Ελληνική τεχνική «αναστρέφει την εμμηνόπαυση»

Γυναίκες που πέρασαν πρόωρα στην εμμηνόπαυση θα μπορούσαν να αποκτήσουν βιολογικά παιδιά χάρη σε μια μέθοδο που «αναστρέφει» την εμμηνόπαυση, υποστηρίζουν ερευνητές σε κλινική υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στην Αθήνα.

Γυναίκες που πέρασαν πρόωρα στην εμμηνόπαυση θα μπορούσαν να αποκτήσουν βιολογικά παιδιά χάρη σε μια μέθοδο που «αναστρέφει» την εμμηνόπαυση, υποστηρίζουν ερευνητές σε κλινική υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στην Αθήνα.

Η μέθοδος βασίζεται σε παράγοντες που απομονώνονται από το ανθρώπινο αίμα, αναφέρει η ομάδα του Κωνσταντίνου Σφακιανούδη, γυναικολόγου στην κλινική «Γένεσις Αθηνών».

Η μελέτη δεν έχει υποβληθεί για δημοσίευση, ωστόσο ορισμένα στοιχεία παρουσιάστηκαν αυτόν τον μήνα στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας στο Ελσίνκι.

«Χρειαζόμαστε μεγαλύτερες μελέτες για να γνωρίζουμε με βεβαιότητα πόσο αποτελεσματική είναι η θεραπεία» επεσήμανε ο Σφακιανούδης σχολιάζοντας το θέμα στο περιοδικό New Scientist.

Άλλοι ερευνητές εξέφρασαν επιφυλάξεις ως προς την ασφάλεια της τεχνικής, υποστηρίζοντας ότι τα πειράματα θα έπρεπε να είχαν πραγματοποιηθεί πρώτα σε πειραματόζωα.

Παράγοντες αναζωογόνησης

Οι γυναίκες που έχουν περάσει την εμμηνόπαυση μπορούν σήμερα να γεννήσουν παιδιά μόνο με ξένα ωάρια και ορμονοθεραπεία.

Για τις γυναίκες που φτάνουν πρόωρα στην εμμηνόπαυση, γύρω στην ηλικία των 40 ετών, η νέα μέθοδος «προσφέρει ένα παράθυρο ελπίδας ότι θα μπορούν να μείνουν έγκυες χρησιμοποιώντας το δικό τους γενετικό υλικό» λέει ο Σφακιανούδης.

Η τεχνική εφαρμόστηκε δοκιμαστικά σε περίπου 30 γυναίκες, ηλικίας 46 έως 49 ετών, και ήταν αποτελεσματική περίπου στα δύο τρίτα των περιπτώσεων. «Μια γυναίκα είχε περάσει την εμμηνόπαυση πριν από πέντε χρόνια. Έξι μήνες μετά τη θεραπεία, της ήρθε περίοδος» λέει ο έλληνας γυναικολόγος.

Οι ερευνητές κατάφεραν να απομονώσουν ωάρια και να τα γονιμοποιήσουν με εξωσωματική, μέχρι στιγμής όμως δεν έχουν προχωρήσει στην εμφύτευσή τους στη μήτρα.

Η μέθοδος βασίζεται σε ένα παράγωγο του ανθρώπινου αίματος που ονομάζεται PRP (πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια) και παράγεται με φυγοκέντρηση του αίματος των ασθενών. Το PRP περιέχει αυξητικούς παράγοντες και χρησιμοποιείται σήμερα για να επιταχύνει την επούλωση τραυμάτων, αν και η αποτελεσματικότητα και ο μηχανισμός δράσης του παραμένουν ασαφείς.

Η χορήγηση PRP με ενέσεις στις ωοθήκες δείχνει να τις αναζωογονεί, πιθανώς μέσω ενεργοποίησης αδρανών βλαστικών κυττάρων.

Αποτελεσματική θεραπεία και σε προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με πολλαπλές αποβολές

Όποιος κι αν είναι ο μηχανισμός δράσης, το PRP δείχνει να είναι αποτελεσματικό και σε άλλες περιπτώσεις, όπως προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που, για διάφορους λόγους, έχουν υποστεί πολλαπλές αποβολές και αδυνατούν να μείνουν έγκυες ακόμα και με εξωσωματική.

Έξι γυναίκες με τέτοια προβλήματα υποβλήθηκαν στη μέθοδο και οι τρεις είναι έγκυες στο δεύτερο τρίμηνο, ανέφερε ο Σφακιανούδης.

Άλλοι ειδικοί εξέφρασαν ωστόσο επιφυλάξεις για την ασφάλεια της τεχνικής και τις ηθικές προεκτάσεις. Ο Ρότζερ Στέρμεϊ της Ιατρικής Σχολής του Χαλ Γιορκ στη Βρετανία θεωρεί ότι το PRP θα έπρεπε να είχε δοκιμαστεί πρώτα σε πειραματόζωα. «Το πείραμα αυτό δεν θα είχε πάρει ποτέ άδεια στη Βρετανία» είπε.

Άλλοι ειδικοί ζήτησαν περισσότερα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα της μεθόδου αλλά και για τυχόν προβλήματα στα ωάρια που προκύπτουν.

Αν το PRP αποδειχθεί τελικά ασφαλές και αποτελεσματικό, η χρήση του θα μπορούσε να εγείρει και ηθικά ερωτήματα για την τεκνοποίηση σε μεγάλη ηλικία. «Μένω ξύπνιος τα βράδια στριφογυρίζοντάς το στο μυαλό μου» λέει ο Στέρμεϊ.

«Πού πρέπει να τραβήξουμε τη γραμμή;»

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.