Ευρωπαϊκό κοστούμι φορά ο Τσίπρας

«Ηρθε η ώρα της ανάπτυξης» μεταδίδει τις τελευταίες ημέρες επίμονα το Μέγαρο Μαξίμου. Η φιλοεπενδυτική πολιτική του Αλέξη Τσίπρα

«Ηρθε η ώρα της ανάπτυξης» μεταδίδει τις τελευταίες ημέρες επίμονα το Μέγαρο Μαξίμου. Η φιλοεπενδυτική πολιτική του Αλέξη Τσίπρα θα ξεκινήσει πρώτα από τον ίδιο. Θα επενδύσει στην ενίσχυση του προφίλ του μέσα από ευρωπαϊκές παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες, όπως είναι η συμμετοχή του στη Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στις 25 Αυγούστου στο Παρίσι και η κυοφορούμενη άτυπη Σύνοδος των επτά ηγετών της Μεσογείου τις 9 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα. Κυρίαρχο θέμα στις δύο συναντήσεις θα είναι το μέλλον της Ευρώπης μετά το Brexit, εν όψει της Συνόδου Κορυφής στην Μπρατισλάβα στις 16 Σεπτεμβρίου. Στη συνέχεια θα επενδύσει στο κόμμα του, το οποίο θα κληθεί στο συνέδριό του να επικυρώσει τη στροφή του ΣΥΡΙΖΑ από κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς σε κόμμα πραγματιστικό, μεταρρυθμιστικό, ευρωπαϊκό, στις παρυφές της Σοσιαλδημοκρατίας. Θα ακολουθήσει αναδόμηση της κυβέρνησης, με σημαντικές αλλαγές προσώπων, ρόλων και αρμοδιοτήτων. Στη ΔΕΘ θα φανεί αν ο Πρωθυπουργός θα μπορέσει να κατευθύνει με τέτοιον τρόπο τις κυβερνητικές πολιτικές ώστε να πάρει ανάσα η πραγματική οικονομία.
Δύσκολη συγκυρία


Η «γενναία στροφή», όπως λένε οι συνεργάτες του, που θα επιχειρήσει ο κ. Τσίπρας θα γίνει σε μια δύσκολη συγκυρία, καθώς το φθινόπωρο ενδέχεται να αποδειχθεί κρίσιμο για την κυβέρνηση. Αλλωστε και ο ίδιος αναγνωρίζει ότι η σχέση του με τον κόσμο δεν είναι πλέον η «ερωτική σχέση» που είχε όσο ήταν στην αντιπολίτευση. Το μήνυμα των κυβερνητικών στελεχών είναι ότι η πολιτική την οποία εφαρμόζουν θα αρχίσει σταδιακά να παράγει αποτελέσματα και ότι το κλίμα θα αλλάξει. «Μόνο με τα έσοδα της φορολογίας δεν γίνεται τίποτε. Χρειάζεται πολιτική και οικονομική σταθερότητα για να προσελκύσουμε ξένες επενδύσεις» επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές.
Από κοινού με τους άλλους ηγέτες του ευρωπαϊκού Νότου ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει να προωθήσει έναν διαφορετικό σχεδιασμό από αυτόν των μνημονίων, ο οποίος δεν θα στηρίζεται στη λιτότητα αλλά στην ανάπτυξη. Οι ηγέτες της Μεσογείου (Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας, Κύπρου και Μάλτας, ένα «Med Group» σε επίπεδο πρωθυπουργών ως αντίβαρο στην ομάδα των χωρών Βίζεγκραντ), εφόσον υπάρξει κοινός βηματισμός, θα μπορούσαν να αποτελέσουν ομάδα πίεσης υπέρ του αιτήματος της κυβέρνησης για αναδιάρθρωση του χρέους και συμπίεση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα. Στην ατζέντα, αν ευοδωθεί η συνάντηση, θα είναι επίσης το Προσφυγικό και θέματα ασφαλείας εξαιτίας της κατάστασης στην Τουρκία και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο αλλά και των τρομοκρατικών χτυπημάτων στην Ευρώπη. Η Αθήνα δεν κρύβει την ανησυχία της για τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα αλλά δεν μοιάζει να έχει διαμορφωμένη στρατηγική για τη διαχείριση των πιθανών συνεπειών στις διμερείς και στις ευρωτουρκικές σχέσεις. Η περιπλοκή με τους οκτώ τούρκους αξιωματικούς που κατέφυγαν στην Ελλάδα θα μπορούσε να εξελιχθεί σε εστία σοβαρής έντασης στα ελληνοτουρκικά.
Αχίλλειος πτέρνα


Αρκεί το ευρωπαϊκό λούστρο για να καλύψει τις αδυναμίες της κυβέρνησης; Τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις δεν τις κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά ο Αλέξης Τσίπρας, ο νέος, άφθαρτος και αδέσμευτος από συμφέροντα ηγέτης. Είκοσι μήνες μετά κινδυνεύει να μετατραπεί στην αχίλλειο πτέρνα της κυβέρνησης, καθώς σε εκείνον προσωποποιούνται η απογοήτευση και η οργή του κόσμου. Το κλίμα αυτό δεν έχει περάσει απαρατήρητο από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ούτε από τους πρωθυπουργικούς συνεργάτες, οι οποίοι, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, οχυρώνονται και αμύνονται σε τηλεοπτικά πάνελ, σε ιδιωτικές συζητήσεις, ακόμη και στη Βουλή.
Οι δημοσκοπήσεις αποτύπωσαν εδώ και μήνες τη φθορά του Πρωθυπουργού, ο οποίος υπολείπεται σε δημοφιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η ΝΔ έχει υψώσει τους τόνους της κριτικής της, το ίδιο και το ΠαΣοΚ και το Ποτάμι. Ωστόσο η πραγματική αναμέτρηση για την κυβέρνηση δεν σχετίζεται με τις επικρίσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά με τη δυσαρέσκεια του «κόμματος του ΑΤΜ», εκεί όπου συνταξιούχοι πλήττονται από το… σύνδρομο του Ντίνου Καρύδη αντικρίζοντας το ποσό με το οποίο πρέπει να περάσουν τον μήνα.
Η μάχη με την καθημερινότητα γονάτισε πολύ πιο έμπειρους και ισχυρούς πρωθυπουργούς. Ο κ. Τσίπρας εξακολουθεί να πατάει ταυτόχρονα και στον κομματικό ΣΥΡΙΖΑ –ο οποίος εκφράζεται με πολύ συγκεκριμένο τρόπο όπως φάνηκε από τη διχογνωμία κόμματος και ενός τμήματος της κυβέρνησης στο θέμα των καταλήψεων δημόσιων κτιρίων από Αλληλέγγυους –και στον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αυτή τη στιγμή είναι απροσδιόριστος και είναι πολύ πιθανό τα μηνύματα της κυβέρνησης να μοιάζουν με αυτά που αφήνουν οι ναυαγοί σε μπουκάλια στο πέλαγος. Ο κυβερνητικός εταίρος, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, καταψηφίζουν κάθε προοδευτικό νομοσχέδιο, την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια, την ιθαγένεια στα παιδιά των μεταναστών, την ανέγερση μουσουλμανικού τεμένους στην Αθήνα.
Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν επιλέξει τη σιωπή, οι εντυπώσεις όμως μένουν και κάνουν αδύνατη τη συμμαχία που θα επιθυμούσε με άλλες πολιτικές δυνάμεις και κυρίως με το ΠαΣοΚ. Ο διαγωνισμός για να μπουν κανόνες στο τηλεοπτικό τοπίο, που εκλαμβάνεται ως απόπειρα φίμωσης και ελέγχου των ΜΜΕ, και η συνταγματική αναθεώρηση μέσω συμβουλευτικών δημοψηφισμάτων, η οποία ξεσήκωσε την κατακραυγή συνταγματολόγων, αλλά και η ανοχή απέναντι στη Χρυσή Αυγή, δεν βοηθούν την κατάσταση.

ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΑΤΜ
Οι δημοσκοπήσεις αποτύπωσαν εδώ και μήνες τη φθορά του Πρωθυπουργού, ο οποίος υπολείπεται σε δημοφιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η ΝΔ έχει υψώσει τους τόνους της κριτικής της, το ίδιο και το ΠαΣοΚ και το Ποτάμι. Ωστόσο η πραγματική αναμέτρηση για την κυβέρνηση δεν σχετίζεται με τις επικρίσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά με τη δυσαρέσκεια του «κόμματος του ΑΤΜ», εκεί όπου συνταξιούχοι πλήττονται από το… σύνδρομο του Ντίνου Καρύδη αντικρίζοντας το ποσό με το οποίο πρέπει να περάσουν τον μήνα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.