μυθιστόρημα
Βασίλι Γκρόσμαν
Τα πάντα ρει
Μετάφραση – εισαγωγή Γιώργος Μπλάνας.
Εκδόσεις Γκοβόστη, 2016,
σελ. 232, τιμή 12 ευρώ

Σοβιετική Ενωση, 1953.Ο Στάλιν πεθαίνει. Ο Ιβάν Γκριγκόριεβιτς απελευθερώνεται μετά από 30 χρόνια στα στρατόπεδα της Γκούλαγκ. Επιχειρώντας να ξαναβρεί τη χαμένη του ζωή, θα διαπιστώσει πως τα χρόνια του τρόμου έχουν βυθίσει τη σοβιετική κοινωνία σ’ ένα τέλμα υποτέλειας και παραίτησης και πως πρέπει να παλέψει σκληρά για να επιβιώσει σ’ έναν ουσιαστικά άγνωστό του κόσμο.Πιάνοντας το νήμα του αγώνα που δίνει ο Ιβάν, ο Βασίλι Γκρόσμαν μάς δίνει ένα ακόμη βαθιά ανθρώπινο μυθιστόρημα οδηγώντας μας για άλλη μία φορά στον λαβύρινθο της σοβιετικής κοινωνίας, αφήνοντας τους ίδιους τους ανθρώπους να μιλήσουν για τις εμμονές και τις ενοχές τους.

διηγήματα
Αργύρης Χιόνης
Εχων σώας τας φρένας και άλλες τρελές ιστορίες
Επιμέλεια – επίμετρο Γιώτα Κριτσέλη.
Εκδόσεις Κίχλη, 2016,
σελ. 208, τιμή 13,80 ευρώ
«Ποτέ δεν είχα σώας τας φρένας, σαλεμένες τις είχα, αλλά αυτές οι σαλεμένες σώο με κράτησαν μέσα σ’ αυτό τον ανελέητο κόσμο της λογικής» έγραψε ο Αργύρης Χιόνης. Η έκδοση απαρτίζεται από εννέα διηγήματα στα οποία κυριαρχούν –μόνα τους ή σε συνδυασμό –αυτοβιογραφικά, μυθοπλαστικά και ψευδοδοκιμιακά στοιχεία. Κοινό τους θέμα είναι, σύμφωνα με τα λόγια του ίδιου που πέθανε το 2011, «το παράλογο της ύπαρξης και η ασάφεια των ορίων μεταξύ τρέλας και λογικής». Τα διηγήματα, γραμμένα με παιγνιώδη και ενίοτε παρωδιακή διάθεση, ακολουθούνται από σημειώσεις, οι οποίες εντάσσονται αφηγηματικά στο κείμενο.

ιστορία
Florian Illies
1913, Η χρονιά πριν από τη θύελλα
Μετάφραση Ειρήνη Διάδου
Εκδόσεις Utopia, 2016,
σελ. 416, τιμή 18,50 ευρώ

Ο Κάφκα γράφει στη Φελίτσε Μπάουερ υπέροχα μακροσκελή γράμματα που τελικά θα ματαιώσουν τον γάμο τους. Ο Προυστ αναζητεί τον χαμένο χρόνο. Στραβίνσκι και Σένμπεργκ προκαλούν ανήκουστα σκάνδαλα, ο Ντισάν στερεώνει μια ρόδα πάνω σε ένα σκαμνί κουζίνας, στο Μόναχο ο Φρόιντ και ο Ράινερ Μαρία Ρίλκε βγαίνουν μαζί για ποτό, ο αυστριακός ζωγράφος Αδόλφος Χίτλερ πουλάει τα τοπία του σαν καρτ ποστάλ, ένας 13χρονος ονόματι Μπέρτολτ Μπρεχτ γίνεται αρχισυντάκτης μιας σχολικής εφημερίδας ενώ ο Κίρχνερ ζωγραφίζει μανιωδώς την Πότσνταμερ Πλατς. Η Κοκό Σανέλ ανοίγει την πρώτη της μπουτίκ.

νέα έκδοση
Friedrich Durrenmatt
Η πτώση και άλλες ιστορίες
Μετάφραση Βασίλης Πατέρας
Εκδόσεις Ροές, 2016,
σελ. 216, τιμή 12,72 ευρώ

Ο τόμος περιλαμβάνει τέσσερα εκτενή διηγήματα, όλα πολυεπίπεδα, αν και κοινός παρονομαστής μπορεί να θεωρηθεί η δύναμη της σύμπτωσης που, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, κυριαρχεί στον γκροτέσκο κόσμο του ελβετού συγγραφέα. Πέραν της αριστοτεχνικής «Πτώσης», ένα σφιχτοδεμένο πολιτικό θρίλερ που εκτυλίσσεται πίσω από το Σιδηρούν Παραπέτασμα, διαβάζουμε την ιστορία «Ο Αμπού Χανίφα και ο Ανάν μπεν Δαβίδ», μια αλληγορία της αραβοϊσραηλινής διένεξης, το υπαρξιακό νεο-νουάρ «Σμίθυ» και τον «Θάνατο της Πυθίας» όπου ο Φρ. Ντίρενματ επαναφηγείται με ανατρεπτικό τρόπο ιστορίες από τον Θηβαϊκό Κύκλο.
κατασκοπεία
Robert Littell
Φίλμπυ – Πορτραίτο του κατασκόπου σε νεαρά ηλικία
Μετάφραση Ανδρέας Αποστολίδης
Εκδόσεις Αγρα, 2016,
σελ. 352, τιμή 14 ευρώ

Ο Αγγλος Χάρολντ Εϊντριαν Ράσελ Φίλμπι, με το παρατσούκλι «Κιμ», τρυπώνει στο ρωσικό φορτηγό πλοίο «Ντολμάτοβα» που αποπλέει αθόρυβα από το λιμάνι της Βηρυτού. Κατάσκοπος στην υπηρεσία της Σοβιετικής Ενωσης, διαφεύγει έχοντας μια τσάντα με τα ρούχα του στον ώμο και καμία βεβαιότητα για το μέλλον του στη Μόσχα. Θα τον καλοδεχθούν οι Σοβιετικοί στα σώματα της κατασκοπείας τους; Το μυθιστόρημα αφηγείται την ιστορία ενός από τους πιο συναρπαστικούς και αινιγματικούς μυστικούς πράκτορες, που κράτησε ως το τέλος της ζωής του φίλους και έρωτες, αλλά και τις υπερδυνάμεις της εποχής σε πλήρη αμηχανία.

νουάρ
Frederic H. Fajardie
Η νύχτα των παπουτσωμένων γάτων
Μετάφραση Βασίλης Παπακριβόπουλος.
Εκδόσεις Angelus Novus, 2016,
σελ. 176, τιμή 11,66 ευρώ

Ο Στεφάν κι ο Πολ, μοιάζοντας με ιππότη και πιστό ιπποκόμο στην υπηρεσία της πριγκίπισσάς τους, θα επιχειρήσουν με τον δικό τους τρόπο να πολεμήσουν την υποκρισία, την υποδούλωση του ατόμου, τη χειραγώγηση, τον εξαναγκασμό. Ο Φρεντερίκ Α. Φαζαρντί ανήκει στους εκπροσώπους του γαλλικού νουάρ μυθιστορήματος (neopolar), όπου το αστυνομικό μυστήριο συναντά την οξύτατη κοινωνική κριτική: η αθλιότητα που προσπαθεί να κρύψει η σύγχρονη κοινωνία, η σκοτεινή ατμόσφαιρα των αστικών κέντρων, η βία και η αίσθηση απογοήτευσης που πλημμυρίζουν τους κατοίκους τους. Ενας από τους πρώτους τίτλους ενός νεοσύστατου οίκου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ