Το Ρίο καλωσόρισε όλον τον πλανήτη στην κορυφαία γιορτή του αθλητισμού, τους Ολυμπιακούς Αγώνες που διεξάγονται στη βραζιλιάνικη πόλη.
Με μια τελετή έναρξης που θύμισε περισσότερο χορευτική παραγωγή, καθώς οι διοργανωτές και κυρίως ο σκηνοθέτης της, Λεονάρντο Καετάνο, θέλησαν να εκμεταλλευτούν τον ρυθμό που έχουν οι άνθρωποι του Ρίο και γενικά οι Βραζιλιάνοι.
Και αν δύο άνδρες, ο Αλτσίδες Γκίτσια (ο ουρουγουανός σκόρερ του νικητήριου γκολ της Ουρουγουάης στον –ουσιαστικά –τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1950 με τη Βραζιλία) και ο Φρανκ Σινάτρα, έχουν κάνει το επιβλητικό «Μαρακανά» να σωπάσει, αυτή τη φορά η Ζιζέλ του έβαλε φωτιά!
Στην τελευταία πασαρέλα της καριέρας της διέσχισε επιβλητικά το στάδιο από άκρη σε άκρη και ήταν το σημείο όπου ξεσηκώθηκε ο κόσμος, όχι μόνο στο Μαρακανά, αλλά και σε εκατομμύρια τηλεοράσεις. Ισως στο πιο αισθησιακό κομμάτι της τελετής, με το φημισμένο τραγούδι «Το κορίτσι από την Ιπανέμα» να τη συνοδεύει και στο κεντρικό πλάνο να εικονίζεται το πρόσωπο του αείμνηστου Τομ Τζόμπιν, ίσως του κορυφαίου μουσικοσυνθέτη στην ιστορία της χώρας. Τον ρυθμό του τραγουδιού του εκτελούσε στο πιάνο ο εγγονός του, Ντάνιελ Τζόμπιν!
Η ελληνική αποστολή


Η Ελλάδα είχε και πάλι την τιμητική της, με τη Σοφία Μπεκατώρου να γίνεται η πρώτη σημαιοφόρος στην ιστορία της διοργάνωσης σε μια συναισθηματική βραδιά, που ήταν και αφιερωμένη στην πολυαγαπημένη της αδελφή Βάρια, την οποία έχασε πρόσφατα. Για την Κύπρο σημαιοφόρος ήταν ο ιστιοπλόος Παύλος Κοντίδης.
Ιδιαίτερη στιγμή ήταν η παρέλαση της ομάδας των προσφύγων ως ανεξάρτητων, που αποθεώθηκαν, όπως και η γειτονική Αργεντινή (!) αλλά και οι υπόλοιπες χώρες της Νότιας Αμερικής σε πολύ ζεστό κλίμα από τους Βραζιλιάνους.
Η ιστορία των 500 χρόνων της χώρας πέρασε από τα μάτια των 80.000 θεατών σε μόλις εξίμισι λεπτά, αρχικά με τα στοιχεία της φύσης και στη συνέχεια με τον ερχομό όλων των λαών (Ευρωπαίων, Αφρικανών, Αράβων) που ουσιαστικά συνέθεσαν τη Βραζιλία, που πήρε το όνομά της από ένα δέντρο, το Πάου Μπραζίλ, που βρήκαν οι Πορτογάλοι όταν ήρθαν και άρχισαν να παίρνουν όλον τον πλούτο της χώρας.
Αυτή ήταν η «Γέννηση της ζωής», ενώ η τελετή είχε στοιχεία τόσο από τις περίφημες φαβέλες, όσο φυσικά και από τον πολιτισμό και την κουλτούρα που έδωσε η Βραζιλία στον κόσμο. Μεγάλο κομμάτι ήταν αφιερωμένο στον φυσικό πλούτο αυτής της χώρας που της δίνει και τον τίτλο –όχι άδικα –του επίγειου παραδείσου.
Βραδιά υπερηφάνειας


Επίσης ξεχώρισαν στοιχεία από τη ραγδαία ανάπτυξη της Βραζιλίας με την κατασκευή τεράστιων κτιρίων και πολυκατοικιών και φυσικά δεν θα μπορούσε να μην υπάρξει ιδιαίτερη αναφορά και στον μεγαλύτερο εφευρέτη και αεροναυπηγό της χώρας, τον Αλμπέρτου Σάντους Ντουμό. Σε μια βραδιά υπερηφάνειας για τη Βραζιλία, την πρώτη χώρα της Λατινικής Αμερικής που φιλοξενεί Ολυμπιακούς Αγώνες.
Τα άσχημα μαντάτα


Οσον αφορά τη χώρα μας, δυστυχώς το κλίμα στην ελληνική αποστολή είχε χαλάσει από νωρίς το μεσημέρι πριν από την τελετή έναρξης, καθώς τα άσχημα μαντάτα είχαν έρθει από την Αθήνα και το ΕΣΚΑΝ, που ανακοίνωσε ότι βρέθηκε θετικό δείγμα σε έλεγχο ντόπινγκ από την ελληνική αποστολή (είχε περάσει όλη έτσι και αλλιώς από έλεγχο πριν από την αναχώρηση για το Ρίο).
Πρόκειται για μια κολυμβήτρια της ελληνικής αποστολής, η οποία μάλιστα είχε απασχολήσει πριν από λίγο καιρό και την ελληνική κολυμβητική ομοσπονδία. Η αθλήτρια ενημερώθηκε άμεσα για την είδηση από τον αρχηγό της ελληνικής αποστολής Ισίδωρο Κούβελο, ο οποίος και της ζήτησε να μαζέψει τα πράγματά της και να αποχωρήσει από το Ολυμπιακό Χωριό, όπως και έγινε, παίρνοντας έτσι πρόωρα το αεροπλάνο της αποστολής για την Αθήνα.
Θετικό βρέθηκε και το δείγμα παραολυμπιονίκη μας, η αποστολή όμως δεν έχει αναχωρήσει ακόμη για το Ρίο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ