Την Πέμπτη 21 Ιουλίου, ο γραμματέας της πολιτικής επιτροπής της ΝΔ, Λευτέρης Αυγενάκης, μιλά στους Μπάμπη Παπαπαναγιώτου και Άρη Ραβανό, για τον εκλογικό νόμο, για το θέμα του μπόνους και για τις πιθανές συνεργασίες της Νέας Δημοκρατίας, μετεκλογικά. {{{ audio1 }}}

Για τον εκλογικό νόμο

«Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε αυτή η συζήτηση, που θέλησε να αλλάξει την ατζέντα στη συζήτηση ο κ. Τσίπρας, το ξέραμε, το βλέπαμε ότι αυτό θα είχε μία τέτοια κατάληξη. Δεν πιστέψαμε δηλαδή ότι ο ελληνικός λαός θεωρεί κυρίαρχο θέμα τον εκλογικό νόμο αυτή τη στιγμή, και όχι τα χίλια μύρια προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί στη πλάτη του. Δεν πιστέψαμε ποτέ ότι η κοινωνία ενδιαφέρεται να εφαρμοστεί η απλή αναλογική, και ότι από αυτό θα κριθεί η συνέπεια του κ. Τσίπρα, όταν είναι σε όλα τα υπόλοιπα ασυνεπής χωρίς προηγούμενο και όταν η φράση που έχει πλέον ταυτιστεί με το όνομα Τσίπρας και της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, είναι ψευτιά, αυταπάτη, απάτη και πάει λέγοντας… Άρα επιτρέψτε μου να σας πω ότι δεν νομίζω να έχουμε καμία έκπληξη, αλλά έκπληξη προς το αρνητικό, είναι βέβαιο πως ναι. Δηλαδή και οι δυνάμεις οι οποίες μέχρι στιγμής έχουν θεωρητικά συνταχτεί υπέρ της ψήφισης του προτεινόμενου σχεδίου- νόμου από την κυβέρνηση, και εκείνες έχουν μπει σε έναν βαθύτατο προβληματισμό, διότι δεν είναι σαφές το πλαίσιο και φοβούνται και γίνονται συζητήσεις ότι πιθανότατα να αλλάξει και άλλο ακόμα, σε σημείο τέτοιο που να βρουν και εκείνοι μία αφορμή να μην στρίψουν τελικά. Παρόλα αυτά όπως και να έχει το πράγμα, σήμερα καταγράφεται μία πολιτική ήττα του κ. Τσίπρα. Για εμάς προτεραιότητα είναι τα ζητήματα του κόσμου και της κοινωνίας και τίποτα παραπέρα. Ξέραμε ότι αυτό ήταν απλώς ένα επικοινωνιακό τερτίπι και τίποτα παραπάνω».

Για το μπόνους στο πρώτο κόμμα

Ερωτ. Δημ.: «Έχετε δεσμευτεί ότι εάν γίνουν εκλογές και είστε πρώτο κόμμα και κάνετε κυβέρνηση, θα ανοίξετε αμέσως μία κουβέντα στην οποία θα είστε ανοιχτοί να επανεξεταστεί και το θέμα του ύψους του μπόνους.»

«Αλήθεια είναι αυτό. Το είπε και ο πρόεδρός μας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και βεβαίως δεν το παίρνει πίσω. Ότι είπαμε ισχύει στο ακέραιο, αλλά σε χρόνο όχι προεκλογικό… και τώρα ναι είμαστε σε προεκλογική περίοδο».

Για πιθανές συνεργασίες της ΝΔ με άλλα κόμματα

«Οποιαδήποτε και αν είναι η σύνθεση της επόμενης βουλής, είναι αυτονόητο ότι η ΝΔ θα επιδιώξει πολιτικές συνεργασίες για να είναι η επόμενη κυβέρνηση, η κυβέρνηση η οποία θα βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια και από την ένταση της κρίσης».

Ερωτ. Δημ.: «Οι πόρτες είναι ανοιχτές για εν ενεργεία βουλευτές άλλων κομμάτων;»

«Δεν έχει γίνει καμία τέτοια συζήτηση, επαναλαμβάνω ότι αυτά τα θέματα τα χειρίζεται ο πρόεδρος του κόμματός μας και όχι εμείς. Παρόλα ταύτα δεν έχει δείξει καμία αγωνία τέτοια- αν και δόθηκαν αρκετές ευκαιρίες- γιατί πρώτα από όλα και πάνω από όλα μας ενδιαφέρει να έχουμε μία πορεία σταθερή, σοβαρή και κυρίως να πορευόμαστε με πολιτικές δυνάμεις που έρχονται επειδή πιστεύουν στις αξίες, στις αρχές, στη στρατηγική και φυσικά εμπιστεύονται το πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη».