εξάλλου» σημειώνουν «πρόκειται για μια τεράστια έκταση που -σύμφωνα με το ίδιο το επενδυτικό σχέδιο- θα περιλαμβάνει ποικίλες χρήσεις γης, μεταξύ των οποίων χώρους πολιτισμού και ανοικτούς χώρους πρασίνου, οι οποίες θα μπορούσαν να οργανωθούν με άξονα τα υφιστάμενα μνημεία της περιοχής, αρχαία και νεότερα».

«Η Αρχαιολογική Υπηρεσία οφείλει να προστατεύει την αρχαιολογική κληρονομιά της Ελλάδας, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα, απερίσπαστη από εκβιαστικές πρακτικές και διλήμματα. Οι επενδύσεις, σε μια σύγχρονη ευνομούμενη χώρα, δεν μπορούν παρά να σχεδιάζονται και να υλοποιούνται με σεβασμό στο φυσικό και το πολιτιστικό περιβάλλον, θέτοντας την προστασία των αρχαιοτήτων και των μνημείων στο επίκεντρο μιας αναπτυξιακής προοπτικής με όρους αειφορίας και βιωσιμότητας» καταλήγει η ανακοίνωση.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.