Δεν αλλάζει η στρατηγική της Τράπεζας Πειραιώς μετά την αποχώρηση του Μιχάλη Σάλλα. Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στη διοίκηση της τράπεζας συνεχίζεται η υλοποίηση του σχεδιασμού που έχει οδηγήσει σε περιορισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων και σε ενίσχυση της ρευστότητας ενώ έχει θέσει την τράπεζα σε τροχιά επιστροφής στην κερδοφορία, η οποία ξεκίνησε το δεύτερο τρίμηνο και αναμένεται να συνεχιστεί ως το τέλος του τρέχοντος οικονομικού έτους.Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να ολοκληρωθεί η συμφωνία πώλησης της ασφαλιστικής εταιρείας του ομίλου ΑΤΕ Ασφαλιστική στη γερμανική ERGO αντί 90 εκατ. ευρώ. Από την αποεπένδυση αυτή ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της Πειραιώς θα ενισχυθεί κατά 7 μονάδες βάσης. Επίσης μέσα στο επόμενο δίμηνο προβλέπεται να ολοκληρωθεί η πώληση της Τράπεζας Πειραιώς Κύπρου, η οποία θα ενισχύσει περαιτέρω τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας κατά 12 μονάδες βάσης.
Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, η διοίκηση της Πειραιώς έχει συμφωνήσει με την αμερικανική εταιρεία Kohlberg Kravis Roberts (ΚΚR), μία από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως στη διαχείριση «κόκκινων» δανείων και στην εξυγίανση επιχειρήσεων, για να αναλάβει μέρος του χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων. Αντίστοιχες συζητήσεις, που οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, γίνονται και με άλλες μεγάλες εταιρείες που ειδικεύονται στη διαχείριση προβληματικών δανείων και σε αναδιαρθρώσεις εταιρειών για να αναλάβουν άλλο ένα κομμάτι του προβληματικού χαρτοφυλακίου της τράπεζας.
Μέσω των συνεργασιών αυτών, των μηχανισμών που έχουν ήδη στηθεί και των αλλαγών στη λειτουργία που έχουν γίνει, όπως η δημιουργία εξειδικευμένης μονάδας διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων, η κατηγοριοποίηση των δανείων, η δημιουργία νέων, εξειδικευμένων προϊόντων κ.λπ., η διοίκηση της τράπεζας προσβλέπει σε μια δυναμική προσέγγιση στη διαχείριση των προβληματικών δανείων της τράπεζας με σκοπό να μεγιστοποιήσει την ανάκτηση κεφαλαίων.
Το πλαίσιο αυτό έχει αρχίσει να αποδίδει, καθώς, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το δεύτερο τρίμηνο του 2016 συνεχίστηκε η μείωση στη δημιουργία νέων «κόκκινων» δανείων (negative formation). Η τάση αυτή καταγράφεται στο σύνολο του τραπεζικού κλάδου, καθώς παρατηρείται αλλαγή κουλτούρας πληρωμών στα επιχειρηματικά δάνεια. Σε αυτό, εκτός από το βελτιωμένο οικονομικό περιβάλλον, συνέβαλαν και οι αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο, καθώς αν ο επιχειρηματίας δεν είναι συνεργάσιμος η τράπεζα μπορεί να προχωρήσει στη ρευστοποίηση ενεχυριασμένων περιουσιακών του στοιχείων. Πάντως, σύμφωνα με τον στόχο της Τράπεζας της Ελλάδος, ως το 2019 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα πρέπει να έχουν μειωθεί κατά 40% για το σύνολο του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.
Ιδιαίτερα για την Πειραιώς, πηγές της διοίκησης εκτιμούν ότι, εκτός απροόπτου, έχουμε δει την κορύφωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η οποία καταγράφηκε τον Σεπτέμβριο του 2015, και ότι στο εξής αναμένεται συνεχής, σταδιακή βελτίωση. Στην εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εκτός από την αλλαγή στη συναλλακτική συμπεριφορά των δανειοληπτών, έχουν συμβάλει και η ανεξάρτητη μονάδα διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων και οι πρακτικές που έχει υιοθετήσει η τράπεζα στη διαχείρισή τους. Βεβαίως, η διοίκηση της Πειραιώς αναγνωρίζει ότι η συναλλακτική συμπεριφορά των δανειοληπτών επηρεάζεται από την πορεία της οικονομίας και ότι μια μεγαλύτερη του αναμενομένου ύφεση ή πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση ιδιωτών και επιχειρήσεων μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το κλίμα και να ανατρέψει τη σημερινή κατάσταση.
Βελτίωση στη ρευστότητα
Ταυτόχρονα, στην Πειραιώς, όπως και στο σύνολο του τραπεζικού κλάδου, καταγράφεται βελτίωση στη ρευστότητα. Συνολικά, από το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου Μνημονίου τον περασμένο Ιούνιο, υπολογίζεται ότι οι καταθέσεις στο σύστημα έχουν αυξηθεί πάνω από 2 δισ. ευρώ. Η διοίκηση της Πειραιώς εκτιμά ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί και θα ενισχυθεί μετά και την άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, και ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις νέες καταθέσεις οι οποίες αφορούν την επιστροφή κεφαλαίων που βρίσκονται εκτός τραπεζικού συστήματος. Συνολικά υπολογίζεται ότι περί τα 15 δισ. ευρώ βρίσκονται σε θυρίδες, χρηματοκιβώτια και σε «στρώματα» και μεγάλο μέρος αυτών μπορεί να επιστρέψει στις τράπεζες μετά την πρόσφατη άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων που επιτρέπει αναλήψεις χωρίς περιορισμούς στις νέες καταθέσεις.
Μάλιστα, η Πειραιώς, όπως και οι άλλες τράπεζες, έχει δημιουργήσει καταθετικά προϊόντα που προσφέρουν υψηλές αποδόσεις για όσους διατηρούν τα χρήματά τους σε τραπεζικούς λογαριασμούς. Στόχος είναι τα μικρά «πορτοφόλια» που κρατούν τις αποταμιεύσεις τους εκτός τραπεζικού συστήματος. Χαρακτηριστικό είναι ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Πειραιώς η μέση νέα κατάθεση που επιστρέφει στην τράπεζα από το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης ως σήμερα είναι της τάξεως των 11.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η διοίκηση της Πειραιώς εμφανίζεται αισιόδοξη για επιστροφή της τράπεζας σε κερδοφορία από το δεύτερο τρίμηνο του 2016, τα αποτελέσματα του οποίου θα ανακοινωθούν στο τέλος Αυγούστου, ενώ εκτιμά ότι η τάση θα ενισχυθεί το δεύτερο εξάμηνο και η τράπεζα θα επιστρέψει το 2016 σε κερδοφορία.
Η επιλογή διευθύνοντος συμβούλου
Στο μεταξύ συνεχίζεται η διαδικασία επιλογής διευθύνοντος συμβούλου, η οποία μπορεί να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα και σε κάθε περίπτωση ως τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Πάντως στην Πειραιώς λένε ότι δεν υπάρχει κενό διοίκησης, ότι η τράπεζα σήμερα διοικείται και ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται με τον ίδιο τρόπο όπως το τελευταίο εξάμηνο, με τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο Γιώργο Πουλόπουλο, ο οποίος αντικατέστησε τον περασμένο μήνα τον Σταύρο Λεκάκο, να «τρέχει» την τράπεζα και να λαμβάνει τις αποφάσεις με την έγκριση της εκτελεστικής επιτροπής.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ