Τα διαμάντια είναι παντοτινά

Ανέκαθεν τα πρόσωπα των Ολυμπιακών Αγώνων είναι πολλά, καθώς υπάρχουν οι λεγόμενοι θρύλοι - που βέβαια πρέπει να επιβεβαιώσουν στον αγωνιστικό χώρο την αξία τους - και υπάρχουν και οι αθλητές που έρχονται από το πουθενά και γράφουν τη δική τους ιστορία.

Ανέκαθεν τα πρόσωπα των Ολυμπιακών Αγώνων είναι πολλά, καθώς υπάρχουν οι λεγόμενοι θρύλοι –που βέβαια πρέπει να επιβεβαιώσουν στον αγωνιστικό χώρο την αξία τους –και υπάρχουν και οι αθλητές που έρχονται από το πουθενά και γράφουν τη δική τους ιστορία.
Οι «θρύλοι»


Χωρίς αμφιβολία στο Ρίο δύο είναι τα πρόσωπα που βρίσκονται ήδη στο πάνθεον των ολυμπιακών θρύλων, έχουν όμως την ευκαιρία να διανθίσουν το παλμαρέ τους με νέες χρυσές σελίδες, που θα είναι και οι τελευταίες, καθώς αμφότεροι οι πρωταγωνιστές έχουν δηλώσει ότι αυτοί οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα είναι και οι τελευταίοι της καριέρας τους.
Αναφερόμαστε βέβαια στην «Αστραπή» της Τζαμάικα, στον Γιουσέιν Μπολτ, και στη «Σφαίρα της Βαλτιμόρης», τον κορυφαίο κολυμβητή Μάικλ Φελπς.
Ο πρώτος, έχοντας γράψει ήδη ιστορία με 6/6 χρυσά στις δύο τελευταίες Ολυμπιάδες, ετοιμάζεται για κάτι μοναδικό, να γίνει δηλαδή ο πρώτος αθλητής στην ιστορία που θα έχει κατακτήσει τρία χρυσά ολυμπιακά μετάλλια στον στίβο και στα 100 μέτρα.
Οσο για τον Μάικλ Φελπς, ήδη με 22 μετάλλια (εκ των οποίων τα 18 χρυσά!), είναι με διαφορά ο κορυφαίος αθλητής όλων των εποχών σε συλλογή ολυμπιακών μεταλλίων και θέλει να την αυξήσει εδώ στο Ρίο, όπου κλείνει την καριέρα του συμμετέχοντας για 4η φορά στην κορυφαία διοργάνωση. Θα πάρει μέρος τουλάχιστον σε τέσσερα αγωνίσματα στοχεύοντας στη συλλογή ακόμη κάποιων μεταλλίων σε ένα ήδη ουσιαστικά απλησίαστο ρεκόρ από οποιονδήποτε αθλητή ή αθλήτρια τα επόμενα χρόνια.
Ωστόσο στον στίβο και στην κολύμβηση, που αποτελούν το 60%-70% των Ολυμπιακών Αγώνων σε ενδιαφέρον, υπάρχουν και άλλοι μεγάλοι πρωταγωνιστές.
Ο Μο Φάρα, κορυφαίος αθλητής στα 5.000 και 10.000 μέτρα, έρχεται με φόρα, καθώς είναι ο πρώτος αθλητής που κατάφερε ένα μοναδικό τριπλ νταμπλ, να κατακτήσει δηλαδή τα χρυσά μετάλλια στα 5.000 και 10.000 μέτρα στους Ολυμπιακούς Αγώνες (2012), στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα (2013) και στο Πρωτάθλημα Ευρώπης (2014). Ενα μοναδικό επίτευγμα που θέλει να επαναλάβει και επί βραζιλιάνικου εδάφους ο εκπληκτικός αυτός δρομέας.
Επίσης δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τον «θηλυκό Μπολτ», τη Σέλι-Αν Φρέιζερ-Πράις, που επίσης διεκδικεί –όπως ο συμπατριώτης της στους άντρες –να γίνει η πρώτη αθλήτρια με τρία χρυσά ολυμπιακά μετάλλια στα 100 μέτρα.
Στο κολύμπι μπορεί να μην υπάρχει αντίστοιχα «θηλυκός Φελπς», αν και η Κέιτι Λεντέκι θα μπορούσε κάλλιστα να διεκδικήσει αυτό το προσωνύμιο. Η τρομερή Αμερικανίδα που σαρώνει όλα τα ρεκόρ αλλά και τα χρυσά μετάλλια στις μεγάλες διοργανώσεις στο Ρίο θα διεκδικήσει ένα ανεπανάληπτο τρεμπλ ολυμπιακών τίτλων, καθώς είναι το μεγάλο φαβορί για τα χρυσά μετάλλια στα 200, 400 και 800 μ. ελεύθερο.
Οι μεγάλοι απόντες


Σαφώς οι Ολυμπιακοί Αγώνες που άρχισαν –αγωνιστικά –το Σαββατοκύριακο μπορούν να εξελιχθούν σε προσωπικούς θριάμβους μεγάλων αθλητών αλλά παράλληλα υπάρχουν και δεκάδες άλλοι που ψάχνουν το δικό τους 15λεπτο δόξας θέλοντας να δημιουργήσουν την έκπληξη.
Πέρα από τα αστέρια που αναμένεται πάντως να λάμψουν στο Ρίο, υπάρχουν και οι μεγάλοι απόντες, με ίσως κορυφαία απουσία αυτή της Γελένα Ισινμπάγεβα (λόγω του θέματος αποκλεισμού των Ρώσων), η οποία ονειρευόταν να κλείσει την καριέρα της με ένα τέταρτο ολυμπιακό μετάλλιο μετά τα δύο χρυσά σε Αθήνα (2004) και Πεκίνο (2008) και το χάλκινο στο Λονδίνο (2012).
Στις απουσίες που δημιουργούν αίσθηση είναι σαφώς και αυτή του Ρότζερ Φέντερερ στο τένις αλλά και του Ναδάλ (λόγω τραυματισμού), ενώ σαφώς η αμερικανική ομάδα του μπάσκετ θα ήταν πολύ πιο λαμπερή με την παρουσία του «Βασιλιά» Λε Μπρον Τζέιμς, του Στέφεν Κάρι και φυσικά του αποχωρήσαντος πλέον Κόμπι Μπράιαντ, που είχε γράψει τη δική του ιστορία στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.