Γεύσεις από το βουνό των Κενταύρων

Μέχρι πρότινος το Πήλιο ήταν για μένα ένα μυθικό βουνό με πανύψηλες οξιές, βελανιδιές, πλατάνια, αγριοκαστανιές, πεύκα, μικρά έλατα και γιγάντιες φτέρες.

Μέχρι πρότινος το Πήλιο ήταν για μένα ένα μυθικό βουνό με πανύψηλες οξιές, βελανιδιές, πλατάνια, αγριοκαστανιές, πεύκα, μικρά έλατα και γιγάντιες φτέρες. Στις χαμηλές του πλαγιές οι άνθρωποι καλλιέργησαν μηλιές και ελιές. Στις ρεματιές του τραγουδούσαν αηδόνια και παντού υπήρχαν νερά, ποταμάκια που δημιουργούσαν οι βροχές και τα χιόνια του χειμώνα και γαλάζιες θάλασσες, σκιερές ακτές, όπου κατεβαίνεις από πετρόχτιστα μονοπάτια.
Μια εικόνα ειδυλλιακή, που λίγο περιελάμβανε τους ανθρώπους, τις συνήθειες, τα ήθη, τα έθιμα και τα πανηγύρια τους, τα τραγούδια και τα φαγητά τους. Πρόσφατα, όμως, ως καλεσμένη του φορέα πολιτισμού «Μαγνήτων Κιβωτός» που υπάγεται στην Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού, μου δόθηκε μια διαφορετική ευκαιρία να δω με άλλο μάτι τον τόπο όπου κατοικούν οι Μάγνητες και να ζήσω τον πολιτισμό των γεύσεών τους. Να δοκιμάσω τα φαγητά τους, να γνωρίσω τον τρόπο με τον οποίο τρώνε, πίνουν και γλεντάνε.
Σε όλη τη διάρκεια αυτής της ιδιότυπης βόλτας είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ τον συνεταιρισμό της Νέας Αγχιάλου, να τριγυρίσω στο μουσείο των αναψυκτικών ΕΨΑ, να δοκιμάσω παραδοσιακό πρωινό φτιαγμένο από εκλεκτή μαγείρισσα-ξενοδόχο της Πορταριάς, να επισκεφτώ το αγρόκτημά της και να γιορτάσω, στη Ζαγορά, τα 100 χρόνια του τοπικού συνεταιρισμού. Εννοείται ότι δεν αρκεστήκαμε στα εξαίρετα μήλα τους ή στο πετιμέζι μήλου, ούτε καν στο σπετζοφάι με λουκάνικο από την πηλιορείτικη αλλαντοποιία Στράκας. Εκεί, στην ιστορική πλατεία της Ζαγοράς, οι γυναίκες έφεραν από τα σπίτια τους ανθούς και ντολμάδες, πίτες, τυριά, τουρσιά, τραχανάδες, μαγειρευτά και γλυκά, ξεδιπλώνοντας μπροστά στα μάτια μας την πιο άγνωστη εικόνα του Πηλίου, την υπέροχη κουζίνα του. Από αυτή την τεράστια γκάμα προέρχεται και η συνταγή της πιπερόπιτας που μοιράζομαι μαζί σας.


Πιπερόπιτα με τραχανά

Υλικά:

Για το φύλλο

  • 250 ml νερό, χλιαρό
  • 2 κ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κ. σούπας ξίδι
  • 2 κ. σούπας αλάτι
  • 1 κιλό αλεύρι (εδώ ισχύει το «όσο πάρει»)
  • ελαιόλαδο ή βούτυρο, ελαφρά λιωμένο, για το άλειμμα των φύλλων

Για τη γέμιση

  • 3 κ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 πράσινες και 4 κόκκινες πιπεριές, κομμένες σε κυβάκια
  • 2 πιπεριές κέρατο, κομμένες σε κυβάκια
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 αβγά
  • 1-2 ντομάτες, κομμένες σε κυβάκια
  • 200 γρ. τραχανά
  • 300 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
  • αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Ζεσταίνετε ελαφρώς το ελαιόλαδο και σοτάρετε τις πιπεριές και το κρεμμύδι μέχρι να μαραθούν. Αφήνετε να κρυώσουν. Χτυπάτε τα αβγά σε ένα μπολ, προσθέτετε την ντομάτα, τον τραχανά και τη φέτα, πιπέρι και λίγο αλάτι. Ρίχνετε και τα υλικά που έχετε σοτάρει. Βάζετε σε μια λεκανίτσα περίπου το μισό αλεύρι και τα υπόλοιπα υλικά. Ζυμώνετε και προσθέτετε όσο αλεύρι χρειάζεται για να σχηματιστεί μια απαλή ζύμη. Την πλάθετε σε μπάλα, τη σκεπάζετε με μεμβράνη και την αφήνετε να σταθεί για 2-2,5 ώρες. Τη χωρίζετε σε 12 μικρότερες μπάλες και τις ανοίγετε σε μικρά φύλλα πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια. Αλείφετε ένα ένα τα φύλλα με το λίπος που επιλέξατε, παραλείποντας να επαλείψετε το τελευταίο. Τα βάζετε στο ψυγείο για 1 ώρα, ακουμπισμένα σε αλευρωμένη πιατέλα. Τα ανοίγετε περισσότερο με τον πλάστη και στρώνετε σε λαδωμένο ταψί τα έξι πρώτα. Βάζετε στη μέση την κρύα γέμιση, σκεπάζετε με τα υπόλοιπα έξι φύλλα, χαράζετε την επιφάνειά τους με ένα κοφτερό μαχαίρι, λαδώνετε (ή βουτυρώνετε) την πίτα και ψήνετε σε προθερμασμένο, στους 180°C, φούρνο για περίπου 1 ώρα.

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 24 Ιουλίου 2016

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.