Η Πέγκυ Ζήνα στον Ξηροπόταμο 2016

Είκοσι χρόνια ζωντανών εμφανίσεων γιορτάζει εφέτος η τραγουδίστρια Πέγκυ Ζήνα, η σταρ του εφετινού 24ου Διεθνούς Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών «Ξηροπόταμος 2016»

Η Πέγκυ Ζήνα στην αφίσα του 24ου Φεστιβάλ

Είκοσι χρόνια ζωντανών εμφανίσεων γιορτάζει εφέτος η τραγουδίστρια Πέγκυ Ζήνα, η σταρ του εφετινού 24ου Διεθνούς Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών «Ξηροπόταμος 2016». Η τραγουδίστρια θα εμφανιστεί την Κυριακή 7 Αυγούστου, δεύτερη ημέρα του φεστιβάλ, για να παρουσιάσει παλαιότερες και νεότερες αγαπημένες επιτυχίες.

Το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας του Φεστιβάλ, Σαββάτου 6 Αυγούστου, περιλαμβάνει πλούσιες μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις με μια διεθνή συμμετοχή από τη Ρουμανία καθώς και με τέσσερις ελληνικές παραδοσιακές χορευτικές ομάδες. Συγκεκριμένα θα εμφανισθούν χορευτικές ομάδες από το Πολιτιστικό Σωματείο «Χοροστάτες» (Θεσσαλονίκη), τον Σύλλογο Ανατολικορωμυλιωτών Κορινού (Κατερίνη), από την Εστία Ρουμλουκιωτών Αλεξάνδρειας (Ημαθία) και από τον Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Δοξάτου (Δράμα).
Η εμφάνιση της Π. Ζήνα γίνεται στο πλαίσιο μιας παράδοσης των τελευταίων χρόνων, σύμφωνα με την οποία αγαπητοί στο κοινό τραγουδιστές εμφανίζονται για να δώσουν το δικό τους χρώμα στο Φεστιβάλ. Η συναυλία της τραγουδίστριας θα σημάνει και τη λήξη της εφετινής διοργάνωσης (τη δεύτερη βραδιά θα ανοίξει σόου χορευτικής ομάδας από τη Ρουμανία). Από το 2008, στην τελετή λήξης του φεστιβάλ έχουν φιλοξενηθεί καλλιτέχνες όπως οι Πέτρος Γαϊτάνος, Γλυκερία, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Μελίνα Κανά, κ.ά.
Το Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών «Ξηροπόταμος» διοργανώνεται εδώ και σχεδόν δυόμισι δεκαετίες από τον Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Ξηροποτάμου σε συνεργασία με τον Δήμο Δράμας και τη ΔΕΚΠΟΤΑ. Ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ξηροποτάμου ιδρύθηκε το 1979 από μια ομάδα ανθρώπων που με αυτόν τον τρόπο θέλησαν να δείξουν την αγάπη τους προς την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά του χωριού, το οποίο σταδιακά εξαλειφόταν από τον σύγχρονο τρόπο ζωής.
Πρωταρχικός σκοπός του Συλλόγου ήταν η έρευνα, η καταγραφή και η μελέτη των ηθών και εθίμων της κοινότητας. Τα πιο σημαντικά έθιμα είναι η συνέχιση του Δρώμενου των Αράπηδων (Αράπιντεν) στις 6 και 7 Ιανουαρίου, ο εορτασμός του Προφήτη Ηλία στον ομώνυμο λόφο (Ιλίντεν) στις 19 Ιουλίου και ο εορτασμός του Αγίου Γεωργίου, πολιούχου του Ξηροποτάμου.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, εκτός από τις ομάδες χορού, ο Σύλλογος δημιούργησε πιλοτικά τμήματα υφαντικής – ραπτικής και εκμάθηση παραδοσιακών μουσικών οργάνων. Επιθυμώντας να φέρει σε επαφή και επικοινωνία τις πολιτιστικές εκφράσεις διαφόρων περιοχών και λαών, ο Σύλλογος το 1993 διοργανώνει το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών με την επωνυμία «Ξηροπόταμος 1993» φιλοξενώντας τέσσερις χορευτικές ομάδες από το εξωτερικό και οκτώ από τον ελλαδικό χώρο. Ως σήμερα στο φεστιβάλ έχουν λάβει μέρος περισσότερα από 120 ελληνικά συγκροτήματα και 80 από χώρες του εξωτερικού.
Το 1996 στο 4ο Διεθνές Φεστιβάλ ο σύλλογος προσθέτει και ένα καινούργιο στοιχείο: Την τελετή έναρξης, η οποία σηματοδοτεί μια νέα καινοτόμο περίοδο στο πλαίσιο της διοργάνωσης. Η τελετή έναρξης που συνεχίζει ως σήμερα, είναι ένα 20λεπτο μουσικοχορευτικό-θεατρικό πρόγραμμα από χορευτές του Mορφωτικού Πολιτιστικού συλλόγου Ξηροποτάμου, που κάθε φορά αντιπροσωπεύει και ένα διαφορετικό κομμάτι της ελληνικής Ιστορίας.
Στις ημέρες μας λειτουργούν 11 χορευτικές ομάδες απαρτιζόμενες από 200 άτομα, ηλικίας τεσσάρων ως εξήντα ετών. Τα τελευταία χρόνια ο σύλλογος έχει συστήσει ερευνητικές ομάδες, ψάχνοντας πιο ρεαλιστικά και τεκμηριωμένα τα ήθη και τα έθιμα που χάθηκαν ή αλλοιώθηκαν με το πέρασμα των χρόνων.
Ολες οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο προαύλιο του δημοτικού σχολείου Ξηροποτάμου. Ωρα έναρξης των εκδηλώσεων 20.30. Γενική είσοδος 5 ευρώ.
Τηλ.: 25210-92631 www.xiropotamos.mes.gr
E-mail:info@xiropotamos.mes.gr

HeliosPlus

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.