Υπέρ του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για την αλλαγή του εκλογικού νόμου τάχθηκε ο επικεφαλής της Ενωτικής Κίνησης Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΕΚΙΕΑ), Φώτης Κουβέλης, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.
Ο κ. Κουβέλης έκανε λόγο για κατάργηση «του απαράδεκτου μπόνους που νοθεύει τη δημοκρατική αντιπροσώπευση και προσβάλλει την ψήφο του ελληνικού λαού» και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η άρνηση κάποιων κομμάτων να ψηφίσουν την απλή αναλογική, εκ των πραγμάτων, σημαίνει ότι αρνούνται τη συμπόρευση προς την κατεύθυνση της διαμόρφωσης ενός προοδευτικού πόλου στη χώρα και τους εγκλωβίζει σε μία νεοφιλελεύθερη, βαθιά συντηρητική πολιτική».
Συγκεκριμένα, ο κ. Κουβέλης είπε ότι είχαν με τον πρωθυπουργό μία διεξοδική συζήτηση αναφορικά με τον εκλογικό νόμο. «Η απλή αναλογική πρέπει να καθιερωθεί, να ψηφιστεί το νομοσχέδιο όπως εισάγεται από την κυβέρνηση», τόνισε και πρόσθεσε ότι «η απλή αναλογική αποτελεί βαθιά τομή στο πολιτικό μας σύστημα, αναδεικνύει την ισοτιμία, την ισοδυναμία της ψήφου και καταγράφει τους πραγματικούς κοινωνικούς και πολιτικούς συσχετισμούς και κυρίως διαμορφώνει δυναμική για πολιτικές συνθέσεις και – βεβαιότατα στη βάση και προγραμματικών συμφωνιών – και για συνεργασίες».
«Εκτιμώ ότι η άρνηση κάποιων κομμάτων να ψηφίσουν την απλή αναλογική, εκ των πραγμάτων, σημαίνει ότι αρνούνται τη συμπόρευση προς την κατεύθυνση της διαμόρφωσης ενός προοδευτικού πόλου στη χώρα και τους εγκλωβίζει σε μία νεοφιλελεύθερη βαθιά συντηρητική πολιτική», επεσήμανε.
Επιπλέον, συζήτησαν για την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση «που αναμφισβήτητα πρέπει να οδηγήσει σε ρυθμίσεις που θα τονώνουν τη λαϊκή κυριαρχία, θα διευρύνουν τη συμμετοχή των πολιτών με τα λαϊκά δημοψηφίσματα στην ασκούμενη πολιτική και θα δημιουργούν στοιχεία κοινωνικού ελέγχου της ασκούμενης πολιτικής».
Ανέφερε ότι «η συνταγματική αναθεώρηση είναι δυνατότητα και ευκαιρία για βαθιές, ριζικές δημοκρατικές τομές στο υπάρχον πολιτικό σύστημα» και «είναι αποφασιστικό μέγεθος και για την αντιμετώπιση όλων εκείνων των προβλημάτων που σχετίζονται με την οικονομική και γενικότερη κρίση, και γι’ αυτό πρέπει να προωθηθεί συγκεκριμένα, συντεταγμένα και πάντοτε με στόχευση την προοδευτική αναθεώρηση».
Ερωτηθείς εάν είναι σημαντικό να γίνει μείωση του 3%, ο κ. Κουβέλης απάντησε: «Κρίσιμο δεν είναι αυτό αυτήν την ώρα, θα μπορούσαν, ενδεχομένως, να υπάρξουν και ρυθμίσεις που θα επέτρεπαν να μειωθεί το όριο εισόδου, από το 3% σε ένα μικρότερο ποσοστό. Το κύριο στοιχείο, όμως, είναι η καθιέρωση της απλής αναλογικής με την κατάργηση του απαράδεκτου μπόνους που νοθεύει τη δημοκρατική αντιπροσώπευση και προσβάλλει την ψήφο του ελληνικού λαού».
Στο ερώτημα εάν πρέπει να εκέγεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τους πολίτες, ο επικεφαλής της ΕΚΙΕΑ σημείωσε: «Το κρίσιμο για μένα είναι ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να αποκτήσει κάποιες ρυθμιστικές αρμοδιότητες, που σε καμία περίπτωση, όμως, δεν θα αποτελούν μεταβίβαση εξουσιών από τον χώρο της κυβέρνησης και ειδικότερα από τον χώρο της Βουλής προς τον εκάστοτε Πρόεδρο της Δημοκρατίας».
Ο κ. Κουβέλης πρόσθεσε ότι «το ζήτημα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη σκοπιά αυτή πρέπει να αντιμετωπίζεται» και «βεβαίως, μία ενδεχόμενη ρύθμιση για την απόδοση ρυθμιστικών αρμοδιοτήτων στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα πρέπει, ταυτόχρονα, να σημάνει και την αναγκαία αναβάθμιση του κατεξοχήν αντιπροσωπευτικού οργάνου της λαϊκής κυριαρχίας, που είναι η Βουλή των Ελλήνων».