Τι θέλει να πει ο Χρυσόγονος;

Επανέρχεται ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Κ. Χρυσόγονος

Επανέρχεται ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Κ. Χρυσόγονος (φωτογραφία) στο θέμα των καναλιών και ζητεί να ληφθεί από την κυβέρνηση σοβαρά υπόψη η δήλωσή του ότι «θα πρέπει να διασφαλίσουμε πως στη Δημοκρατία της Κολομβίας δεν θα βρεθούν σε θέσεις-κλειδιά τα πρωτοπαλίκαρα του Πάμπλο Εσκομπάρ». Οταν τον ρώτησα ποιους εννοεί «πρωτοπαλίκαρα του Εσκομπάρ», απάντησε: «Ο Εσκομπάρ ήταν ο μεγαλύτερος έμπορος ναρκωτικών στον κόσμο. Ο καθένας μπορεί να κάνει τον συλλογισμό του». Δεν θέλησε να επεκταθεί περισσότερο θεωρώντας ότι θα υπάρξει ανταπόκριση από την πλευρά της κυβέρνησης. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει; ρωτήθηκε: «Ε, τότε θα επανέλθω δριμύτερος». Και σταμάτησε εκεί. Για να σας βοηθήσω όμως να κατανοήσετε αυτόν τον «συλλογισμό» που λέει ο κ. Χρυσόγονος όσον αφορά τα υποψήφια προς αδειοδότηση κανάλια, ας πούμε μερικά πράγματα για τον Πάμπλο Εσκομπόρ. Ηταν κολομβιανός εγκληματίας και ηγετική μορφή του καρτέλ του Μεντεγίν. Αναφέρεται συχνά ως «βασιλιάς της κοκαΐνης» και το 1989 το περιοδικό «Forbes» τον είχε κατατάξει ως τον έβδομο πλουσιότερο στον κόσμο με περιουσία που ανερχόταν στα 9 δισ. δολάρια. Αποπειράθηκε να εισέλθει στην πολιτική ζωή της Κολομβίας υποσχόμενος ακόμη και να αποπληρώσει το δημόσιο χρέος της χώρας ύψους 10 δισ. δολαρίων. Εχτισε σχολεία, πάρκα, νοσοκομεία και πολλά σπίτια για τους φτωχούς ανθρώπους. Το 1984 όμως αποκαλύφθηκε πως δολοφονούσε υποψήφιους βουλευτές και πρωθυπουργούς –κάποιους για χρέη. Αναγκάστηκε να παραιτηθεί από την πολιτική ζωή της χώρας. Και επειδή θύμωσε που δεν μπόρεσε να γίνει πρωθυπουργός, πήρε εκδίκηση δολοφονώντας τον Λουίς Γκαλόν, έναν άλλον υποψήφιο πρωθυπουργό.
Παίξτε καθυστέρηση

Δεν ήταν λίγα τα κυβερνητικά στελέχη (συμπεριλαμβανομένης και της κυβερνητικής εκπροσώπου Ολγας Γεροβασίλη) που έσπευσαν να μεταδώσουν ότι οι επτά τούρκοι αντιφρονούντες στρατιωτικοί και ένας πολίτης που ζήτησαν πολιτικό άσυλο στη χώρα μας θα παραδοθούν το συντομότερο στις τουρκικές αρχές. Το ίδιο επανέλαβε και η βουλευτής Ελένη Αυλωνίτου, η οποία απεφάνθη ότι «η Ελληνική Δημοκρατία δεν πρέπει να παράσχει πολιτικό άσυλο σε πραξικοπηματίες». Μαθαίνω όμως ότι στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατούν ωριμότερες σκέψεις και ότι οι υπουργοί αλλά και η κυρία Αυλωνίτου έχουν μείνει με την παλαιά γραμμή. Κατά μία εκδοχή, το Μέγαρο Μαξίμου έχει υποστεί μεγάλες οχλήσεις από μεγάλες δυνάμεις οι οποίες προτρέπουν την ελληνική κυβέρνηση να καθυστερήσει την έκδοση των αντιφρονούντων Τούρκων μήπως και διευκολυνθεί από τις εξελίξεις. Αν π.χ. ο Ερντογάν επιβάλει τη θανατική ποινή, τότε η μη έκδοση πιθανώς να δικαιολογείται. Αυτός είναι ο λόγος που οι «δικοί» μας εδώ στην Αθήνα ποιούν τις τελευταίες ημέρες την νήσσαν για το επίμαχο θέμα, με εξαίρεση τη… βραδυπορούσα Αυλωνίτου.


Η πιο καλά φυλασσόμενη τουαλέτα

Για μερικά λεπτά η τουαλέτα που βρίσκεται στο ισόγειο της Βουλής (δίπλα από το γραφείο του Κ. Σημίτη) ήταν η καλύτερα φυλασσόμενη τουαλέτα στον κόσμο. Τι είχε συμβεί; Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου μόλις είχε ολοκληρώσει τη συνάντησή του με τον Κυρ. Μητσοτάκη και κατευθύνθηκε μαζί με τη φρουρά του και τη φρουρά της Βουλής προς την έξοδο όπου τον περίμενε το θηριώδες τζιπ του και μια σειρά άλλα θωρακισμένα αυτοκίνητα της πρεσβείας για να αναχωρήσει. Ο κ. Λιου έδειξε να βιάζεται περπατώντας προς την έξοδο. Ξαφνικά σταμάτησε και κάτι είπε σε έναν από τους αμερικανούς φρουρούς του. Ο Αμερικανός μετέφερε το… «μήνυμα» σε έναν δικό μας αστυνομικό και αυτός έδειξε πού είναι η τουαλέτα. Προτού ο κ. Λιου εισέλθει σ’ αυτήν έγινε ένας πρόχειρος έλεγχος στο εσωτερικό της και εν συνεχεία παρατηρήθηκε σύναξη «φουσκωτών» (Αμερικανών και ημεδαπών) έξω από την τουαλέτα. Το καλύτερο όμως σας το άφησα για το τέλος, γιατί ο κ. Λιου, πες το από βιασύνη, πες το από απροσεξία, άφησε την πόρτα της τουαλέτας ανοιχτή. Ουδείς συγκινήθηκε και ρώτησα έναν της φρουράς γιατί το κάνει αυτό. «Για λόγους ασφαλείας, έτσι είναι το πρωτόκολλο» απάντησε γελώντας.
Ο Κορεάτης πανταχού παρών

Στη συνάντηση που είχε ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος με τον Τζακ Λιου, πέραν των άλλων υπηρεσιακών παραγόντων, μετείχε και ο γνωστός Κορεάτης Γκλεν Κιμ. Μετείχε, όπως έμαθα, κανονικά στη συζήτηση για το χρέος και για το πλεόνασμα. Δηλαδή, εξακολουθεί να μετέχει κανονικά σε όλες τις κυβερνητικές δραστηριότητες του υπουργού Οικονομικών, μόνο που ο κ. Τσακαλώτος αρνείται πεισματικά να αποκαλύψει πώς πληρώνεται και κυρίως πόσα. Το κρατάει, χωρίς να γνωρίζει κανείς τον λόγο, ως επτασφράγιστο μυστικό. Πάντως στην κοινή συνέντευξη που έδωσαν οι δύο υπουργοί Οικονομικών ο κ. Λιου ήταν αυτός που απάντησε στις ερωτήσεις. Για τον κ. Τσακαλώτο δεν έγινε καμία ερώτηση, γεγονός που τον έκανε να φαίνεται εκνευρισμένος.
Εθνικός διάλογος για την μπεκάτσα

Δεν μας έφταναν όλα τα άλλα, μάθαμε ξαφνικά ότι ξεκίνησε και εθνικός διάλογος για το κυνήγι. Κάτι τέτοια γίνονται και θυμίζουν εκλογές. Τον παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Ι. Τσιρώνης που αποκάλυψε ότι ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να βρεθεί μια τεχνική φόρμουλα ώστε να μπορέσουν οι δύο βουλευτές που προέρχονται από τους οικολόγους (εκείνος και ο Δημαράς) να καταψηφίσουν το άρθρο που αφορά το εκλογικό όριο (3%) για την είσοδο των κομμάτων στο Κοινοβούλιο.

Πως τα φέρνει η ζωή…

Θυμάστε την πρώην Μόνιμη Αντιπρόσωπο της Ελλάδος στην ΕΕ, πρέσβη Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, που είχε κακήν κακώς εκδιωχθεί από τις Βρυξέλλες έπειτα από πολύμηνη επιμονή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών; Όπως μαθαίνω, η κυρία Παπαδοπούλου, η οποία είχε σταλεί μετά τις Βρυξέλλες στο… Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης, επελέγη από την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι ως η νέα επικεφαλής της αποστολής EULEX στο Κόσοβο. Αυτό δε καθώς είχε εκτιμηθεί απεριόριστα η επαγγελματική της ικανότητα ως Μονίμου Αντιπροσώπου (θέση στην οποία δυστυχώς η χώρα μας πάσχει πλέον δραματικά, αν πιστέψει κανείς όσα ακούγονται στις Βρυξέλλες περί του διαδόχου της…), κάτι που υπερκέρασε ακόμη και το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου…

Αμοιβή που κόβει την ανάσα

Στο ύψος ρεκόρ των 220.000 ευρώ από την έναρξη λειτουργίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) έχει διαμορφωθεί με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου η ετήσια αμοιβή του προέδρου του Ταμείου. Το λέω αυτό μετά τη νέα κυβερνητική διαρροή με την οποία κατηγορείται ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Ι. Στουρνάρας πως είχε αυξήσει τις απολαβές της θέσης αυτής από τις 100.000 στις 175.000 ευρώ όταν ήταν ΥΠΟΙΚ. «Αφού εκείνοι το έχουν πάει παραπάνω, τι είδους αιχμή είναι αυτή για τον κεντρικό τραπεζίτη;» έλεγαν από το περιβάλλον του.

HeliosPlus

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.