Βαρίδι για τη χρηματιστηριακή αγορά αποτέλεσε την εβδομάδα που πέρασε η συμπεριφορά των τραπεζικών τίτλων και διεκόπη το ανοδικό σερί των προηγούμενων δύο εβδομάδων σε επίπεδο Γενικού Δείκτη.
Οι τράπεζες μετά την προειδοποίηση από την ΤτΕ για το «βουνό» των «κόκκινων» δανείων σε συνδυασμό με τις δυσλειτουργίες που προκαλεί η αλλαγή των διοικήσεων δέχθηκαν τα πυρά των πωλητών, αν και στην τελευταία συνεδρίαση της Παρασκευής βγήκαν εντολές αγοράς και έγινε προσπάθεια να καλυφθεί το χαμένο έδαφος. Σε εβδομαδιαία βάση ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 3,5%, χάρη όμως στο 8% που πέτυχε την Παρασκευή. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με ανεπαίσθητη κάμψη και θα ξεκινήσει τη συνεδρίαση της Δευτέρας από τις 571,33 μονάδες. Την ίδια ώρα στις ευρωπαϊκές αγορές επανήλθε η ηρεμία και πλέον τα βλέμματα θα επικεντρωθούν στον αγώνα δρόμου των ευρωπαϊκών τραπεζών για να καλύψουν το όποιο κεφαλαιακό κενό προκύψει από τα stress tests.
Ολοι οι αναλυτές εκτιμούν για την ελληνική αγορά πως η αντίσταση στην περιοχή των 570 μονάδων είναι εμφανής και η υπέρβασή της θα απαιτήσει νέους καταλύτες και όχι βεβαίως τους τελευταίους αναιμικούς τζίρους που δεν οφείλονται μόνο στη θερινή ραστώνη.
Το θετικό νέο για την αγορά ήταν ότι το ΧΑ χαρακτηρίζεται πλέον «Αναγνωρισμένη Αγορά Αξιών του Εξωτερικού» (DOSM) από την εποπτική αρχή της κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ και ως εκ τούτου η διαπραγμάτευση του συνόλου των κινητών αξιών (μετοχές, ομόλογα κ.ά.) που είναι εισηγμένες στο ΧΑ θα διευκολυνθεί περισσότερο.
Επίσης την Τρίτη 2 Αυγούστου 2016 θα αρχίσει η διαπραγμάτευση των μετοχών της Ιntercontinental International ΑΕΕΑΠ στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών με τιμή έναρξης τα 5,52 ευρώ. Είναι η πρώτη εταιρεία μετά τον Ιούλιο του 2014 που εισάγει τις μετοχές της στο ΧΑ.
Εν τω μεταξύ για βαθιά ύφεση και επαναφορά του κινδύνου Grexit κάνει λόγο η Citygroup.
Η νέα δημοσιονομική λιτότητα, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ, κατά πάσα πιθανότητα θα επιβαρύνει την οικονομική δραστηριότητα στο β’ εξάμηνο, αναφέρει η αμερικανική τράπεζα και σε συνδυασμό με την επιβράδυνση στις τουριστικές ροές προβλέπει ύφεση 1,2% το 2016. Ταυτόχρονα εκτιμά πως επειδή η βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους παραμένει αμφίβολη, αυξάνεται πάλι ο κίνδυνος για Grexit μέσα στα επόμενα ένα-τρία χρόνια.
Εταιρικά ομόλογα
Ερχεται έκδοση από τα ΙΚΕΑ

Σε εγχώριους θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές θα απευθυνθεί η House Μarket AE, εταιρεία του ομίλου Fourlis που διαχειρίζεται τα καταστήματα ΙΚΕΑ, μέσα από την εταιρική αγορά ομολόγων του ΧΑ. Στόχος είναι η άντληση κεφαλαίων ύψους 15-40 εκατ. ευρώ από αυτό το κανάλι ρευστότητας και όχι από τις τράπεζες.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ