Καυτός Αύγουστος για τις τράπεζες

Οι πέντε πρώτες συνεδριάσεις του Αυγούστου ήρθαν να επιβεβαιώσουν την ανησυχία των επενδυτών για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο με τα σενάρια για κεφαλαιακή ενίσχυση ιταλικών, πορτογαλικών

Οι πέντε πρώτες συνεδριάσεις του Αυγούστου ήρθαν να επιβεβαιώσουν την ανησυχία των επενδυτών για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο με τα σενάρια για κεφαλαιακή ενίσχυση ιταλικών, πορτογαλικών ή και άλλων ομίλων να συντηρούν την πτωτική τάση.
Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο μεγάλος «ασθενής» του ευρωσυστήματος είναι ο τραπεζικός κλάδος και αυτό από μόνο του λέει πολλά για την επόμενη ημέρα και των χρηματιστηρίων αφού τα stress tests περισσότερο προβλημάτισαν παρά καθησύχασαν τους διαχειριστές.
Το sell off σε όλα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια της περασμένης Τρίτης είναι ενδεικτικό της νευρικότητας που επικρατεί στις τάξεις των επενδυτών οι οποίοι φαίνεται σε πρώτη φάση να συμμερίζονται την άποψη της Goldman Sachs που πρότεινε στους επενδυτές να μην αγγίξουν μετοχές τους επόμενους τρεις μήνες καθώς οι αποτιμήσεις είναι ακριβές.
Ευτυχώς, στις επόμενες συνεδριάσεις που ακολούθησαν αυτήν της Τρίτης επιχειρήθηκε ανασύνταξη δυνάμεων που σε γενικές γραμμές στέφθηκε με επιτυχία. Η νευρικότητα όμως ήρθε για να μείνει έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο με τις τράπεζες που χρήζουν κεφαλαιακής ενίσχυσης αλλά κυρίως έως ότου γίνει σαφές ότι η προσπάθεια αυτή δεν θα επηρεάσει τους καταθέτες (bail in).
Ο Γενικός Δείκτης στο Ελληνικό Χρηματιστήριο μέσα από μια συναλλακτική άπνοια κατέγραψε εβδομαδιαίες απώλειες 1,5%, μια καλή σχετικά επίδοση αν αναλογιστεί κανείς ότι ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών υποχώρησε το ίδιο διάστημα κατά 6,4%. Θα πρέπει όμως να επισημανθεί η ανθεκτικότητα της μετοχής της Alpha Bank που έκλεισε αμετάβλητη. Αντιθέτως οι εβδομαδιαίες απώλειες για τις μετοχές Πειραιώς, Eurobank, Εθνική ήταν 12,7%, 12,2% και 11% αντίστοιχα.
Υπενθυμίζεται ότι ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s αναβάθμισε το αξιόχρεο των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών μετά τη μερική χαλάρωση των capital controls καθώς εκτιμά ότι ίσως επιστρέψουν καταθέσεις.
Στα αξιοσημείωτα της περασμένης εβδομάδας η ανοδική κίνηση του ΟΠΑΠ που κατέγραψε κέρδη 4,3% και η πτώση της Follie – Follie κατά 7,7%. Η τελευταία μάλλον επηρεάστηκε από τις δηλώσεις του CEO της Fosun ότι ο κινεζικός όμιλος θα πωλήσει το επόμενο διάστημα assets αξίας 6 δισ. δολαρίων. Η Fosun ελέγχει το 14% της ελληνικής εταιρείας.
Την ερχόμενη Τετάρτη 10 Αυγούστου οι διοικήσεις των εταιρειών ΟΛΠ και Cosco και του ΤΑΙΠΕΔ θα κηρύξουν την έναρξη της συνεδρίασης του ΧΑ με την ευκαιρία της επικείμενης μεταβίβασης του 51% του ΟΛΠ στον κινεζικό όμιλο.

Στο 0,25%
Mείωσε το επιτόκιο η Τράπεζα της Αγγλίας

Στο 0,25% μείωσε το τραπεζικό της επιτόκιο η Τράπεζα της Αγγλίας για πρώτη φορά μετά το 2009, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει κρατικά και εταιρικά ομόλογα στο πλαίσιο μιας ευρείας δέσμης μέτρων για την τόνωση της βρετανικής οικονομίας στον απόηχο του Brexit. Η μείωση του επιτοκίου σε αυτό το επίπεδο αποτελεί ρεκόρ στα 322 χρόνια λειτουργίας της ιστορικής τράπεζας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.