Γερουσιαστή ή βουλευτή ο οποίος «να αντιλαμβάνεται τον ρόλο της στρατιωτικής βιομηχανίας» ήθελε ως αντιπρόεδρο ο Ντόναλντ Τραμπ πληροφόρησε το «Politico» εκπρόσωπος του προεδρικού υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών. Δυστυχώς δεν δέχθηκε την προσφορά κανένας με αυτά τα προσόντα. Ετσι κατέληξε στον κυβερνήτη της Ιντιάνα Μάικ Πενς.
Κατά σύμπτωση και το επιτελείο της Χίλαρι Κλίντον άφησε να διαρρεύσει στα ΜΜΕ ότι η υποψήφια των Δημοκρατικών αναζητεί για αντιπρόεδρο «προσωπικότητα με κριτήριο την ειδίκευση στην ασφάλεια και άμυνα». Σχετικές συζητήσεις γίνονται με τους Τιμ Κέιν της Βιρτζίνια και Σέροντ Μπράουν του Οχάιο, γερουσιαστές δύο Πολιτειών με εγκαταστημένες σημαντικές πολεμικές βιομηχανίες. Ως πρόσφατα στους υποψηφίους της ήταν και ο ναύαρχος ε.α. Τζέιμς Σταυρίδης, πρώην αρχηγός του Αμερικανικού Ναυτικού και σήμερα πρύτανης στο Πανεπιστήμιο Φλέτσερ της Βοστώνης, αποκλείστηκε όμως, κατά τα φαινόμενα, όταν οι «New York Times» έβγαλαν στη φόρα «τα άπλυτα» της καριέρας του.
Δεν έχει άδικο λοιπόν η Κέλι Μπιούκαρ Βλάχος να γράφει ότι η Αμερική πηγαίνει τον Νοέμβριο σε «στρατιωτικο-βιομηχανικές εκλογές», παραφράζοντας την ιστορική προειδοποίηση του Αϊζενχάουερ όταν παρέδωσε την προεδρία τον Τζον Κένεντι.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία τα οποία δημοσίευσε το πρακτορείο Bloomberg, οι οκτώ μεγαλύτερες βιομηχανίες στρατιωτικού υλικού «πρόσφεραν» στα εκλογικά ταμεία των υποψηφίων, ως τις 30 Ιουνίου, το ένα έκτο του συνολικού ποσού που συγκέντρωσαν οι υποψήφιοι, περίπου 131 εκατ. δολάρια. Πιο πρόθυμες εμφανίζονται η Lockheed Martin, η Boeing και η General Dynamics. Δεν είναι τυχαίο φυσικά ότι οι εταιρείες-χρηματοδότες είναι εγκαταστημένες σε Πολιτείες-«κλειδιά» για την εκλογή του/της προέδρου.
Και ο Σάντερς πήρε λεφτά από τη Lockheed
Υπάρχουν και εκπλήξεις αποκαλύψεις. Ο γερουσιαστής του Βέρμοντ Μπέρνι Σάντερς, ο οποίος με «σοσιαλιστική πλατφόρμα» ανταγωνιζόταν τη Χίλαρι Κλίντον, έχει λάβει περίπου 5,2 εκατ. δολάρια από την πολεμική βιομηχανία Lockheed η οποία κατασκευάζει στην Πολιτεία του, το Βέρμοντ, το μαχητικό-καταδιωκτικό F-35, το πιο ακριβό αεροσκάφος που κατασκευάστηκε ποτέ στην Αμερική. Εννοείται ότι και άλλες βιομηχανίες, εκτός από τις πολεμικές, όπως και τραπεζικές επιχειρήσεις, χρηματιστηριακές κ.ά., συνεισφέρουν στα εκλογικά ταμεία. Μεταξύ αυτών και οι επιχειρήσεις του Τζορτζ Σόρος – 12 εκατ. δολάρια στο ταμείο του Δημοκρατικού Κόμματος μέχρι στιγμής, γεγονός το οποίο «προκάλεσε συγκίνηση» στη Χίλαρι Κλίντον, όπως δήλωσε η ίδια.
Ποιον από τους δύο υποψηφίους θα υποστηρίξουν περισσότερο –δηλαδή πιο γενναιόδωρα –οι πολεμικές βιομηχανίες; Πρόκειται για δίλημμα το οποίο απασχολεί «υψηλά επιχειρησιακά και τεχνολογικά κλιμάκια», έγραψε το τελευταίο «Foreign Policy». Το ταμείο των Ρεπουμπλικανών εισέπραξε ως σήμερα περισσότερα από ό,τι των Δημοκρατικών, αλλά αυτό δεν προδικάζει τίποτε, καθώς γίνεται προσπάθεια από το επιτελείο των Δημοκρατικών να προβληθεί το «αρρενωπό» (manly) στοιχείο της υποψηφίας του. Το τηλεοπτικό δίκτυο ABC κατέγραψε προχθές ότι το πρόσωπο της Χίλαρι Κλίντον «ταιριάζει περισσότερο, είναι του γούστου των στρατιωτικών βιομηχανιών». Κάτι σχετικό δήλωσε και ο πρώην υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς: «Νομίζω ότι (η Χίλαρι) έχει πολύ μεγαλύτερη εμμονή με τον πόλεμο από τον πρόεδρο Ομπάμα (…) και συγκινεί περισσότερο τη στρατιωτική βιομηχανία μας» δήλωσε. Πιο συγκεκριμένος ο Νταν Γκέιζερ, ταγματάρχης ε.α. των Πεζοναυτών και στρατιωτικός αναλυτής think tanks στην Ουάσιγκτον, πιστεύει ότι «οι ασχολούμενοι με στρατιωτικές βιομηχανίες θεωρούν (τη Χίλαρι) δικό τους άνθρωπο».
Ποντάρουν σε τζίρο 250 δισ. δολαρίων
Ενα ανώνυμο άρθρο στο περιοδικό «Defense News» –το οποίο δικαιολογημένα προκάλεσε εντύπωση και αντιδράσεις –έγραψε ότι 100 «μεσίτες» στρατιωτικών παραγγελιών «αγωνιούν» για το ποιο θα είναι το πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον Μπαράκ Ομπάμα τον Ιανουάριο. Ο λόγος της αγωνίας τους; Στοχεύουν σε παραγγελίες 250 δισ. δολαρίων τις οποίες έχει προτείνει το Πεντάγωνο και «θα εξαρτηθεί από τον/την πρόεδρο η εκτέλεσή τους». Σημείωνε σχετικά ότι ιδιαίτερο άγχος έχουν οι εταιρείες General Dynamics και Lockheed Martin, κατά σύμπτωση (;) οι δύο πιο γενναιόδωρες στην ενίσχυση των εκλογικών ταμείων των προεδρικών υποψηφίων.
Το Center for Responsive Government, ένα σοβαρό think tank της Ουάσιγκτον, διαπίστωσε ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής Μακ Θόρμπερι έχει εισπράξει τα τελευταία τρία χρόνια 308.000 δολάρια από 75 στρατιωτικές βιομηχανίες και συνολικά πάνω από 933.000 δολάρια στα 21 χρόνια που είναι μέλος αυτής της επιτροπής. Ο διαβόητος για την πολεμοκαπηλεία του Τζον Μακ Κέιν, πρόεδρος της αντίστοιχης επιτροπής της Γερουσίας, εισέπραξε 265.454 δολάρια και ο βουλευτής Ράντι Φορμπς, εισηγητής της κατασκευής του μαχητικού-καταδιωκτικού F-35 στην Πολιτεία του (Βιρτζίνια), χρηματοδοτήθηκε από τη Lockheed και δύο άλλες βιομηχανίες στρατιωτικού υλικού με 181.950 δολάρια από τα μέσα του 2014 ως σήμερα. Δεν είναι όμως ο μοναδικός αποδέκτης της «ενίσχυσης» από τη Lockheed. Η εταιρεία φρόντισε να μην αφήσει ανικανοποίητους. Το αεροσκάφος κατασκευάζεται και συναρμολογείται σε 46 από τις 50 Πολιτείες και ανάλογα «ενισχύονται» οι εκπρόσωποί τους στο Κογκρέσο.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ