Παππάς: «Αποτυχημένος υπουργός Οικονομικών ο διοικητής της ΤτΕ»

Ο υπουργός Επικρατείας κ. Νίκος Παππάς έδωσε συνέντευξη την Πέμπτη το βράδυ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ και άφησε αιχμές κατά του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα,

Ο υπουργός Επικρατείας κ. Νίκος Παππάς έδωσε συνέντευξη την Πέμπτη το βράδυ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ και άφησε αιχμές κατά του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, λέγοντας: «Ο κ. Στουρνάρας είναι ο κεντρικός τραπεζίτης. Η ΤτΕ έχει την αυτονομία της, αλλά ο κ. Στουρνάρας έχει υπάρξει υπουργός Οικονομικών του κ. Σαμαρά. Δεν θα πρέπει να πολιτεύεται με την προτεραιότητα να δικαιώσει την πολιτική του. Δεν είναι δικαιωμένη η πολιτική του. Δεν ήταν πετυχημένος υπουργός, είχαμε μισό εκατ. λιγότερες θέσεις εργασίας από τη μέρα που ανέλαβε μέχρι τη μέρα που παρέδωσε. Επίσης, όποιος επιθυμεί να έχει ρόλο στα δημόσια πράγματα, καλό είναι να τοποθετείται δημοσίως με την υπογραφή του κι όχι μέσω διαρροών».

Ο υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι βρισκόμαστε εντός του χρονοδιαγράμματος για την αδειοδότηση των καναλιών εξηγώντας πως η δημοπρασία θα έχει ολοκληρωθεί πριν το τέλος Αυγούστου.

Στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο κ. Παππάς εξήγησε γιατί η κυβέρνηση επέλεξε τον αριθμό των 4 αδειών: «Ο αριθμός προέκυψε γιατί είναι γνωστό ότι το φάσμα δεν είναι απεριόριστο. Η χώρα έχει υποχρέωση να δώσει μέρος του φάσματος στην κινητή τηλεφωνία, θα υπάρξει η εκπομπή υψηλής ευκρίνειας που θα μειώσει κι άλλο το φάσμα», ενώ πρόσθεσε και το θέμα της οικονομικής βιωσιμότητας, που δεν επιτρέπει πάνω από 4 κανάλια.

«Μη βιωσιμότητα σημαίνει ζημίες, δάνεια, διαπλοκή, αυτό σήμαινε ανάγκη για δάνεια», δήλωσε και εξήγησε πως η κυβέρνηση επιθυμεί «να σπάσει το τρίγωνο της διαπλοκής: η σχέση καναλιών, πολιτικών, τραπεζών».

Άλλωστε, όπως τόνισε ο κ. Παππάς, «η ιστορία της αδειοδότησης των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών είναι μια αμαρτωλή ιστορία: 16 νόμοι που δεν τηρήθηκαν και παράνομη από το ΣτΕ η λειτουργία των καναλιών άνευ άδειας».

«Θα πρέπει να υπάρξει εξορθολογισμός» στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, τόνισε ο υπουργός και εξήγησε ότι παρότι ορισμένοι μιλούν για την απώλεια θέσεων εργασίας, «όταν συζητούσαμε το νομοσχέδιο υποστήκαμε επίθεση στο ζήτημα του αριθμού των εργαζομένων. Να μην χύνουν κροκοδείλια δάκρυα».

Αναφορικά με την αδειοδότηση, ο κ. Παππάς επανέλαβε πως «εάν κάποιος δεν έχει τη διάθεση να βάλει το χέρι στην τσέπη για την άδεια, ας μην ψάχνει δικαιολογίες για την επιχείρησή του».

«Ο νόμος είναι κρυστάλλινος, διαφανής, κάνεις δεν μπορεί να παρέμβει», τόνισε ο υπουργός και συμπλήρωσε πως «έπρεπε να είχαμε διαβλέψει την επιλογή της ΝΔ να βάλει εμπόδια στη διαδικασία αδειοδότησης».

Μιλώντας, για τις εκλογές του Σεπτέμβρη, ο υπουργός τόνισε πως «ήταν τομή στα πολιτικά πράγματα». «Το Γενάρη ζητήσαμε εντολή διαπραγμάτευσης. Οι εκλογές του Σεπτεμβρίου έγιναν με την συμφωνία πάνω στο τραπέζι και είναι η πρώτη και μόνη φορά που έγινε αυτό».

Όπως εξήγησε, «οι αντίπαλοι μας πηγαίνουν μόνιμα στις εκλογές του Ιανουαρίου για να πουν τι υποσχεθήκαμε και δεν κάναμε», και ανέφερε για παράδειγμα τον ΕΝΦΙΑ ότι παρότι «θέλαμε να τον καταργήσουμε», δεν τα καταφέραμε και «ξαναβάλαμε τον εαυτό μας στη βάσανο της λαϊκής νομιμοποίησης».

Όσο για τα εργασιακά που θα μπουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ο κ. Παππάς δήλωσε πως «κληρονομήσαμε υπογραφές 15.000 απολύσεων και είναι εμπόδιο που πρέπει να υπερπηδήσουμε».

Αναφερόμενος στον εκλογικό νόμο, δήλωσε πως «κάναμε τομή στο εκλογικό σύστημα, σε ουδέτερο πολιτικό χρόνο, τρία χρόνια πριν τις εκλογές, τομή που κανένα κυβερνητικό κόμμα δεν τόλμησε. Είναι απόδειξη ότι εμείς δεν είμαστε συνεχεία του προηγούμενου. Θετικό ότι και άλλα κόμματα υπερψήφισαν την πρότασή μας. Ας δει και η ΝΔ πόσο μόνη έμεινε στην αρνητική της πρόταση».

«Ο κόσμος καταλαβαίνει ότι το πλέγμα των προτάσεων μας για την συνταγματική αναθεώρηση κάνει τη δημοκρατία πιο λειτουργική», εκτίμησε ο κ. Παππάς και πρόσθεσε πως «η θέση μας είναι να μπορεί να προκληθεί δημοψήφισμα από λαϊκή πρωτοβουλία, πράγμα που θα κάνει και πιο ενεργούς τους πολίτες».

Μιλώντας για τη συμμετοχή του ΔΝΤ και τη νέα έκθεση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, ο υπουργός τόνισε πως «το ΔΝΤ είναι στο πρόγραμμα επειδή το ζήτησαν άλλοι, θέση μας ήταν ότι δεν πρέπει να είναι».

«Το πρόβλημα με το ΔΝΤ είναι ότι μαζί με την αναδιάρθωση του χρέους, ζητά πολιτικές που υπονομεύουν την ανάπτυξη και τη δίκαιη κατανομή του πλούτου», πρόσθεσε.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.