Στο Ευρωκοινοβούλιο το «βαθύ λαρύγγι» των Panama Papers

Παρέλαση ηχηρών ονομάτων, νομικών, τραπεζιτών, εκπροσώπων τραστ, ακόμη και πολιτικών, ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις αποκαλύψεις των Panama Papers

Παρέλαση ηχηρών ονομάτων, νομικών, τραπεζιτών, εκπροσώπων τραστ, ακόμη και πολιτικών, ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις αποκαλύψεις των Panama Papers προαναγγέλλει ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Βέρνερ Λάνγκεν. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα» λίγες ημέρες μετά την εκλογή του από τα 65 μέλη της Επιτροπής ο κ. Λάνγκεν κοινοποιεί ότι σχεδιάζει να καλέσει πολλούς από εκείνους που συνέδεσαν το όνομά τους με τη μεγαλύτερη διαρροή δεδομένων στην Ιστορία, πλην όμως το έργο της Επιτροπής είναι στα σπάργανα και κρίσιμες αποφάσεις δεν έχουν ακόμη ληφθεί.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι ενώπιον της Εξεταστικής θα κληθεί υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας και ο περίφημος «John Doe», το «βαθύ λαρύγγι» της εφημερίδας «Süddeutsche Zeitung» και βασικός πληροφοριοδότης στην υπόθεση της διαρροής εμπιστευτικών εγγράφων από την παναμέζικη δικηγορική εταιρεία Mossack Fonseca. Εχει ενδιαφέρον το ότι στο προσωπικό του μανιφέστο ο «John Doe» έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στις χιλιάδες διώξεις που μπορούν να προκύψουν από τα Panama Papers, αν οι Αρχές είχαν πρόσβαση στα δεδομένα (η Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων έχει δεσμευθεί ότι δεν θα παράσχει τα έγγραφα σε «υπηρεσίες επιβολής του νόμου»). «Εγώ όμως θα ήμουν πρόθυμος να συνεργαστώ με τις Αρχές, στον βαθμό που μπορώ» έχει πει ο «John Doe».
«»Οχι» σε λεπτομέρειες»


«Είμαστε διατεθειμένοι να τον καλέσουμε αλλά δεν θέλουμε να αναλωθούμε σε λεπτομέρειες για το «πώς» και το «πότε» με σκοπό να διασφαλίσουμε την προστασία του» σημειώνει ο κ. Λάνγκεν, χαρακτηρίζοντας σημαντικό τον ρόλο των αποκαλούμενων whistleblowers για την ίδια τη δημοκρατία.
Με εμπειρία 22 ετών στο Ευρωκοινοβούλιο, στους κόλπους των Χριστιανοδημοκρατών και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο γερμανός πρόεδρος παραδέχεται ότι ο όγκος των 11,5 εκατομμυρίων αρχείων και των 214.000 offshore εταιρειών είναι τεράστιος, διευκρινίζει ωστόσο ότι η έρευνα της Εξεταστικής θα γίνει επιλεκτικά εστιάζοντας στις πλέον «εξόφθαλμες» περιπτώσεις.

«Θα συνεργαστούμε με τις δικαστικές αρχές χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης»
επισημαίνει ο ίδιος. «Το πώς θα το αποφασίσουμε μόλις έχουμε στα χέρια μας σχετική μελέτη, στην οποία και θα καταγράφεται το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η δικαστική έρευνα σε πλείστες όσες χώρες» –για παράδειγμα, η γαλλική Οικονομική Εισαγγελία έχει διατάξει προκαταρκτική έρευνα για διακεκριμένη φοροδιαφυγή σε βάρος χιλιάδων γάλλων πολιτών, ενώ στην Ελλάδα οι οικονομικοί εισαγγελείς έχουν ήδη απευθύνει αιτήματα δικαστικής συνδρομής στον Παναμά και σε άλλες χώρες, δίνοντας παράλληλα εντολή για ελέγχους σε κατοικίες και επαγγελματικούς χώρους εμπλεκομένων.
Ερώτημα οι αλλαγές στη νομοθεσία


Μετέωρο παραμένει ωστόσο το ερώτημα αν και κατά πόσον η Εξεταστική θα επηρεάσει με το έργο της μακροπρόθεσμα αλλαγές στο νομοθετικό έργο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ως προς τις offshore. Σε σχετική νύξη της εφημερίδας, ο κ. Λάνγκεν δεν δέχθηκε να διατυπώσει σχόλιο για τον «πόλεμο» που διεξήχθη σχετικά προσφάτως στο Ευρωκοινοβούλιο –στο πλαίσιο κατάρτισης της 4ης οδηγίας για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος -, ως προς τη δημιουργία δημόσιου μητρώου για τις εξωχώριες εταιρείες και τη μέθοδο με την οποία θα κατονομάζονται οι εμπλεκόμενοι στα της κυριότητας μιας offshore. Παρά το γεγονός ότι το μητρώο θεωρείται ισχυρό εργαλείο για τις δικαστικές και φορολογικές αρχές, αφού θα καθιστούσε δυνατή την αποκάλυψη του πραγματικού δικαιούχου, κάνοντας τη ζωή δύσκολη στους οικονομικούς εγκληματίες που ξεπλένουν μαύρο χρήμα, εν τούτοις το μεγάλο βήμα δεν έγινε.
Το ξέπλυμα, η φοροαποφυγή και η φοροδιαφυγή είναι εξάλλου τα αδικήματα στα οποία θα εστιάσει η έρευνα της Εξεταστικής, με άξονα πάντα το κοινοτικό δίκαιο και την εφαρμογή του από την Κομισιόν και τα κράτη-μέλη. Ο,τι έχει να κάνει πάντως θα το κάνει τους προσεχείς 12 μήνες: ο κ. Λάνγκεν υπόσχεται σκληρή δουλειά, ενώ δεν αποκλείει το έργο της Επιτροπής να παραταθεί για δύο-τρεις μήνες, εάν και εφόσον κριθεί απαραίτητο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.