Γιάννης Στουρνάρας: Μεταρρυθμίσεις και τουρισμός θα μας βγάλουν από την ύφεση

Πέρυσι τέτοια εποχή, μετά το σοκ των capital controls και της αβεβαιότητας για το αν την επόμενη ημέρα η Ελλάδα θα ήταν στο ευρώ ή στη δραχμή, η Τράπεζα της Ελλάδος

Πέρυσι τέτοια εποχή, μετά το σοκ των capital controls και της αβεβαιότητας για το αν την επόμενη ημέρα η Ελλάδα θα ήταν στο ευρώ ή στη δραχμή, η Τράπεζα της Ελλάδος πρόβλεπε βαθιά ύφεση (της τάξης του 3%).
Ομως η συμφωνία με τους Ευρωπαίους, η παραμονή μας στο ευρώ και το ρεκόρ του τουρισμού και της κατανάλωσης έδειξαν ότι η χώρα αντέχει και εν τέλει η οικονομία υποχώρησε το 2015 οριακά (μόλις 0,2%).
Εναν χρόνο μετά, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας εμφανίζεται πολύ πιο αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας και προβλέπει ότι εφέτος η οικονομία θα μείνει ουσιαστικά στάσιμη (θα υποχωρήσει 0,3%), αν και όλα θα κριθούν εν τέλει από την πορεία της τουριστικής κίνησης, που ναι μεν έως το τέλος Ιουνίου ήταν «υποτονική», με απώλειες στα νησιά του Αιγαίου που επλήγησαν από την προσφυγική κρίση, αλλά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο ανέκτησε την ορμή της. Εγινε «μπαμ» που καταγράφεται στις αεροπορικές αφίξεις και στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.
Αλλαγή κλίματος τον Ιούλιο


Υπό αυτές τις συνθήκες, η τουριστική κίνηση στη χειρότερη περίπτωση θα κλείσει τη χρονιά με οριακές απώλειες στα έσοδα (ως 2%), αλλά κανείς δεν θα εκπλαγεί αν σημειώσει νέο ρεκόρ αφίξεων και διανυκτερεύσεων, καθώς πλέον το 10% των ξένων επισκεπτών μένουν σε σπίτια που νοικιάζονται μέσω του Airbnb.
Ωστόσο, κατά τον κ. Στουρνάρα, το στοίχημα της ανάπτυξης θα κριθεί από την ταχύτητα υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων στην οικονομία, την έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την αποκατάσταση της ρευστότητας.
Επίσης, ρόλο θα παίξουν οι εξαγωγές που παρουσιάζουν σημάδια κόπωσης και χρειάζονται επειγόντως ώθηση.
Πλεόνασμα 1,3% του ΑΕΠ
Το μήνυμα που μεταδίδει ο ίδιος είναι ότι «ξεπεράστηκε ο δημοσιονομικός σκόπελος για το 2016 και η πρόβλεψη της Τράπεζας της Ελλάδος είναι ότι η χρονιά θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα 1,3% του ΑΕΠ έναντι στόχου 0,5% του ΑΕΠ. Αρα, έχουμε μεγάλα περιθώρια, αλλά δεν απειλείται η χώρα από τον δημοσιονομικό κόφτη».
Το δεύτερο μήνυμά του είναι ότι «αν θέλουμε να ξεφύγουμε από τη λιτότητα, δηλαδή λιγότερη λιτότητα, θα πρέπει να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις και οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές».
Οπως τόνισε στο γενικό συμβούλιο του ΣΕΒ αλλά και στην επιτροπή της Βουλής, τα κλειδιά της εξόδου από την κρίση είναι δύο:

1.
Η εμπέδωση της εμπιστοσύνης και η ενίσχυση της εκτίμησης ότι η ελληνική οικονομία έχει επανέλθει στην κανονικότητα και δεν επιφυλάσσει ανεπιθύμητες παλινδρομήσεις.

2.
Η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Οπως έχει προτείνει εδώ και καιρό η Τράπεζα της Ελλάδος, ταυτόχρονα με την υλοποίηση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων, η αξιοποίηση της αδρανούσας δημόσιας περιουσίας και η ταχεία προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων είναι τα ισχυρότερα μέσα όχι μόνο για την τόνωση της επενδυτικής δραστηριότητας και την επίτευξη διατηρήσιμων ρυθμών ανάπτυξης, αλλά και για την υποβοήθηση της δημοσιονομικής προσαρμογής, καθώς συμβάλλουν στην αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.