Στα χέρια των αρχηγών το σύμφωνο συμβίωσης

Η Κεντροαριστερά κινείται και δεν περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό της, όπως έλεγε ιστορικό στέλεχος της παράταξης.

Η Κεντροαριστερά κινείται και δεν περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό της, όπως έλεγε ιστορικό στέλεχος της παράταξης. Εν μέσω του νέου διπολισμού που επιχειρείται να διαμορφωθεί μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας καταγράφεται έντονη κινητικότητα στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Σύμφωνα με πληροφορίες, προχωρεί με γοργούς ρυθμούς η προεργασία για τη σύσταση του νέου πολιτικού φορέα που μπορεί να στεγάσει το ΠαΣοΚ, το Ποτάμι, τη ΔΗΜΑΡ και διάφορες Κινήσεις Πολιτών.
Πολιτική αναγέννηση


Το στοίχημα όσων συμμετέχουν ενεργά με έμμεσο ή άμεσο τρόπο στη διαδικασία της σύστασης του νέου πολιτικού φορέα δεν είναι απλά και μόνο η ίδρυση ενός ακόμη κόμματος αλλά ουσιαστικά η ανασυγκρότηση ή πολιτική αναγέννηση της δημοκρατικής παράταξης. Μετά το κοινό κείμενο που δόθηκε προ ημερών στη δημοσιότητα έφθασε η ώρα των πιο πολύπλοκων ζητημάτων που αφορούν τα διαδικαστικά.
Από τη στιγμή που ετέθη το πολιτικό πλαίσιο που αποτελεί και το σημείο επαφής και συνάντησης των διαφόρων φορέων, σχημάτων και κινήσεων τίθεται το δύσκολο ζήτημα της διαδικασίας. Εχουν ήδη ξεκινήσει οι επαφές και τις τελευταίες ημέρες έγιναν δύο συναντήσεις μεταξύ του Χρήστου Πρωτόπαπα (επικεφαλής της ομάδας παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου για λογαριασμό του ΠαΣοΚ) και του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠαΣοΚ Στέφανου Ξεκαλάκη και του εκπροσώπου Τύπου του Ποταμιού Δημήτρη Τσιόδρα και του γραμματέα Οργανωτικού Παντελή Αβραμίδη.
Υπό τη βασική αρχή ότι προχωρεί η διαδικασία για τον νέο φορέα και για την εκλογή από τη βάση έχει ξεκινήσει η συζήτηση για διάφορα ουσιώδη ζητήματα, όπως π.χ. ποιος θα είναι ο τρόπος εκλογής, πόσοι θα είναι οι υποψήφιοι και με ποια διαδικασία θα καταθέσουν υποψηφιότητα (π.χ., θα απαιτηθούν υπογραφές;), τι θα γίνει με τα υφιστάμενα κόμματα και τη δράση των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού, το κόστος των εκλογών, ποιοι θα ψηφίσουν κ.τ.λ.

«Η διαδικασία εξελίσσεται ικανοποιητικά. Υπάρχει ανάγκη να γίνει κάτι καινούργιο»
τονίζει στο «Βήμα» κεντρικό πρόσωπο που συμμετέχει στις διεργασίες. Η επιτυχία όμως του εγχειρήματος, όπως παραδέχονται όλοι, είναι αν θα γίνει αποδεκτός ο νέος φορέας από την κοινωνία και αν θα διαμορφωθούν συνθήκες για να μετεξελιχθεί σε έναν μεγάλο πολιτικό πόλο.
Πολλά θα εξαρτηθούν και από τη συμμετοχή της κοινωνίας στο συγκεκριμένο εγχείρημα και ειδικά στη διαδικασία της ψηφοφορίας, η οποία προσδιορίζεται περί τις αρχές του Νοεμβρίου.
Και στους δύο χώρους τόσο η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά όσο και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, οι οποίοι θα συναντηθούν μετά τον Δεκαπενταύγουστο, αποκρούουν μετά βδελυγμίας τα όσα ακούγονται και κυρίως κυκλοφορούν από διάφορα κέντρα περί συμπόρευσης στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού μετώπου με τη ΝΔ.
Στη σκιά των νέων σεναρίων, μετά την καταψήφιση του νέου εκλογικού νόμου από τη ΝΔ, τη Συμπαράταξη και το Ποτάμι, αλλά και την κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να μιλήσει για το πατριωτικό καθήκον που έφερε σε πέρας το κόμμα του και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, τόσο η κυρία Γεννηματά όσο και ο κ. Θεοδωράκης ξορκίζουν το ενδεχόμενο να υπάρξει ευρύτερη συνεργασία.
Πάντως η κυρία Γεννηματά άδραξε την ευκαιρία και κατά τη συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για όσα συνέβησαν το πρώτο εξάμηνο του 2015 κατηγόρησε και τον Αλέξη Τσίπρα και τον κ. Μητσοτάκη ότι έχουν συνάψει «ανίερη συμμαχία» για να υπάρξει αποσιώπηση των ευθυνών της πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή την περίοδο 2004-2009.
Το «αγκάθι» των συμμαχιών


Το ζήτημα όμως που θα τεθεί εκ των πραγμάτων και θα δοκιμάσει και τις αντοχές του χώρου, ενώ δεν αποκλείεται να επηρεάσει σε πολύ μεγάλο βαθμό και συνολικά το εγχείρημα της ενοποίησης, είναι αυτό των πολιτικών συμμαχιών και πώς τοποθετείται ο νέος φορέας τόσο έναντι του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της ΝΔ.
Το μήνυμα που στέλνεται από όλες τις πλευρές που συμμετέχουν στην ανασύνθεση του χώρου της Κεντροαριστεράς είναι: «Πρέπει να οριοθετηθεί με σαφήνεια και με πολιτικούς όρους ο χώρος μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ. Τότε ο νέος φορέας θα έχει ρόλο ενεργό έναντι και του τυχοδιωκτισμού του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του συντηρητισμού της ΝΔ» υπογραμμίζουν στελέχη με κεντρικό ρόλο στο εγχείρημα.
Σε αυτό το κλίμα έχει αρχίσει η ονοματολογία για το ποια πρόσωπα θα είναι υποψήφιοι, εκτός της κυρίας Γεννηματά και του κ. Θεοδωράκη, αλλά και του Θανάση Θεοχαρόπουλου, που απέκλεισε προχθές οποιαδήποτε συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Εσχάτως ετέθη στο τραπέζι της συζήτησης και το όνομα του Γιάννη Μανιάτη, ενώ άλλοι συζητούν και το όνομα του ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη.
Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΥΤΟΝΟΜΟΣ
Η κοινή γραμμή πλεύσης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού στο θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης και του εκλογικού νόμου σφυρηλάτησε ακόμη περισσότερο την εν εξελίξει διαδικασία συμπόρευσης, από την οποία, όπως φαίνεται, αποστασιοποιείται το ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου, που μεταδίδει ότι θα κατέλθει αυτόνομα στις επόμενες εκλογές.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.