αφιέρωμα



«Γιατί ο Παπαδιαμάντης;» στην Τήνο


Διήμερο αφιέρωμα με τίτλο «Γιατί ο Παπαδιαμάντης;» θα γίνει στην Τήνο, μια διοργάνωση του Πολιτιστικού Κέντρου Πανόρμου «Γιαννούλης Χαλεπάς». Την Πέμπτη 11 Αυγούστου στις 8 μ.μ. στον Πύργο (Μουσείο Μαρμαροτεχνίας) και στις 12 Αυγούστου στις 8 μ.μ. στην Καρδιανή. Θα μιλήσουν ο δημοσιογράφος Γιώργος Βιδάλης («Η πολιτική σκέψη του Παπαδιαμάντη»), ο επισκέπτης καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Νικόλαος Καλοσπύρος («Ο παπαδιαμαντικός ρεμβασμός του Δεκαπενταύγουστου») και ο σκηνοθέτης Σωτήρης Χατζάκης («Ο ανεκπλήρωτος έρωτας στον Παπαδιαμάντη»). Διαβάζει ο ηθοποιός Δημήτρης Καλλιβωκάς. Την πρώτη βραδιά θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ της Λένας Βουδούρη «Εγώ ασχολούμαι με το ωραίον» (2012) και τη δεύτερη βραδιά η τηλεταινία του Γιάννη Σμαραγδή «Καλή σου νύχτα, κυρ Αλέξανδρε» (1980).
φεστιβάλ

Ανοίγουν τα Αισχύλεια 2016


Με την παράσταση «Θουκυδίδης Δραματικός: Το Θέατρο του Πολέμου» σε σκηνοθεσία Γιάννη Παναγόπουλου, Δημήτρη Λιγνάδη, ξεκινά το κυρίως πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αισχύλεια 2016, με σημαντικές μουσικές, θεατρικές εκδηλώσεις, μοναδικά εικαστικά γεγονότα, επιλεγμένες κινηματογραφικές προβολές που αποτελούν πόλο έλξης για τους κατοίκους, όχι μόνο της Ελευσίνας, αλλά του ευρύτερου λεκανοπεδίου Αττικής. Είσοδος Ελεύθερη, 20.30, Παλαιό Ελαιουργείο.
«Κινητός» κινηματογράφος στην ηλεία


Για τρίτη χρονιά εφέτος διεξάγεται το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους σε χωριά και παραθεριστικά κέντρα της Ηλείας, με υπαίθριες προβολές 27 ταινιών μυθοπλασίας και κινουμένου σχεδίου από την Παιδική και Νεανική Ταινιοθήκη του Νεανικού Πλάνου. Μέχρι στιγμής προβολές έχουν προγραμματιστεί στα εξής ορεινά αλλά και παραλιακά χωριά της Ηλείας: Δευτέρα 8/8, Μυρτιά, «Ο δράκος του πάγου» του Martin Hogdahl (Σουηδία, 2012), Τρίτη 9/8, παραλία Σαβαλίων, «Λαβύρινθος» του Douglas Boswell (Βέλγιο – Ολλανδία, 2014), Σάββατο 13/8, Κούμανη, «Η Κλάρα και το μυστικό των αρκούδων», του Tobias Ineichen (Ελβετία – Γερμανία, 2012). Είσοδος ελεύθερη.
Φεστιβάλ μουσικής στη Σάμο


Από σήμερα 7 ως και το Σάββατο 13 Αυγούστου μουσική υψηλού επιπέδου θα συνθέσει το πρόγραμμα στο Αρχαίο Θέατρο του Πυθαγορείου στο πλαίσιο του φεστιβάλ Samos Young Artists Festival. Επτά βραδιές, επτά συναυλίες, παραπάνω από 17 μουσικοί από περισσότερες από 10 διαφορετικές χώρες. Πληροφορίες: www.schwarzfoundation.com/
θέατρο

Η Κιτσοπούλου «Λυσιστράτη»


Με τη «Λυσιστράτη», που θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 12 Αυγούστου στην Ανδρο, ο Μιχαήλ Μαρμαρινός σκηνοθετεί για πρώτη φορά Αριστοφάνη. Το πλέον αντιπολεμικό έργο του ποιητή ανεβαίνει σε νέα μετάφραση του Δημήτρη Δημητριάδη ενώ στον ρόλο της ηρωίδας του τίτλου βρίσκεται η Λένα Κιτσοπούλου.
Ο «Πλούτος» του Κιμούλη


Την Πέμπτη 11 Αυγούστου στο Αρχαίο Θέατρο Αμφίπολης και την Παρασκευή 12 και το Σάββατο 13 Αυγούστου στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων στην Καβάλα ο Γιώργος Κιμούλης παρουσιάζει την κωμωδία «Πλούτος» του Αριστοφάνη που διασκεύασε και σκηνοθέτησε. Πρωταγωνιστεί ο ίδιος δίπλα στους Γιάννη Μπέζο, Πέτρο Φιλιππίδη, Τάσο Γιαννόπουλο κ.ά.
«Επτά επί Θήβας» από το ΚΘΒΕ


Την τραγωδία του Αισχύλου «Επτά επί Θήβας» παρουσιάζει αυτό το καλοκαίρι το ΚΘΒΕ. Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας. Σκηνοθεσία: Τσέζαρις Γκραουζίνις. Σε διπλή διανομή ο Γιάννης Στάνκογλου και ο Χρήστος Στυλιανού ερμηνεύουν τον Ετεοκλή. Παίζουν: Νάντια Κοντογεώργη, Ιώβη Φραγκάτου, Γιώργος Καύκας, Αλέξανδρος Τσακίρης. Συμμετέχει 14μελής χορός νέων ηθοποιών. Την Τετάρτη 10 Αυγούστου στο Αμφιθέατρο Σίβηρης στη Χαλκιδική (φεστιβάλ Κασσάνδρας).
«Αντιγόνη» σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη


Την Αντιγόνη του Σοφοκλή παρουσιάζει η 5η ΕΠΟΧΗ ΤΕΧΝΗΣ σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη την Τετάρτη 10 και την Πέμπτη 11 Αυγούστου στην Τεχνόπολη του Ηρακλείου Κρήτης. Πρωταγωνιστούν: Nικήτας Τσακίρογλου, Ιωάννα Παππά, Σταύρος Ζαλμάς, Νίκος Αρβανίτης, Λουκία Μιχαλοπούλου, Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου, κ.ά.
συναυλίες

Πέγκυ Ζήνα και παραδοσιακοί χοροί


Mε συναυλία της Πέγκυς Ζήνα ολοκληρώνεται σήμερα το διήμερο φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών «Ξηροπόταμος 2016» στο Δημοτικό Σχολείο Ξηροποτάμου Δράμας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ