Μ. Βορίδης: «Όση κυριαρχία έχει η Τουρκία, να αξιώνει την έκδοση, άλλη τόση κυριαρχία έχουμε και εμείς με αιτιολογημένο τρόπο να εξηγήσουμε εάν τυχόν πρέπει να αρνηθούμε»

Την Τρίτη 19 Ιουλίου, ο υπεύθυνος για θέματα δικαιοσύνης και βουλευτής της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, μίλησε στο Βήμα fm, για το θέμα των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών την τοποθέτηση των δικαστών στο δικαστικό σώμα

Την Τρίτη 19 Ιουλίου, ο υπεύθυνος για θέματα δικαιοσύνης και βουλευτής της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, μιλά στους Μπάμπη Παπαπαναγιώτου και Άρη Ραβανό για το θέμα των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών την τοποθέτηση των δικαστών στο δικαστικό σώμα. {{{ audio1 }}}

Για το θέμα των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών

«Το θέμα της θανατικής ποινής, πρέπει να καταστεί σαφές ότι δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να εφαρμοστεί σε αυτούς που έχουν κάνει αδικήματα, πριν αυτή να θεσπιστεί. Δεν μπορεί να υπάρξει με δύο λόγια αναδρομική εφαρμογή του ποινικού νόμου. Επομένως αυτό αν το πράξει, αντιβαίνει σε συμβάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θίγει βασικούς πυρήνες που πρέπει να υπερασπιζόμαστε, όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η θανατική ποινή δεν είναι αποδεκτή, αλλά σε καμία περίπτωση, δεν μπορεί να νομοθετηθεί και αναδρομικά. Δηλαδή τη στιγμή που διαπράττεις το αδίκημα δεν επαπειλείσαι από την ποινή και σου επιβάλλεται μετά, αφού το έχεις διαπράξει. Πρέπει λοιπόν να διεκπεραιωθεί η αίτηση ασύλου. Αυτή θα διεκπεραιωθεί από τις διοικητικές αρχές, στο επίπεδο που ορίζει ο νόμος. Δεν ξέρω τι έχει υποσχεθεί ο πρωθυπουργός (στον Ερντογάν), αλλά εκείνο που επίσης πρέπει να ξέρουμε, είναι ότι προστατεύουμε υποχρεωτικά είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα. Για να δώσουμε κάποιον, ο οποίος έχει κάνει οποιοδήποτε αδίκημα, πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι θα δικαστεί σε κράτος δικαίου. Όση κυριαρχία έχει η Τουρκία, άλλη τόση έχουμε και εμείς. Όση κυριαρχία έχει να αξιώνει την έκδοση, άλλη τόση κυριαρχία έχουμε και εμείς με αιτιολογημένο και σοβαρό τρόπο να εξηγήσουμε εάν τυχόν πρέπει να αρνηθούμε. Δεν μπορούμε να υποχωρούμε σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αν κρίνουμε ότι υπάρχει τέτοιο θέμα».

Για τη τοποθέτηση των δικαστών

«Πρώτον, (για την κυβέρνηση) έχω ένα πολιτικό σχέδιο που λέει ότι εδώ πρέπει να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά του Α, του Β ή του Γ- που εκπροσωπεί το κακό τραπεζικό κεφάλαιο ή δεν ξέρω τι άλλο- μέσα στο πολιτικό σχέδιο που έχω καταστρώσει. Επομένως για να μου βγει το πολιτικό σχέδιο πρέπει να ασκηθεί πολιτική δίωξη, άρα πρέπει να βρω τον δικαστή εκείνον, που δεν θα κρίνει την δικογραφία αμερόληπτα και καθαρά, αλλά εκείνον που θα ασκήσει την πολιτική δίωξη γιατί αυτό εξυπηρετεί το πολιτικό σχέδιο. Το δεύτερο ζήτημα έχει να κάνει με την υπόθεση Siemens. Υπήρξε ανακοίνωση κυβερνητική που μετέφερε τις ευθύνες στην πραγματικότητα στην εισαγγελία, υπήρξε η παρέμβαση του πρωθυπουργού, προκειμένου να μεταφερθούν οι ευθύνες στην εισαγγελία, και είναι ξεκάθαρο ότι εκείνο που δεν κατόρθωσαν να κάνουν επί μήνες, είναι να κάνουν μία μετάφραση του βουλεύματος στο Υπουργείο Εξωτερικών. Άρα εδώ στην πραγματικότητα υπάρχει στοχοποίηση, ενοχοποίηση, τμημάτων ολόκληρων της δικαιοσύνης, και υπάρχουν και συγκεκριμένες πια, νομοθετικές μεθοδεύσεις, οι οποίες συμβάλλουν σε αυτό. Ότι χωρίς οποιαδήποτε διαβούλευση, χωρίς οποιαδήποτε προσυνεννόηση, ενόψει του ότι συστήνεται κιόλας επιτροπή που θα συζητήσει για τον οργανισμό δικαστηρίων, έρχεται ρύθμιση η οποία επιτρέπει την επανεκλογή, ήδη εκλεγέντων δικαστών στις διοικήσεις των δικαστηρίων, και αυτό γίνεται δύο με τρεις μήνες πριν τις καινούριες εκλογές. Αυτό ουσιαστικά έχει συγκεκριμένα πρόσωπα, στα οποία αναφέρεται και τα οποία προφανώς ενδιαφέρεται η κυβέρνηση να προωθήσει στο δικαστήριο».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.