Η σπορά έγινε έπειτα από πολύμηνη εντατική προσπάθεια και μένει να φανεί ποια θα είναι η πολιτική σοδειά στον… πολύπαθο τα τελευταία μνημονιακά χρόνι, χώρο του προοδευτικού Κέντρου. Η παρουσίαση την περασμένη Πέμπτη του κοινού πορίσματος της Επιτροπής Διαλόγου και Θέσεων για τις Προοδευτικές Μεταρρυθμίσεις ήταν μόνο η αρχή για τους Φιλελεύθερους και Προοδευτικούς του Κέντρου, τους Σοσιαλδημοκράτες, τους Κεντροαριστερούς και τους Ανανεωτές της Αριστεράς, όπως αυτοπροσδιορίζονται οι περισσότεροι.
Η νέα πορεία
Το πόρισμα της Επιτροπής που συγκροτήθηκε προ τριμήνου μετά τη συμφωνία της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη αποτελεί ουσιαστικά μια προγραμματική συμφωνία σε 10 τομείς η οποία θεωρείται μια καλή βάση για την πορεία προς τη συγκρότηση ενός ενιαίου φορέα.
Το πόρισμα που καλύπτει δέκα τομείς θα αξιολογηθεί από τα κόμματα και τους φορείς που συμμετέχουν σε αυτό το ενδιαφέρον εγχείρημα για την «αναγέννηση» της Κεντροαριστεράς και μετά θα αποφασιστεί ο «οδικός χάρτης» για την εκλογή ηγεσίας, η οποία και θα προηγηθεί.
Η εκλογή αρχηγού προγραμματίζεται να γίνει στα μέσα ή τέλη φθινοπώρου από τη βάση, με ανοιχτές διαδικασίες και εγγυήσεις και μετά θα υπάρξει συνέδριο και συγκρότηση ενός νέου, ενιαίου προοδευτικού μεταρρυθμιστικού φορέα. Σύμφωνα με πληροφορίες, με βάση τα σημερινά δεδομένα, θα υπάρξουν τουλάχιστον τέσσερις υποψηφιότητες, ενώ μία από αυτές θα είναι έκπληξη, σύμφωνα με όσα συζητούνται στο παρασκήνιο.
Πέρα από το πολιτικό πλαίσιο που τέθηκε για τη δημιουργία μιας νέας Κεντροαριστεράς και στη σκιά των επικρίσεων του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προς ΠαΣοΚ και Ποτάμι για τη μη ψήφιση της απλής αναλογικής, στόχος είναι από εδώ και πέρα και η προβολή των θέσεων και η ενδυνάμωση του μηνύματος στην κοινωνία. Ο βασικός στόχος είναι να ξανασυναντηθεί ο χώρος με στελέχη και παράγοντες, αλλά κυρίως να ξαναπιάσει το νήμα με ψηφοφόρους που είτε προτιμούν τη θαλπωρή του σπιτιού τους είτε λοξοκοιτάζουν σε άλλες πολιτικές οικίες, όπως π.χ. ορισμένοι στη ΝΔ.
Στις διαδικασίες για τη διαμόρφωση των προτάσεων συμμετείχαν εκτός από βουλευτές και στελέχη των κομμάτων και των κινήσεων του χώρου, περισσότερες από 200 διακεκριμένες προσωπικότητες.
Από την κίνηση αυτή δίνεται, παρά τις διαφωνίες και διαφορές, και το σήμα για την έναρξη των διαδικασιών για τη συγκρότηση του νέου, ενιαίου προοδευτικού μεταρρυθμιστικού φορέα με απόλυτο σεβασμό, όπως λένε οι πρωτεργάτες, «στη διαφορετικότητα και στην ιστορική διαδρομή κάθε κόμματος και κάθε κίνησης που μετέχει σε αυτόν τον διάλογο». Παράλληλα, είναι σαφής η οριοθέτηση του χώρου, αφού τονίζεται στο κείμενο της Επιτροπής ότι «η Ελλάδα δεν αντέχει την καταστροφική πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Ταυτόχρονα, στην άλλη μεριά του πολιτικού συστήματος, η συντηρητική ΝΔ αδυνατεί να προσφέρει τις λύσεις που έχει ανάγκη ο τόπος».
Η αναθεώρηση
Επ’ ευκαιρία της έναρξης της συζήτησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος έχει ενδιαφέρον η πρόταση της Επιτροπής η οποία έχει βασικούς άξονες: α) την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας (να συγκαλεί το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, να ορίζει τους προέδρους των Ανεξάρτητων Αρχών κ.ά.), β) ο ΠτΔ να εκλέγεται από τη Βουλή (στην 1η ψηφοφορία εκλογής με 2/3 της Βουλής, στη 2η με 3/5 και στην 3η με 160 ψήφους) και αν δεν είναι εφικτό να παρατείνει η θητεία του κατά ένα έτος για να μη διαλυθεί η Βουλή, γ) η κυβέρνηση εκλέγεται για τέσσερα χρόνια, δ) ενίσχυση του ρόλου της Βουλής και πλειοψηφία 3/5 για τη διάλυση της Βουλής, ε) η Βουλή μπορεί με απόφαση 151 βουλευτών να αποσύρει την εμπιστοσύνη της από την κυβέρνηση και να προτείνει νέο πρωθυπουργό, στ) η συνταγματικότητα των νόμων κρίνεται μόνο από τα ανώτατα δικαστήρια, ζ) αναθεώρηση του άρθρου 86 «Περί ευθύνης υπουργών» (οι υπουργοί να υπόκεινται στους ίδιους κανόνες παραγραφής με εκείνους των υπολοίπων πολιτών), η) αλλαγή άρθρων για ασυλία βουλευτών και θ) αναθεώρηση του άρθρου 16 (ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων με διαδικασίες αυστηρής πιστοποίησης και διαρκούς αξιολόγησης).
ΕΠΙΔΙΩΞΕΙΣ
Ο βασικός στόχος είναι να ξανασυναντηθεί ο χώρος με στελέχη και παράγοντες αλλά κυρίως να ξαναπιάσει το νήμα με ψηφοφόρους που είτε προτιμούν τη θαλπωρή του σπιτιού τους είτε λοξοκοιτάζουν σε άλλες πολιτικές οικίες.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ