«Γιατί διαμαρτύρεστε;»

Εδώ και δέκα μέρες έχει στηθεί στην πανεπιστημιούπολη του ΑΠΘ, δίπλα στο κέντρο της πόλης, ένα σκηνικό αυθαιρεσίας που δεν μας αξίζει και δεν μας τιμά.

Εδώ και δέκα μέρες έχει στηθεί στην πανεπιστημιούπολη του ΑΠΘ, δίπλα στο κέντρο της πόλης, ένα σκηνικό αυθαιρεσίας που δεν μας αξίζει και δεν μας τιμά. Χωρίς να ενημερώσουν και, φυσικά, χωρίς να πάρουν άδεια από κανέναν, εκατοντάδες έλληνες και ξένοι «αντιεξουσιαστές» έστησαν σκηνές, μαγειρεία και τουαλέτες σε μια σχεδόν στρατιωτική, και πάντως καθόλου άναρχη, κατασκήνωση, με τη βοήθεια πολλών συνεργατών.
«Αν δεν παρεμποδίζει τη λειτουργία του Πανεπιστημίου, γιατί διαμαρτύρεστε;» ακούμε καθημερινά από επίσημα χείλη και συμπαθούντες του χώρου. Πέρα από το προφανές, ότι σαφώς παρακωλύεται η ομαλή λειτουργία του ΑΠΘ, διαμαρτυρόμαστε, Πρυτανεία, Σύγκλητος και η συντριπτική πλειοψηφία συναδέλφων και εργαζομένων, γιατί είμαστε Πανεπιστήμιο. Διαμαρτυρόμαστε, γιατί πουθενά στον κόσμο δεν θα γινόταν ανεκτή μια τέτοια κατάσταση σε ακαδημαϊκό ίδρυμα. Γιατί έτσι καταπατείται βάναυσα, για μια ακόμη φορά, κάθε έννοια δημοκρατικής νομιμότητας και αυτοδιοίκησης του Πανεπιστημίου.
«Αν δεν τελούνται αξιόποινες πράξεις, γιατί διαμαρτύρεστε;». Πέρα από το προφανές, ότι καταλήψεις κτιρίων και φθορά δημόσιας περιουσίας διώκονται αυτεπάγγελτα, διαμαρτυρόμαστε γιατί, ενώ βρισκόμαστε σε δεινή οικονομικά θέση μετά από επτά χρόνια περικοπών, θα πετάξουμε κομμάτι από τη μικρή πίτα για αποκατάσταση ζημιών.
«Μα δεν γίνονται πάντα τέτοια στο Πανεπιστήμιο; Γιατί διαμαρτύρεστε;». Μας το λέει η Αστυνομία και η Κυβέρνηση, το επαναλαμβάνουν και κάποιοι, ελάχιστοι, πανεπιστημιακοί. Πέρα από το προφανές, ότι τέτοιου τύπου «εγκαταστάσεις» ξεπερνούν κάθε προηγούμενο, η συγκεκριμένη ερώτηση προσθέτει προσβολή στην απόγνωση. Διαμαρτυρόμαστε, για να σταματήσει η ανοχή στην ανομία και να ανατραπεί η παγιωμένη αντίληψη που θέλει το Πανεπιστήμιο υπομονετικό και παθητικό δέκτη κάθε αυθαίρετης ή παράνομης δραστηριότητας την οποία η οργανωμένη Πολιτεία είναι απρόθυμη να ελέγξει.
Διαμαρτυρόμαστε και ζητάμε το αυτονόητο. Να γίνει επιτέλους στο Πανεπιστήμιο πράξη η Δημοκρατία. Η οποία, σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, προϋποθέτει την τήρηση των θεσπισμένων νόμων.
Και ρωτώ με τη σειρά μου όσους εξακολουθούν να απορούν, όπως παραπάνω: «Εσείς γιατί δεν διαμαρτύρεστε;».
Ο κ. Περικλής Α. Μήτκας είναι πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.