Επιστολή για επιστροφή νησίδας στα διοικητικά όρια της Ύδρας

Με δεύτερη επιστολή του προς την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Παναγιώτης Χατζηπέρος ζητάει να αλλάξει την απόφαση της για το Σαν Τζώρτζι στο Σαρωνικό.

Με δεύτερη επιστολή του προς την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Παναγιώτης Χατζηπέρος ζητάει να αλλάξει την απόφαση της για το Σαν Τζώρτζι στο Σαρωνικό. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας «από την απογραφή του 2011 με άδικη, παράνομη και αυθαίρετη απόφαση της ΕΛΣΤΑΤ αφαιρέθηκε το νησί Σαν Τζώρτζι από τα διοικητικά όρια του ιστορικού νησιού της Ύδρας και εντάχθηκε στα όρια του Δήμου Λαυρεωτικής.»
Σε επιστολή διαμαρτυρίας που απέστειλε ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων, σε συνεργασία με τον Δήμαρχο Ύδρας κ. Γεώργιο Κουκουδάκη και τον Δήμο, προς τον Πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ κ. Αθανάσιος Θανόπουλος«έλαβε την ξεκάθαρη απάντηση ότι η ΕΛΣΤΑΤ δεν έχει αρμοδιότητα να μεταβάλει τα διοικητικά όρια των δήμων της χώρας, τα οποία σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών έχουν μείνει αμετάβλητα από το Βασιλικό Διάταγμα του 1834. Σύμφωνα με αυτό, η νήσος Σαν Τζώρτζι (ή Άγιο Γεώργιο ή Βέλβινα) τοποθετείται στα διοικητικά όρια του Δήμου Ύδρας».
Στην ανακοίνωση σημειώνεται ακόμη ότι «είναι φανερό ότι οι απαντήσεις των αρμόδιων φορέων (Υπουργείου Εσωτερικών και ΕΛΣΤΑΤ) ξεκαθαρίζουν το τοπίο και αίρουν κάθε αμφισβήτηση για το δίκαιο του αιτήματος του Δήμου Ύδρας αναφορικά με τη διεκδίκηση της συγκεκριμένης νησίδας» και υπογραμμίζεται ότι «στην προσπάθεια αυτή έχει στοιχηθεί από την αρχή ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων, ο οποίος έχει έρθει επανειλημμένως σε επικοινωνία με τους υπουργούς κ. Κουρουμπλή και κ. Μπαλάφα καθώς και τους αρμόδιους φορείς του Υπουργείου Εσωτερικών εκθέτοντας το ζήτημα».
Από την πλευρά του ο κ.Χατζηπέρος καλεί τον Πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ να αντικαταστήσει την προηγούμενη «λανθασμένη απόφαση του 2011 με νέα, η οποία να δημοσιευθεί σε ΦΕΚ, τηρώντας αυστηρά τη νομιμότητα».
Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Νήσων «η άμεση έμπρακτη δικαίωση του ιστορικού Δήμου Ύδρας και των Υδραίων πολιτών είναι μονόδρομος και απόλυτη προτεραιότητα για την Περιφερειακή Ενότητα Νήσων και τον ίδιο προσωπικά, καθώς φαινόμενα καταστρατήγησης της νομιμότητας και του δικαίου δεν μπορούν και δεν πρέπει να είναι ανεκτά από κανέναν. Το θέμα δεν είναι μόνο ηθικής τάξεως και νομιμότητας αλλά έχει και οικονομικές επιπτώσεις από τα τέλη που θα εισπράττει ο Δήμος και τα οποία ανέρχονται κατά μέσον όρο στο 1 εκατομμύριο ευρώ ετησίως».
Η προηγούμενη επιστολή του κ. Χατζηπέρου για το θέμα ήταν στα τέλη Μαρτίου. Τότε τόνιζε στην επιστολή του ότι «η αυθαίρετη και παράνομη ενέργεια της ΕΛΣΤΑΤ να μεταθέσει διοικητικά τη νησίδα από το Δήμο Ύδρας στο Δήμο Λαυρεωτικής, είχε τεράστιες οικονομικές απώλειες εις βάρος του Δήμου Ύδρας, ο οποίος διεκδικεί τα σχετικά έσοδα από το αιολικό πάρκο που τοποθέτησε πάνω στη νησίδα η εταιρία ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΙ ΓΙΩΡΓΗΣ ΑΕ και τα οποία θα κατευθύνονται στο Δήμο Λαυρεωτικής».
Εν τω μεταξύ το νησί της Ύδρας επισκέφτηκε πρόσφατα κλιμάκιο του Τομέα Πειραιά από το Ποτάμιο. Τότε ο δήμαρχος Γ. Κουκουδάκης έθεσε μια σειρά ζητημάτων που απασχολούν το νησί όπως η πτωτική τουριστική κίνηση, η τοπική ανεργία, το θέμα της αποκομιδής των απορριμμάτων με προγραμματισμό για ανακύκλωση πρώτων υλών, η ανυπαρξία δικτύου βιολογικού καθαρισμού, το έλλειμμα εξειδικευμένου προσωπικού για τις δημοτικές υπηρεσίες, η ανάγκη για υποστήριξη του ελλιμενισμού σε μικρά και μεγαλύτερα σκάφη, τα περιφερειακά μικρά ή μεγαλύτερα έργα και η ένταξή τους στο ΕΣΠΑ.
Σε ανακοίνωσή του ο Τομέας Πειραιάεπεσήμανε την προτεραιότητα η Ύδρα να διατηρήσει την ιστορική και παραδοσιακή της εικόνα ως προϋπόθεση για κάθε αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό έργο στην περιοχή, γεγονός που αποτελεί και βάση εκκίνησηςγια τη δημοτική αρχή.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.