Σε δημόσια διαβούλευση το Ν/Σ για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία

Μέχρι τις 25 Ιουλίου 2016 και ώρα 14:00 θα βρίσκεται σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση το νομοσχέδιο για την ανάπτυξη της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο) και την ανάπτυξη των φορέων της, που επεξεργάστηκε η Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου.

Μέχρι τις 25 Ιουλίου 2016 και ώρα 14:00 θα βρίσκεται σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση το νομοσχέδιο για την ανάπτυξη της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο) και την ανάπτυξη των φορέων της, που επεξεργάστηκε η Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου.

Με το σχέδιο νόμου για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία θεσμοθετείται για πρώτη φορά ένα κανονιστικό πλαίσιο για την ανάπτυξη ενός εναλλακτικού, αλλά ευρέως διαδεδομένου σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μοντέλου οικονομικής δραστηριότητας. Πρόκειται για ένα οικονομικό και κοινωνικό παράδειγμα που θα διευκολύνει τη συμμετοχή όσων πολιτών το επιθυμούν σε παραγωγικές δραστηριότητες που αναπτύσσονται με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον και οργανώνονται με τη διάχυση πρακτικών δημοκρατίας, ισότητας, αλληλεγγύης και συνεργασίας μεταξύ των συμμετεχόντων και των τοπικών κοινωνιών. Ταυτόχρονα, η επέκταση του παραδείγματος της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας σε όλους τους δυνατούς τομείς οικονομικής δραστηριότητας θα επιτρέψει τη δημιουργία νέων, αξιοπρεπών θέσεων εργασίας.

Με το παρόν σχέδιο νόμου επιχειρείται η αποσύνδεση της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας από τις προνοιακές πολιτικές και η ανάπτυξή της ως αυτόνομης παραγωγικής δραστηριότητας που μπορεί να αναλαμβάνεται από όλους τους πολίτες σε όλες τις οικονομικές δραστηριότητες. Επιπλέον, επιχειρείται η ανάσχεση της μετανάστευσης των νέων, μέσω της δυνατότητας να δημιουργήσουν παραγωγικά εγχειρήματα, και η προώθηση της «κοινωνικής καινοτομίας» ως μιας διαδικασίας που βασίζεται στην ενεργοποίηση κοινωνικών δυνάμεων, τόσο του κόσμου της εργασίας κατά τη διαδικασία παραγωγής, όσο και της υπόλοιπης κοινωνίας που αποδέχεται τα προϊόντα και τις υπηρεσίες κατά τη διαδικασία της κατανάλωσής τους, με σκοπό να βοηθά στη διαμόρφωση νέου τύπου κοινωνικών σχέσεων που βασίζονται στη συλλογικότητα, στην ισοτιμία, και όχι στον ανταγωνισμό.

Τέλος, είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι στον παρόντα νόμο ορίζονται πλέον με σαφήνεια οι έννοιες της «συλλογικής ωφέλειας» και της «κοινωνικής ωφέλειας», της «κοινωνικής καινοτομίας» και της «βιώσιμης ανάπτυξης». Το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο είναι αόριστο και γενικόλογο ως προς τον προσδιορισμό των εννοιών αυτών, γεγονός που επιτρέπει την εφαρμογή κακών πρακτικών στο πεδίο της Κοινωνικής Οικονομίας. Ταυτόχρονα, επιχειρείται η εύκολη σύσταση και η διαφανής λειτουργία των κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων και των συνεταιρισμών εργαζομένων, μέσω της χρήσης της πλατφόρμας ΓΕΜΗ και ο εξορθολογισμός των σχέσεων των ανάμεσα στα μέλη και τους εργαζόμενους των συνεταιριστικών εγχειρημάτων, ενώ προσδιορίζεται και οριοθετείται η εθελοντική εργασία.

Το υπό κατάθεση σχέδιο νόμου προβλέπει επίσης τη σύσταση εθνικής επιτροπής και κυβερνητικής επιτροπής για τον συντονισμό και την προώθηση της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας.

«Με το σχέδιο νόμου η ανάπτυξη της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας καθίσταται εμπράκτως κυβερνητική προτεραιότητα, δήλωσε η Αναπληρώτρια Υπουργός, Ράνια Αντωνοπούλου και πρόσθεσε: «Θέλω να πιστεύω ότι ο νόμος για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία θα εδραιώσει στη χώρα μας ένα εναλλακτικό οικονομικό παράδειγμα που μπορεί να συμβάλει στην αύξηση της απασχόλησης με αξιοπρεπείς εργασιακές συνθήκες , λειτουργώντας ως αντίδοτο στην απορυθμισμένη ελληνική αγορά εργασίας».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.