Πριν από λίγες μόλις ημέρες το Eurogroup έλαβε στις Βρυξέλλες μία απόφαση: να επιβάλλει πρόστιμα στην Ισπανία και την Πορτογαλία για τις υπερβάσεις τους στους στόχους του ελλείμματος. Η απόφαση ελήφθη με τις συνήθεις διαδικασίες των ευρωπαικών οργάνων, δηλαδή, με τις εισηγήσεις των αρμοδίων στελεχών και πολιτικών παραγόντων, υπό την επίνευση της Γερμανίας.
Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι της εν λόγω απόφασης και, προχθές, ο αληθινός αρχηγός του Eurogroup, ο Γερμανός υπουργός Σόιμπλε, άσκησε ευθεία πολιτική παρέμβαση κατά της ίδιας αυτής απόφασης, στη λήψη της οποίας προ ολίγων ημερών η Γερμανία είχε πρωταγωνιστήσει!
Εξυπνη και σπάνια κίνηση του πονηρού Σόιμπλε: πρώτα «τιμωρεί» τις δύο χώρες και, στη συνέχεια, μαζεύει ο ίδιος την τιμωρία.
Το γεγονός θυμίζει σε κάτι την επίθεση που δέχθηκαν πρόσφατα οι ιταλικές τράπεζες, η οποία όμως γρήγορα κατευνάστηκε και πάλι με παρέμβαση του Γερμανού υπουργού, ενώ αρχικά προσκείμενες στο υπουργείο του πηγές την είχαν τροφοδοτήσει.
Είναι προφανές ότι εισερχόμαστε σε μια νέα φάση στην οποία η Γερμανία έχει αντιληφθεί ότι αν δεν λάβει υπόψη της την πραγματικότητα, θα οδηγήσει τα πράγματα σε έκρηξη.
Τα παραμύθια με δράκους για το Brexit αποδείχθηκαν ακριβώς αυτό που εξ αρχής ήταν: παραμύθια με δράκους. Τώρα είναι πλέον οι Βρυξέλλες εκείνες που επείγονται για μία καλή και τίμια συμφωνία με τη Βρετανία, ενώ το Λονδίνο έχει ήδη, με απόλυτη επιτυχία, όχι μόνον αναστρέψει το άθλιο κλίμα της τρομοκρατικής προπαγάνδας που προηγήθηκε του δημοψηφίσματος, αλλά και έχει αγριέψει στις Βρυξέλλες που νιώθουν -και είναι- εγκλωβισμένες. Εν τω μεταξύ όμως, οι άλλοι λαοί βλέπουν τώρα ξεκάθαρα ότι όλα αυτά τα απίθανα σενάρια τρόμου εναντίον της ελεύθερης βούλησης των Βρετανών ήταν, κυριολεκτικά, μπούρδες.
Την ίδια στιγμή το κύμα τρομοκρατίας που σαρώνει την Ευρώπη έχει καταστήσει επικίνδυνη πολυτέλεια για το Βερολίνο την απροσχημάτιστη άσκηση του ηγεμονικού του ρόλου, ενώ και η ίδια η Γερμανία έπεσε πλέον θύμα των αδίστακτων δολοφόνων του ISIS.
Όλα τα παραπάνω, και μάλιστα συνθετικά, όχι απλώς δεν μπορεί πια να τα αγνοήσουν στο Βερολίνο, αλλά, αντιθέτως, αντιλαμβάνονται ότι αν η Ευρώπη δεν ρίξει όλο της το βάρος σε αυτόν τον πραγματικό κίνδυνο, η διάλυση βρίσκεται επί θύραις.
Ομως την ώρα που οι χώρες της Ιβηρικής παίρνουν μία ανάσα, και ευτυχώς γι αυτές, από το κλίμα που διαμορφώνεται, κάθε άλλο παρά κάτι τέτοιο συμβαίνει με την Ελλάδα. Μάλιστα, έως και η γερμανική επιθεώρηση DerSpiegel άσκησε κριτική στον υπουργό Σόιμπλε για τα «δύο μέτρα και δύο σταθμά» σε σχέση με τη χώρα μας από πλευράς Βερολίνου.
Ο Ελληνας πρωθυπουργός όμως αποδείχθηκε ιδιαιτέρως αφελής: πήγε και ψήφισε τα μέτρα κατά της Ισπανίας και της Πορτογαλίας και αυτοί που τον έβαλαν να τα ψηφίσει τα πήραν πίσω! Κάτι αντίστοιχο έπαθε και με το βρετανικό δημοψήφισμα όταν έσπευσε, πριν τη διεξαγωγή του, να χαρακτηρίσει την ενδεχόμενη έξοδο της Βρετανίας αρνητικά, ως δήθεν «συντηρητική εξέλιξη». Κοινώς, την πάτησε και στα δύο.
Ετσι, δεν καταρρέουν μόνον οι ρητορείες του περί άλλης Ευρώπης, αλλά και οι δυνατότητές του να έχει κάποια στοιχειώδη επαφή και με τις τρεις εν λόγω χώρες.
Δεν πειράζει όμως: έχει με τον Σόιμπλε, του οποίου τώρα την πολιτική ψηφίζει εντός και εκτός Ελλάδος!
Και έχουν και ραντεβού για τα εργασιακά και την υποδόση στην ερχόμενη αξιολόγηση. Ραντεβού τον Σεπτέμβριο. Πολύ πικρό…