Πιπερόπιτα με τραχανά
Υλικά:
Για το φύλλο
- 250 ml νερό, χλιαρό
- 2 κ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 κ. σούπας ξίδι
- 2 κ. σούπας αλάτι
- 1 κιλό αλεύρι (εδώ ισχύει το «όσο πάρει»)
- ελαιόλαδο ή βούτυρο, ελαφρά λιωμένο, για το άλειμμα των φύλλων
Για τη γέμιση
- 3 κ. σούπας ελαιόλαδο
- 2 πράσινες και 4 κόκκινες πιπεριές, κομμένες σε κυβάκια
- 2 πιπεριές κέρατο, κομμένες σε κυβάκια
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 αβγά
- 1-2 ντομάτες, κομμένες σε κυβάκια
- 200 γρ. τραχανά
- 300 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
- αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Ζεσταίνετε ελαφρώς το ελαιόλαδο και σοτάρετε τις πιπεριές και το κρεμμύδι μέχρι να μαραθούν. Αφήνετε να κρυώσουν. Χτυπάτε τα αβγά σε ένα μπολ, προσθέτετε την ντομάτα, τον τραχανά και τη φέτα, πιπέρι και λίγο αλάτι. Ρίχνετε και τα υλικά που έχετε σοτάρει. Βάζετε σε μια λεκανίτσα περίπου το μισό αλεύρι και τα υπόλοιπα υλικά. Ζυμώνετε και προσθέτετε όσο αλεύρι χρειάζεται για να σχηματιστεί μια απαλή ζύμη. Την πλάθετε σε μπάλα, τη σκεπάζετε με μεμβράνη και την αφήνετε να σταθεί για 2-2,5 ώρες. Τη χωρίζετε σε 12 μικρότερες μπάλες και τις ανοίγετε σε μικρά φύλλα πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια. Αλείφετε ένα ένα τα φύλλα με το λίπος που επιλέξατε, παραλείποντας να επαλείψετε το τελευταίο. Τα βάζετε στο ψυγείο για 1 ώρα, ακουμπισμένα σε αλευρωμένη πιατέλα. Τα ανοίγετε περισσότερο με τον πλάστη και στρώνετε σε λαδωμένο ταψί τα έξι πρώτα. Βάζετε στη μέση την κρύα γέμιση, σκεπάζετε με τα υπόλοιπα έξι φύλλα, χαράζετε την επιφάνειά τους με ένα κοφτερό μαχαίρι, λαδώνετε (ή βουτυρώνετε) την πίτα και ψήνετε σε προθερμασμένο, στους 180°C, φούρνο για περίπου 1 ώρα.
* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 24 Ιουλίου 2016
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ