Μανιτάρια από τη Δίρφυ σε Αγγλία, Γερμανία

Είναι νόστιμα, με μεγάλη διατροφική αξία, κατάγονται από την Εύβοια αλλά καταναλώνονται και στην Αγγλία και στη Γερμανία.

Είναι νόστιμα, με μεγάλη διατροφική αξία, κατάγονται από την Εύβοια αλλά καταναλώνονται και στην Αγγλία και στη Γερμανία. Πρόκειται για τα μανιτάρια της παραγωγικής και μεταποιητικής εταιρείας Μανιτάρια Δίρφυς ΟΕ, με έδρα στους Καθενούς Ευβοίας και ιδρυτές δύο γεωπόνους που πίστεψαν και επένδυσαν στην ελληνική γη. Το αποτέλεσμα ήταν η καλλιέργεια πλευρώτους, τα οποία μεταποιούνται, εξάγονται στην Ευρώπη, με στόχο να διακινηθούν και σε άλλες χώρες, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης της εταιρείας τρέχει με 20%.
H εταιρεία Μανιτάρια Δίρφυς ΟΕ ανήκει σε δύο γεωπόνους, τους κ.κ. Λευτέρη Λαχουβάρη και Θανάση Μαστρογιάννη, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον χώρο των μανιταριών από το 1995. Η εταιρεία ξεκίνησε τις δραστηριότητές της τον Μάρτιο του 2004 με την εγκατάσταση μονάδας παραγωγής υποστρωμάτων και τη δημιουργία του πρώτου δορυφορικού συστήματος καλλιέργειας μανιταριών, ενώ το 2006 εισήλθε στην παραγωγή μανιταριών πλευρώτους και λεντινούλα.
Η έδρα της βρίσκεται σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις 750 τ.μ. που περιλαμβάνουν γραφεία, αποθήκες, ψυγεία, εργαστήρια παρασκευής τροφίμων, πρατήριο λιανικής στους Καθενούς. Στον Πισσώνα Ευβοίας βρίσκονται οι μονάδες παραγωγής νωπών μανιταριών, ενώ συγχρόνως λειτουργεί και την κεντρική μονάδα παραγωγής υποστρωμάτων στους Καθενούς Ευβοίας.
Μια ιδέα από το 1995


Η ιδέα της δημιουργίας της επιχείρησης, όπως επεσήμανε ο ένας εκ των ιδιοκτητών κ. Λευτέρης Λαχουβάρης «βρίσκεται πίσω στην πρώτη μας επαγγελματική ενασχόληση με τα μανιτάρια που ξεκίνησε το 1995, σε μια πολύ μεγάλη και πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα μονάδα παραγωγής λευκών μανιταριών (Agaricus), δυναμικότητας 4 τόνων ημερησίως. Οκτώ χρόνια μετά και κατόπιν της αναγκαστικής διακοπής λειτουργίας της, λόγω εισόδου στη χώρα μας λευκών πολωνέζικων μανιταριών χαμηλού κόστους, μελετήσαμε τρόπους διάδοσης της καλλιέργειας και διείσδυσης στην αγορά ενός άλλου μανιταριού, ανταγωνιστικού των εισαγομένων και όχι πολύ γνωστού στην ελληνική αγορά την εποχή εκείνη. Η ιδέα ήταν η δημιουργία της πρώτης μονάδας παραγωγής υποστρωμάτων καλλιέργειας πλευρώτους, όπου μαζί με το υπόστρωμα θα παρείχε και τεχνογνωσία στις παραγωγικές μονάδες που θα επιχειρούσαν την καλλιέργεια». Σημειώνεται ότι το υπόστρωμα καλλιέργειας είναι το υλικό αυτό που προέρχεται από άχυρο σιταριού και με την κατάλληλη επεξεργασία μπορεί να παράγει μανιτάρια.
Στους Καθενούς Ευβοίας, σε ένα σημείο όπου οι δύο γεωπόνοι γνώριζαν πολύ καλά το κλίμα και τις ιδιαιτερότητές του, αποφάσισαν να εγκαταστήσουν την πρώτη και μεγαλύτερη σήμερα μονάδα παραγωγής υποστρωμάτων δυναμικότητας 120 τόνων/ εβδομάδα με σκοπό την τροφοδοσία με υπόστρωμα και τεχνογνωσία νέων παραγωγών μανιταριών πλευρώτους. Η λειτουργία της ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2004, με τέσσερις παραγωγούς, ενώ σήμερα ξεπερνούν τους 70 με μια σημαντική αύξηση της κατανάλωσης πλευρώτους.
Μεταποίηση και εξαγωγές


O ρυθμός ανάπτυξης της εταιρείας Δίρφυς τρέχει με 15%-20%, ενώ πέρυσι προχώρησε σε επένδυση 300.000 ευρώ που αφορά σύγχρονο συσκευαστήριο –μεταποίηση στα μανιτάρια με σκοπό τις εξαγωγές. Στην Ελλάδα η εταιρεία κυκλοφορεί τα προϊόντά της σε πολλά σουπερμάρκετ, ντέλι και εστιατόρια, ενώ στο εξωτερικό σε μικρά ντέλι σε Αγγλία και Γερμανία.
Οσον αφορά γενικά την εξάπλωση των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό, ο ίδιος γεωπόνος και επιχειρηματίας ανέφερε ότι «τα ελληνικά προϊόντα κάνουν αγώνα δρόμου να μπουν στις διεθνείς αγορές, κυρίως μέσω ομογενών που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό, μέσω ντέλι καταστημάτων που ανοίγουν Ελληνες στο εξωτερικό επειδή έχασαν τη δουλειά τους στην Ελλάδα, είτε μέσω εταιρειών εξαγωγών που ξεφύτρωσαν σαν τα μανιτάρια τα τελευταία χρόνια από υψηλόβαθμα στελέχη που βρέθηκαν άνεργοι μέσα στην κρίση μη έχοντας κάπου αλλού να επενδύσουν. Στο διεθνές αυτό περιβάλλον έχουμε να αντιμετωπίσουμε οργανωμένες χώρες, όπως για παράδειγμα η Ιταλία, η Γερμανία και πολλές άλλες, όπου απλά και μόνο με το made in Italy ή απλά και μόνο με τη σημαία τους «πουλάνε». Η πολιτική των χωρών αυτών έχει συμβάλει καθοριστικά έτσι ώστε τα προϊόντα τους να είναι αναγνωρίσιμα στο εξωτερικό και να πουλάνε πολύ ευκολότερα απ’ ό,τι τα δικά μας».
O ίδιος σημειώνει ότι αυτή τη στιγμή η Δίρφυς επενδύει σε νέα σειρά προϊόντων με ξενόγλωσση ετικέτα. Επιπλέον, η εταιρεία στοχεύει να δώσει έμφαση στις εξαγωγές μανιταριών και σε άλλες χώρες. Υστερα από πολλές δοκιμές η εταιρεία κατάφερε να εξάγει το πρώτο προϊόν που παρήγαγε, το υπόστρωμα καλλιέργειας μανιταριών. Το προϊόν για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας μας εξάγεται, και μάλιστα εκτός Ευρώπης, σε ποσότητες που ξεπερνούν τους 15 τόνους στην κάθε φόρτωση. Η τάση είναι ανερχόμενη, ενώ η εταιρεία μελετά και συγκεκριμένα προϊόντα μανιταριών προς εξαγωγή.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.