Την προτροπή της Goldman Sachs να μην αγγίξουν μετοχές τους επόμενους τρεις μήνες καθώς οι αποτιμήσεις είναι ακριβές φαίνεται ότι ακολούθησαν οι επενδυτές σε όλη της Ευρώπη και με επίκεντρο τις τράπεζες επιδόθηκαν σε ένα μπαράζ ρευστοποιήσεων.

Η συμπεριφορά της μετοχής της Deutshe Bank που αποχωρεί από τον δείκτη Stoxx 50, η αναστολή διαπραγμάτευσης της Unicredit και ο μη υπολογισμός των συνεπειών του Brexit στα stress tests των 51 ευρωπαϊκών τραπεζών σε συνδυασμό με την ανοδική κίνηση των τελευταίων μηνών που είχε υπερθερμάνει τις αγορές είναι σύμφωνα με τους αναλυτές οι αιτίες του σημερινού sell off στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.
Μέχρι και ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι υποχρεώθηκε να προβεί σε δηλώσεις λέγοντας πως η Ιταλία θέλει να αποφύγει ένα bail in στις τράπεζες, λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση του σχεδίου διάσωσης από την Monte dei Paschi di Siena αφού ως γνωστόν οι κυβερνήσεις πλέον δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν δημόσιους πόρους για την στήριξη τραπεζών προτού επιβληθεί «κούρεμα» σε ομολογιούχους και καταθέτες.
Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, υπερευαίσθητη σε διεθνείς αναταράξεις υποχώρησε κατά 3,15% στις 551,64 μονάδες την ώρα που τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια περιόριζαν τις απώλειές τους (DAX -1,76%, CAC -1,8% UK 100 –0,34%).
O δείκτης των τραπεζών υποχώρησε κατά 8,84% με τη μεγαλύτερη ποσοστίαια πτώση να σημειώνει η μετοχή της Πειραιώς (-12,33%). Ακολούθησε η Eurobank με -11,16%, η Εθνική με -10,05% και η Alpha με 6,29%.
Το ανησυχητικό είναι ότι σε αυτή την έντονα καθοθική συνεδρίαση κατεγράφη και άνοδος του τζίρου που δείχνει την επιθετικότητα των πωλητών. Συνολικά η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 44 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 61% προήλθε από συναλλαγές στις τράπεζες. Mόνο η μετοχή της Jumbo με άνοδο 0,65% αντιστάθηκε από τα 25 blue chipς της αγοράς με τον δείκτης FTSE Large Cap να σημειώνει απώλειες 3,77%.