Ενίσχυση επτά ταινιών από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου

Περί τα 6.830.000 ευρώ υπολογίζεται ότι έχει εξασφαλίσει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για την ενίσχυση του ελληνικού κινηματογράφου σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν στην συνέντευξη Τύπου της Τρίτης 19 Ιουλίου που έγινε στα γραφεία της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Ερημερίδων Αθηνών.

Περί τα 6.830.000 ευρώ υπολογίζεται ότι έχει εξασφαλίσει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για την ενίσχυση του ελληνικού κινηματογράφου σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν στην συνέντευξη Τύπου της Τρίτης 19 Ιουλίου που έγινε στα γραφεία της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Ερημερίδων Αθηνών.

Η συνέντευξη Τύπου άνοιξε με εισαγωγή του υπουργού Πολιτισμού κ. Αριστείδη Μπαλτά ο οποίος αφού παραδέχθηκε ότι ήταν λάθος να κοπεί ο ειδικός φόρος επί του εισιτηρίου για την ενίσχυση του κινηματογράφου, είπε ότι το ΥΠΠΟ βρήκε ένα ισοδύναμο της τάξεως των 2.000.000 ευρώ που καλύπτει αυτό το έλλειμα. Ο κ. Μπαλτάς μάλιστα διαβεβαίωσε ότι αναζητεί τρόπους ώστε τα χρήματα αυτά να μονιμοποιηθούν.

Σε πέντε άξονες μοιράζεται ο σχεδιασμός προγράμματος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου όπως ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Γιάννη Λεοντάρη. Ο πρώτος και πιο νευραλγικός άξονας αφορά το οικονομικό και το διοικητικό νοικοκύρεμα (του αχουριού που ήδη υπήρχε), με ενέργειες εκτός άλλων την προκήρυξη θέσεων για τέσσερις (!) διευθυντές, τη σύνταξη εσωτερικού κανονισμού και τον έκτακτο οικονομικό και δαχειριστικό έλεγχο από το 2011 ως το 2015.

Ο δεύτερος άξονας αφορά την αναβάθμιση της επικοινωνίας ανάμεσα στο ΕΚΚ και τους ανθρώπους του ελληνικού κινηματογραφικού χώρου (αναρωτιέται κανείς με ποιούς επικοιωνούσε ως τώρα το ΕΚΚ αν όχι με τους Ελληνες κινηματογραφιστές!). Ο τρίτος αναφέρεται στην διεκδίκηση του 1,5 % της επιστροφής φόρου από τα τηλεοπτικά κανάλια (το για ποιά κανάλια πλέον μιλούμε είναι μια άλλη ιστορία). Ο τέταρτος άξονας αφορά την ενίσχυση του εκπαιδευτικού ρόλου του Κέντρου και ο πέμπτος τα διεθνή ανοίγματα με συμπαραγωγές μέσω του Film Commission.

Προς το παρόν 93.070 ευρώ θα μοιραστούν ήδη ολοκληρωμένες ταινίες: δύο μεγάλου μήκους μυθοπλασίας, έξι μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ, ένα μεσαίου μήκους ντοκιμαντέρ και δέκα μικρού μήκους ταινίες.

Εγκρίθηκαν επίσης 840.000 ευρώ για την ενίσχυση επτά ταινιών που πρόκειται να γυριστούν, ανάμεσα στις οποίες το «Για να δει τη θάλασσα» της Αγγελικής Αντωνίου που θα πάρει 140.000 ευρώ με συνολικό κόστος 554.190, το «Θαύμα της θάλασσας των Σαργασών» του Σύλλα Τζουμέρκα που θα πάρει 160.000 ευρώ με συνολικό κόστος 1.405.000 και ο «Οίκτος» του Μπάμπη Μακρίδη που θα πάρει 60.000 ευρώ με συνολικό κόστος 706.531.

Εγκρίθηκε τέλος και η χρηματοδότηση τριών συμπαραγωγών: «Η επιφάνεια των πραγμάτων» με 12.000 ευρώ, ο «Κόλπος» με 30.000 ευρώ και το «Sideway» με 25.000.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.