Ο Πρωθυπουργός όταν λάνσαρε στην ομιλία του για την αναθεώρηση του Συντάγματος το σύνθημα «Από τον λαό, με τον λαό, για τον λαό» κατηγορήθηκε από το ΠαΣοΚ ότι το «έκλεψε» από τον Ανδρέα Παπανδρέου. Ο κ. Τσίπρας όταν το χρησιμοποίησε προφανώς είχε κατά νουν τον ιδρυτή του ΠαΣοΚ, τον οποίο άλλωστε έχει αντιγράψει ουκ ολίγες φορές. Πολλοί βουλευτές νόμιζαν επίσης ότι ο Πρωθυπουργός έκανε λογοπλοκή από τον Ανδρέα, έως ότου ανέβηκε στο βήμα της Βουλής ο γαλάζιος βουλευτής Κ. Τζαβάρας που έβαλε τα πράγματα στη θέση τους. «Ο Παπανδρέου έκανε λογοκλοπή από τον… Αβραάμ Λίνκολν» τους είπε και τους άφησε όλους… άφωνους. Ποιος τώρα (λογο)κλέβει ποιον βάλθηκε ευθύς αμέσως και με στοιχεία να εξηγήσει…
Στις 19 Νοεμβρίου 1863 ώρα 4 το απόγευμα το είπε πρώτος ο Αβραάμ Λίνκολν, εγκαινιάζοντας το εθνικό νεκροταφείο Γκέντισμπεργκ, όπου έγινε η πιο καθοριστική και πιο φονική μάχη του αμερικανικού εμφυλίου πολέμου, στην οποία νίκησαν οι Βόρειοι (ή «Ενωσιακοί»). Οταν όμως «κλέβεις φράσεις», θα πρέπει να γνωρίζεις και Ιστορία γιατί διαφορετικά υποπίπτεις σε… γκάφα. Κάτι τέτοιο φαίνεται ότι έπαθε και ο Πρωθυπουργός χρησιμοποιώντας αυτό το σύνθημα και νομίζοντας ότι το πήρε από τον ιδρυτή του ΠαΣοΚ. Ο Λίνκολν όμως εξήγησε την έννοιά του λέγοντας ότι η διακυβέρνηση του λαού από τον λαό για τον λαό θα πρέπει να παραπέμπει στην αντιπροσωπευτική δημοκρατία και όχι στην άμεση (που θέλησε εμμέσως πλην σαφώς να παρουσιάσει ότι επιτυγχάνει ο κ. Τσίπρας). Και επιπλέον η διαδικασία για την αναθεώρηση του Συντάγματος έπρεπε να αρχίσει από τη Βουλή όπου εκπροσωπείται όλος ο λαός (όπως το άρθρο 110 παράγρ. 2 του Συντάγματος προβλέπει) και όχι από το προαύλιο της Βουλής σε μία κομματική φιέστα που στήθηκε για εντυπωσιασμό. Και κάτι ακόμα. Η ΝΔ κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι της έκλεψε το σύνθημα «Νέα Μεταπολίτευση». Με δυο λόγια η λογοκλοπή πάει σύννεφο.
Αναθεώρηση με… face control
Αυτό το… face control που πραγματοποιούσαν με απόλυτο επαγγελματισμό άνθρωποι του πρωθυπουργικού γραφείου στην είσοδο του προαυλίου της Βουλής σίγουρα θα το έκλεψαν από τα μπουζουξίδικα ή από κανένα private club. Γιατί μόνον εκεί υπάρχει έλεγχος θαμώνων, εάν δηλαδή έχουν κλείσει τραπέζι ή εάν είναι προσωπικότητες, έστω φίλοι του μαγαζάτορα. Οποιου το όνομα δεν υπήρχε στον κατάλογο δεν περνούσε στην εκδήλωση, ακόμα κι αν έλεγε ότι είναι συγγενής του Τσίπρα. Υπήρχαν και κυρίες επί της υποδοχής που τοποθετούσαν τους προσκεκλημένους στις θέσεις τους. Και βεβαίως μπουφές με παγωμένο τσάι και κρύο νερό γιατί όταν παρακολουθείς μια πρωθυπουργική ομιλία με τέτοιο θέμα (για την αναθεώρηση του Συντάγματος) και με τέτοια ζέστη, θα ήθελες κάτι να πιεις. Ηταν βεβαίως και ο πρωθυπουργικός σύμβουλος Ν. Καρανίκας που βρισκόταν συνεχώς επί των επάλξεων, αφού ο χώρος όπου έγινε η εκδήλωση ήταν ακριβώς κάτω από το γραφείο του, στο φρουρούμενο ισόγειο της Βουλής, στο γραφείο 023. Επιθεωρούσε τα πάντα, κρατώντας το κινητό του. Οι δε προσκεκλημένες κυρίες κατέφθαναν άλλες ντυμένες ωσάν να πήγαιναν σε δεξίωση και άλλες ωσάν να πήγαιναν σε παραλία (με… φλιπ φλοπ).
Το ρουσφέτι του Παππά
Υπήρξαν όμως και ενδιαφέροντα από πολιτικής απόψεως «πηγαδάκια». Για παράδειγμα ο υπουργός-καναλάρχης Ν. Παππάς ήθελε να διευρύνει τον κύκλο των πολιτικών γνωριμιών του (ποιος ξέρει, ίσως του φανούν χρήσιμες στο μέλλον) και στόχευσε τους γαλάζιους περιφερειάρχες και έναν γαλάζιο δήμαρχο (τον κ. Πατούλη). Ο κ. Παππάς κατευθύνθηκε πρώτα στον κ. Τζιτζικώστα, τον αγκάλιασε, τον φίλησε, τον ξαναφίλησε και έκλεισε ραντεβού μαζί του. Εν συνεχεία αντί να πάει στον άλλον γαλάζιο περιφερειάρχη, τον Κ. Αγοραστό (που τον περίμενε εναγωνίως), πήγε ο Αγοραστός στον Παππά. Η ίδια εικόνα (αγκαλιές, φιλιά κ.τ.λ.) επαναλήφθηκε, με μίια διαφορά. Ανοιξαν και μακρά συζήτηση, αντάλλαξαν τηλέφωνα και συμφώνησαν να τα ξαναπούν λίαν συντόμως. Οταν ρωτήθηκε ο κ. Αγοραστός τι έλεγε τόση ώρα με τον κ. Παππά, έδωσε την εξής απίστευτη απάντηση: Πρώτον, αντελήφθη, όπως είπε, ότι θα τον φωτογράφιζαν και έδιωχνε κόσμο για να μην τους κόβει τη… θέα. Και δεύτερον, ότι ο υπερυπουργός-καναλάρχης του ζήτησε… ρουσφέτι: «Να προσέχεις τον Βόλο». Και ξέρετε γιατί; Επειδή από τον Βόλο κατάγεται η σύζυγος του κ. Παππά. Αλλά υπήρξε και κάτι άλλο που και οι δύο το κρύβουν επιμελώς. Ο περιφερειάρχης κ. Αγοραστός είναι φαν των… selfies. Εδειχνε τις selfies που έβγαλε (πάρτε χαρτί και μολύβι και μετρήστε) με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο (μέσα σ’ ένα C-130), με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα (τρεις τον αριθμό), με τον Πάπα (δύο φωτογραφίες), με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, με τον Αντ. Σαμαρά, με την περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, με τον Κ. Καραμανλή, με τον αντιπρόεδρο της Βουλής Ν. Κακλαμάνη και με πολλούς άλλους.
Βουλευτικό… bullying
Η μοναδική βουλευτής της Ενωσης Κεντρώων Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου απέστειλε, έμαθα, επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση καταγγέλλοντάς τον αντιπρόεδρο της Βουλής Γ. Βαρεμένο για φραστικό… bullying. Κατηγορεί συγκεκριμένα τον συριζαίο αντιπρόεδρο ότι αναφέρεται ειρωνικά σε αυτήν επειδή μια μέρα έχασε τον δρόμο της και αντί να ανεβεί στο βήμα της Βουλής ανέβηκε στο… προεδρείο.
Κάποια νούμερα…
Κάποιοι εμφανώς πληρωμένοι- από ποια κονδύλια άραγε μυστικά ή φανερά;- μόλις δουν κάτι που θίγει το αφεντικό τους σπεύδουν να «πυροβολήσουν» τον ΒΗΜΑτοδότη. Για τον οποίο ούτε ευγνωμοσύνη δεν νοιώθουν, παρ΄ότι τον αντιγράφουν συστηματικά. Δεν πρόκειται για δημοσιογράφους. Κάτι «νούμερα» είναι που τους γνωρίζει η πιάτσα, όπως ξέρουν και τα άθλια αφεντικά τους. Κλεμμένα τα λεφτά που τους πληρώνουν, μαύρα κατάμαυρα. Σε λίγο θα τους κυνηγά ο ΣΔΟΕ και η Οικονομική Αστυνομία. Οπως τους άλλους του κυκλώματος των εκβιαστών.
HeliosPlus