«Οι συνθήκες είναι σαν τις νεαρές κοπέλες και τα τριαντάφυλλα: διαρκούν όσο διαρκούν» έλεγε ο αγαπημένος, της εγχώριας κεντροδεξιάς, Γάλλος στρατιωτικός και πολιτικός, Σαρλ Ντε Γκωλ. Ουδείς γνωρίζει εάν οι συνθήκες που διαμορφώθηκαν στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη το μεσημέρι της Τετάρτης, θα διαρκέσουν ή απλά σύντομα θα υπάρξουν νέες εστίες διαφωνίας.
Ο κ. Μεϊμαράκης, ουδόλως θέλει να επιβεβαιώσει την ρήση του Σατωμπριάν, ότι «η πολιτική δημιουργεί τους μοναχούς της, όπως η θρησκεία δημιουργεί αναχωρητές». Ως εκ τούτου ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ, αν και συναντήθηκε με τον νυν πρόεδρο της Ν.Δ. μετά από έξι μήνες, από την ημέρα που ο κ. Μητσοτάκης ανέλαβε τα ηνία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν θα σταματήσει να λέει τις απόψεις του.
Αυτό το γνωρίζει και ο ίδιος ο πρόεδρος της Ν.Δ., αλλά αυτό που φαίνεται, όπως προκύπτει από τις διαρροές, είναι ότι ο πολύπειρος και «μπαρουτοκαπνισμένος» κ. Μεϊμαράκης δεν θα βγει στο…αντάρτικο, θα στηρίζει τη Ν.Δ.,αν και έχει, προφανώς ως ιστορικό στέλεχος της παράταξης, το δικαίωμα στη διαφορετική άποψη. Εξάλλου, ο κ. Μεϊμαράκης δεν σταμάτησε να λέει την άποψή του, ακόμα και σε παλαιότερες περιόδους με προέδρους, όπως ο Κώστας Καραμανλής και ο Αντώνης Σαμαράς.
Η 70λεπτη συνάντησή τους ήταν προϊόν έντονων παρασκηνιακών επαφών και διεργασιών και καταλυτικό ρόλο έπαιξε τόσο η συνάντηση του κ. Μεϊμαράκη με τον κ. Καραμανλή την περασμένη εβδομάδα, όπως σημείωσε το vima.gr, αλλά και η διαμεσολάβηση της Ντόρας Μπακογιάννη, αλλά και άλλων προσώπων, όπως ο Νικήτας Κακλαμάνης.
Επίσης έγιναν και κινήσεις καλής θέλησης και από τις δυο πλευρές, δηλ. υπήρξαν οι προχθεσινές θετικές αναφορές του κ. Μεϊμαράκη για τον κ. Μητσοτάκη από τη Ρόδο και η «αναστήλωση» του κάδρου με την φωτογραφία του πρώην προέδρου της Ν.Δ. στην αίθουσα τύπου της Συγγρού, όπου και βρίσκονται όλα τα πορτραίτα των προηγούμενων προέδρων του κόμματος.
Από τη Συγγρού μεταδόθηκε ότι η συνάντηση έγινε σε θερμό κλίμα, συζητήθηκαν όλες οι εξελίξεις και υπήρξε ταύτιση απόψεων και μάλιστα, ανώτερες κομματικές πηγές, έλεγαν: «Και αν υπήρξε στο παρελθόν κάποιο συννεφάκι, δεν υπάρχει πια, ο καιρός είναι αίθριος και η ΝΔ, ειδικά σε ώρες μάχης, δεν έχει την πολυτέλεια να μην έχει τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη στην πρώτη γραμμή της».
«Όλα καλά» περιορίστηκε να πει ο κ. Μεϊμαράκης μετά τη συνάντησή τους, αν και ο ίδιος δεν εμφανίζεται διατεθειμένος να σταματήσει να λέει την άποψή του που πολλές φορές έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την ηγεσία. Το αντίθετο, απλά με τη συνάντηση λύθηκαν παρεξηγήσεις που έριχναν βαριά τη σκιά τους πάνω από τις ανύπαρκτες, έως τώρα, σχέσεις τους.
Ο κ. Μητσοτάκης ήθελε με αυτή τη συνάντηση να κλείσει ένα σημαντικό μέτωπο, να επουλώσει τραύματα ενόψει και της κεντρικής μάχης στην Ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη, για τον εκλογικό νόμο και παράλληλα να στείλει το μήνυμα ότι ο κ. Μεϊμαράκης δεν απουσιάζει από τη στήριξη της «συλλογικής προσπάθειας» και άρα υπάρχει εικόνα ενότητας της κεντροδεξιάς.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ήθελε αυτή τη συνάντηση για να κλείσει το μέτωπο, ώστε να μπορέσει να επικεντρωθεί στο μείζον κατά τον ίδιο, δηλ. στην πολιτική αποδυνάμωση του Συνασπισμού, ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, όπως λέει, και του ίδιου του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Ο ίδιος επικεντρώνεται στην αναμέτρηση που θα γίνει το απόγευμα της Πέμπτης στη Βουλή με τον Πρωθυπουργό για τον εκλογικό νόμο, στη συνταγματική αναθεώρηση, αλλά και στην επικείμενη, την προσεχή Τρίτη, συζήτηση επί του αιτήματος της Ν.Δ.για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το πώς η χώρα οδηγήθηκε σε τρίτο πρόγραμμα και πως επιβλήθηκαν οι τραπεζικοί περιορισμοί.
Σε αυτό το κλίμα, και ενόψει της ομιλίας του κ. Μητσοτάκη, από τη Συγγρού μεταδίδουν το μήνυμα, ότι το γεγονός της μη συγκέντρωσης 200 ψήφων για την άμεση ισχύ του εκλογικού νόμου, αποτελεί νίκη της Ν.Δ.και «εκλογική ήττα του κ. Τσίπρα που περνάει κάτω από τον πήχη που ο ίδιος έθεσε».Και αυτό, διότι όπως διαρρέουν, ο στόχος τους ήταν να μην ψηφίσει το ΠαΣοΚ και το Ποτάμι, κάτι που γίνεται. Επίσης ανώτερα κομματικά στελέχη μεταδίδουν, ότι εξουδετερώθηκε ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ να παρεμποδίσει την επάνοδο της Ν.Δ. στην εξουσία μέσω της κατάργησης του μπόνους των 50 εδρών.
Αδιαφορώντας τις επαφές του κ. Τσίπρα με τον πρώην Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου που ηγείται του ΚΙΔΗΣΟ, με τον Φώτη Κουβέλη, με τους Οικολόγους Πράσινους, αλλά και την ταύτιση στο ζήτημα του εκλογικού νόμου με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη που κατηγορεί την Φώφη Γεννήματα ότι χαρίζει στον κ. Μητσοτάκη και στη Ν.Δ.50 έδρες, στη Συγγρού, μιλάνε για «πολιτική απομόνωση» του Πρωθυπουργού.
Στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού θα στοχεύσει ο κ. Μητσοτάκης με την ομιλία του στη Βουλή, μιλώντας για «τυχοδιωκτισμό» και για τους κινδύνους που συνεπάγεται για την κυβερνητική σταθερότητα η απλή αναλογική, ενώ θα δεσμευτεί ότι μόλις η Ν.Δ. γίνει κυβέρνηση, κατά προτεραιότητα θα καταθέσει εντός μηνός στη Βουλή, νομοσχέδιο για την άμεση αλλαγή του εκλογικού νόμου που θα ψηφιστεί τα μεσάνυκτα της Πέμπτης από την Ολομέλεια.