Συμμετοχή της Ελλάδας στην Ασιατική Τράπεζα Υποδομών και Επενδύσεων

Τη συμμετοχή της Ελλάδας στο μετοχικό κεφάλαιο της Ασιατικής Τράπεζας Υποδομών και Επενδύσεων (ΑΙΙΒ), με τη συνεισφορά να υπολογίζεται στα 10 εκατ. ευρώ, αποφάσισε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής. Το επίσημο αίτημα συμμετοχής θα υποβληθεί εντός Αυγούστου, ενώ ως διαπραγματευτής ορίστηκε ο Π.Ρουμελιώτης. Εφόσον το αίτημα εγκριθεί από την ΑΙΙΒ, στις 26 Σεπτεμβρίου, η σύμβαση μεταξύ Ελλάδας και AIIB θα κατατεθεί στη Βουλή προς επικύρωση.

Τη συμμετοχή της Ελλάδας στο μετοχικό κεφάλαιο της Ασιατικής Τράπεζας Υποδομών και Επενδύσεων (Asian Infrastructure Investment Bank, ΑΙΙΒ), με τη συνεισφορά να υπολογίζεται στα 10 εκατ. ευρώ, αποφάσισε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π.), που συνεδρίασε σήμερα, Πέμπτη, υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη.

Σύμφωνα με σχετικό ενημερωτικό δελτίο από το γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, «η απόφαση εντάσσεται στην γενικότερη στρατηγική της κυβέρνησης για την ανάπτυξη συνεργασιών με διεθνείς συλλογικούς επενδυτικούς θεσμούς, με στόχο την εξασφάλιση χρηματοδότησης σε επενδυτικά σχέδια υψηλής προστιθέμενης αξίας».

Το επίσημο αίτημα συμμετοχής της χώρας μας στην AIIB θα υποβληθεί από το υπουργείο Οικονομικών εντός του Αυγούστου, ενώ ως διαπραγματευτής και εκπρόσωπος της ελληνικής πλευράς ορίστηκε ο καθηγητής Παναγιώτης Ρουμελιώτης, προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Η Ασιατική Τράπεζα Υποδομών και Επενδύσεων – στην οποία συμμετέχουν σχεδόν όλα τα ασιατικά κράτη, δεκαεπτά χώρες από την Ευρώπη, καθώς και κράτη από τις υπόλοιπες ηπείρους- θα έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτεί έργα που αναπτύσσονται στην περιοχή της Ασίας, ή έργα που υλοποιούνται στις υπόλοιπες ηπείρους και βοηθούν τη διασύνδεση αυτών με την Ασία.»

» Ειδικότερα, η ΑΙΙΒ θα μπορεί να χρηματοδοτεί έργα που αναπτύσσουν ελληνικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή, στην Κίνα, αλλά και στην υπόλοιπη Ασία, καθώς και έργα που αναπτύσσονται στην Ελλάδα από εταιρείες ασιατικών κρατών» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η συνεισφορά στο μετοχικό κεφάλαιο της ΑΙΙΒ υπολογίζεται στο ποσό των 10 εκατ. ευρώ. «Από το ποσό αυτό τα 2 εκατ. ευρώ θα εκταμιευτούν τα 4 πρώτα χρόνια, σε 4 ετήσιες δόσεις των 500.000 ευρώ. Τα υπόλοιπα, θα δοθούν αφού εκτιμηθεί το τελικό ύψος του μετοχικού κεφαλαίου με βάση τον αριθμό των μελών και το ποσό που συνεισέφερε ο καθένας».

Τέλος, «εφόσον το ελληνικό αίτημα εγκριθεί κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΙΙΒ, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 26 Σεπτεμβρίου 2016, τότε η σύμβαση μεταξύ της Ελλάδας και της AIIB θα κατατεθεί στη Βουλή προς επικύρωση το αμέσως επόμενο διάστημα.»

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.